Головна » 2015 » Лютий » 28 » Перспективи розвитку і проблеми соціальних послуг
10:29
Перспективи розвитку і проблеми соціальних послуг
Міністерство соціальної політики України у партнерстві з Всеукраїнською громадською організацією «Ліга соціальних працівників України» провело черговий семінар, присвячений реформуванню і перспективам розвитку соціальних послуг у територіальних громадах, оптимізації системи управління у сфері соціального захисту населення.
 
У роботі семінару взяли участь працівники Мінсоцполітики, представники громадських організацій, управлінь соціального захисту населення, територіальних центрів, центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді і т.д. Вишгородський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) представляли директор центру Наталія Рудько та завідуюча відділення соціально-побутової адаптації Галина Макаренко. 
 
На обговорення організатори заходу винесли питання формування єдиного підходу та шляхів оптимізації управління системи соціального захисту на місцевому рівні, розробку оптимальної моделі Центру соціальних послуг вразливим групам населення в територіальних громадах. Насамперед, треба відійти від того, що більшість послуг спрямована на матеріальну підтримку кризових сімей, і акцентувати увагу на забезпеченні соцпослуг, які б рятували сім’ї від «інвалідності». Важливо врахувати інтереси нових категорій осіб, які потребують соцпослуг, – учасники АТО, вимушені переселенці. Це повин­на бути не пасивна, а активна політика, надання психологічних послуг,  реабілітаційні заходи. 
 
Президент громадської організації «Ліга соціальних працівників України» Світлана Толстоухова, підсумовуючи жваве обговорення, наголосила, що сьогодні вже є конкретні пропозиції і щодо моделі Центру соціальних послуг і, закономірно, до законодавчих та нормативних актів, які на сьогодні регулюють роботу соціальних служб, а в подальшому мають об’єднати їх зусилля для більш якісного і доступного надання соцпоcлуг. «Служби не повинні бути конкурентами у роботі, дублювати функції одне одного, а стати партнерами, які мають у роботі чітко розмежовані функції». Наталія Федорович, директор Департаменту сімейної, гендерної політики та протидії торгівлі людьми Мінсоцполітики, зауважила, що сьогодні в міністерстві вже підготовлено ряд змін до законодавчих актів і всі напрацювання практиків у ході семінарів будуть неод­мінно враховані в цих змінах.
 
Учасники семінару зійшлися на думці, що всі нововведення, перш ніж їх впроваджувати по всій Україні, потрібно відпрацювати в умовах експерименту. Багато напрацювань у цьому напрямі вже є в Управлінні соціального захисту населення Уманської міської ради. Залучившись підтримкою Мінсоцполітики, саме на базі цього управління і вирішили провести експеримент. 
 
Свій внесок у реформування системи соцпослуг зробить, безперечно, і анонсована децентралізація влади, адже вона має означати те, що, насамперед, громада відповідальна за роботу з сім’ями, за вирішення проблем одиноких людей поважного віку і малозабезпечених громадян. 
 
Коментуючи пропозиції, висловлені під час семінару, директор Вишгородського терцентру Наталія Рудько, зауважує: «Важливо детально відпрацювати систему надання послуг, щоб не виходило, що матимемо багато осіб, які здійснюватимуть адміністрування, і мінімум тих, хто надаватиме соціальні послуги – соціальних робітників і фахівців соціальної роботи. І під час семінару ми означували такі та подібні ризики реформування».
 
Олександр КОНОНЕНКО
Фото автора
Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 890 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus