Головна » 2014 » Грудень » 16 » Обережно, лід!
15:25
Обережно, лід!

Ось і настала зима. Річки, озера та Київське водосховище вкрилися льодом та приманюють до себе відпочити та розважитися і галасливу дітвору, і багатьох дорослих, особливо - рибалок-аматорів, любителів зимової підлідної риболовлі.

Та слід пам’ятати, що на початку зими, коли морози ще не такі сильні, лід ще не зміцнів і може становити небезпеку, особливо тоді, коли нехтувати елементарними правилами поведінки на ньому.

Тому, щоб запобігти нещасному випадку або навіть трагедії, потрібно знати та виконувати ці правила.

Перш за все, потрібно дочекатися великих морозів та бути впевненим в тому, що крига достатньо міцна.

Міцним вважається прозорий лід із синюватим або зеленуватим відтінком.

При цьому безпечна товщина його для однієї людини становить не менше 7 - 10 см. Для групи людей товщина льоду має бути не менш, ніж 15 см, а при масовому катанні на ковзанах - не менше 25 см.

Товщину льоду не можна перевіряти ударом ноги, використовуйте для цього довгу загострену палицю (плішню), або інший схожий предмет.

Якщо після першого (або навіть другого-третього) удару лід пробивається та на ньому з»являється вода, потрібно негайно відійти до берега по своїх же слідах, не відриваючи ніг від льоду та розставивши їх на ширину плечей, щоб навантаження розподілилося на більшу площу. Так само потрібно зробити і тоді, коли лід під ногами починає тріскатися.

Перед тим, як стати на лід, уважно роздивіться навкруги, намітьте маршрут руху вперед та можливого повернення на берег. Перші кроки по льоду робіть ковзаючи по ньому, не відриваючи підошви від нього.

Будьте особливо уважні та обережні біля берега, адже там можуть бути тріщини та пустоти внаслідок нещільного з»єднання льоду з сушею.

Під час руху по льоду обминайте ділянки з вмерзлими кущами, травою та очеретом. Небезпечними є також місця, покриті товстим прошарком снігу - там лід завжди тонший, ніж на відкритій площині. Зазвичай тонкий лід і там, де швидка течія, де в водойму впадають струмки або стічні води підприємств.

Під час групового переходу по льоду необхідно рухатися на відстані 5-6 метрів один від одного та уважно стежити за тим, хто йде попереду.

Ніколи не виходьте на лід при поганій видимості, в темний час доби, коли туман, та коли йде сніг або дощ.

Якщо є необхідність перейти водойму на лижах, то скористайтеся вже прокладеною лижнею. Лижні кріплення при цьому мають бути розстебнутими, щоб в екстреному випадку можна було швидко звільнитися від лиж. Лижних палиці тримайте в руках, але петлі їх не накидайте на «кисті» рук.

Якщо маєте на собі заплічний рюкзак , то несіть його на одному плечі, що дозволить вам швидко скинути його, якщо буде загроза провалитися під лід.

Шановні батьки! Настійно рекомендуємо вам супроводжувати ваших дітей під час їх забавок на льоду.

Розкажіть їм про можливу небезпеку під час перебування на льоду, адже життєвий досвід дітвори ще занадто малий, щоб реально оцінити всі ризики.

Не дозволяйте дітлахам з’їжджати на санках або лижах з крутого берега на лід, він може провалитися.

Кататися на ковзанах можна лише в перевірених та обладнаних для цього місцях.

Доволі часто в неприємні ситуації на льоду попадають і дорослі, особливо рибалки-аматори.

І тоді, як у дітвори не вистачає життєвого досвіду та знань, то дорослі просто відносяться легковажно або навіть нехтують правилами своєї безпеки та безпеки своїх товаришів.

Тож пам’ятайте та виконуйте основні правила поведінки під час підлідного лову риби.

Небезпечно йти на рибалку поодинці, краще зібратися групою у декілька людей.

