Головна » 2015 » Липень » 24 » Київщина. Перевізник обкрадав пасажирів
12:41
Київщина. Перевізник обкрадав пасажирів

ТОВ «Союз-Авто» у розрахунок вартосі квитка на проїзд включив завищену довжину маршруту

Адміністративна колегія Київського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України визнала дії ТОВ «Союз-Авто» (Київська обл., м.Бровари), які полягають у включенні до розрахунку вартості послуги з перевезення пасажирів на приміському автобусному маршруті загального користування № 701 (327) сполученням м. Бровари – м. Київ АС «Дарниця» завищеної довжини маршруту такими, що мають ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді зловживання монопольним становищем на ринку що може призвести до ущемлення інтересів споживачів та зобов’язала їх припинити у місячний строк

Відділенням здійснювався розгляд заяви громадянина щодо порушення законодавства про захист економічної конкуренції з боку перевізника ТОВ «Союз-Авто». Під час розгляду заяви встановлено, зокрема, наступне:

Відповідно до Закону України «Про автомобільний транспорт України» визначення автомобільного перевізника на автобусному маршруті загального користування здійснюється виключно на конкурсних засадах. Рішенням від 14.05.2014 конкурсного комітету КОДА ТОВ «Союз-Авто» визначено виконавцем послуг з перевезення пасажирів на приміському автобусному маршруті загального користування № 701(327) сполученням м. Бровари – м. Київ АС «Дарниця». На підставі цього між ТОВ «Союз-Авто» та Київською ОДА укладено відповідний договір, згідно якого, тариф на перевезення пасажирів і багажу транспортними засобами, які працюють у звичайному режимі руху, в приміському та міжміському внутрішньобласному сполученні не може перевищувати розміру граничних тарифів, визначених у встановленому порядку Київською ОДА.

Розпорядженням голови Київської ОДА від 05.05.2014 № 120, затверджено тариф на перевезення пасажирів автобусами, які працюють у звичайному режимі руху в приміському та міжміському внутрішньо обласному сполученні у межах Київської області, у розмірі 0,35 грн. за 1 км проїзду                 (без урахування автостанційного збору, страхування пасажирів та ПДВ).

Під час аналізу наданих Товариством калькуляцій вартості послуги з перевезення пасажирів встановлено,що до розрахунку вартості проїзду береться довжина маршруту 20,1 км. Проте, відповідно до договору укладеного між Київською ОДА та ТОВ «Союз-Авто», довжина маршруту № 701 (327) сполученням м. Бровари –м. Київ АС «Дарниця» в прямому та зворотному напрямках складає 18,6 км.

Отже, дії ТОВ «Союз-Авто» щодо включення до розрахунку вартості послуги з перевезення пасажирів на приміському автобусному маршруті загального користування              № 701 (327) сполученням м. Бровари – м. Київ АС «Дарниця» завищеної довжини маршруту можуть призводити до встановлення економічно не обґрунтованої вартості послуги з перевезення пасажирів.

ТОВ «Союз-Авто» попереджено, що за умови виконання положень рекомендацій у разі, якщо порушення не призвело до суттєвого обмеження чи спотворення конкуренції, не завдало значних збитків окремим особам чи суспільству та вжити відповідних заходів для усунення наслідків порушення, провадження у справі про порушення законодавства про захист економічної конкуренції не розпочинається, а розпочате провадження закривається.

Категорія: Київщина | Переглядів: 452 | Додав: slovo
comments powered by Disqus