Обов’язково візьміть з собою мобільний телефон, а також компас, особливо якщо місце рибалки далеко від берега.

Збираючись на рибалку, зробіть нескладний «пристрій»-рятівник, яке може врятувати вам життя. Візьміть 2 довгих гвіздки або загострені штирі та з’єднайте їх між собою мотузкою довжиною 50-70см. Цей «пристрій» потрібно тримати в такому місці на верхньому одязі, звідки його можна було б швидко дістати, знаходячись у воді. Втикаючи ці гвіздки або штирі в лід, можна буде вибратися із ополонки на лід.

Завжди майте при собі 15-20 метрів міцної мотузки з великою петлею на кінці та «грузком». «Грузок» допоможе закинути мотузку людині, що провалилася під лід, а петля потрібна для того, щоб потерпілий зміг надійно протриматися в ополонці, пролізши в неї всім тілом. Довга палиця, дошка або гілка теж ніколи не буде зайвою.

Не збирайтеся великими групами на одному місці та не пробивайте поруч себе багато лунок.

Не розташовуйтесь занадто далеко від берега, а також поблизу вимоїн та інших підозрілих місць.

Однією з причин трагедій на водоймах може стати вживання алкоголю. Адже алкоголь додає хоробрості та самовпевненості, але при цьому притупляє реакцію і тому у випадку надзвичайної ситуації людина стає неадекватною та, як наслідок, - безпорадною

Тому нічим не можна виправдати бажання начебто «зігрітися».

Якщо ж ви все-таки не вбереглися і провалилися під лід, то постарайтеся опанувати собою та не панікувати. В першу чергу, голосно покличте на допомогу.

Старайтеся утриматися від занурення у воду з головою. Для цього в першу чергу скиньте з себе важкі речі. Голову тримайте високо над водою та весь час рухайте ногами

Повітряна «подушка», що утворилася під поки що не зовсім намоклим одягом, додасть вам плавучості, тож, не гаючи часу, намагайтеся спробувати вибратися на лід.

Не робіть різких рухів та не обламуйте краї ополонки. Наваліться грудьми на лід та вбийте в нього подалі від себе шила-«рятівники». Зачепившись на льоду, підтягніться і лягайте на нього грудьми, по черзі витягаючи на поверхню ноги.

Якщо у вас не виявилося «рятівників», то переверніться на спину, розкиньте руки на кризі та намагайтеся, відштовхуючись від протилежного краю ополонки, поступово виповзати на поверхню льоду.

Як тільки більша частина тіла опиниться на поверхні льоду, переверніться на живіт та відповзайте подалі від місця провалу у той бік , звідки ви прийшли і де міцність льоду вже перевірена.

Опинившись на більш міцному льоду, не біжіть, оскільки ваша вага з мокрим одягом стала значно більшою і ймовірність повторного провалу досить висока. Йдіть швидко, але не відриваючи підошви від поверхні льоду.

Якщо ж під лід провалилася інша людина, то не біжіть на допомогу до місця провалу. Ляжте на лід та повзіть, штовхаючи поперед себе рятувальний засіб. Не наближаючись близько до ополонки, простягніть потерпілому палицю, гілку, киньте мотузку, а при відсутності мотузки - зв»язані між собою ремені, шарфи і т.п..

Витягаючи людину, попросіть її працювати ногами, так вам буде легше витягти її з ополонки.

Коли потерпілий опиниться на поверхні льоду, відповзіть з ним на безпечне місце, негайно зателефонуйте до рятувальної служби, викличте швидку медичну допомогу та прямуйте до берега тільки по перевіреному раніше маршруту.

Працівники Рятувально-водолазної служби бажають всім приємного зимового відпочинку.

Телефон рятувальної служби «Лютіж» - 045-96-40-217

Анатолій Павленко, Начальник РС «Лютіж»

Переглядів: 565 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus