Головна » 2015 » Липень » 25 » ОБЕРЕЖНО! Африканська чума на Київщині
11:22
ОБЕРЕЖНО! Африканська чума на Київщині

Хвороба Монтгомері (АЧС) - одна із найбільш небезпечних хвороб свиней, що набуває поширення в європейських країнах, є обов'язковою для реєстрації у Всесвітній організації охорони здоров'я тварин. Характеризується високою смертністю та завдає значних економічних збитків, зумовлених відсутністю вакцини, запровадженням спеціального режиму для свиногосподарств, витратами на проведення моніторингових та діагностичних досліджень, організацію профілактичних та ліквідаційних заходів в разі загрози чи виникнення хвороби, та торговельними обмеженнями, що запроваджуються для недопущення її розповсюдження. Для людей вірус Африканської чуми безпечний, але  авто-вело-пішохідна активність у зонах карантину та нагляду активізує розповсюдження інфекції у навколиньому середовищі
У Іванківському районі Київської області, на межі із Вишгородським, зафіксовано випадок Африканської чуми свиней.  6 липня в селі Горностайпіль зафіксовано зараження свиней вірусом АЧС (африканська чума свиней). Рятувальники спільно з представниками міліції та ветеринарної служби організували санітарно-пропускний пункт на виїзді із села. На території Вишгородського району проводяться профілактичні заходи, затверджені спеціальною комісією при Київській ОДА на визначеній зоні нагляду – вся територія Броварського району та частину Вишгородського району (від межі Броварського району до Київського водосховища та меж Чернігівської області). 
У Чернігівській області, де зафіксовані випадки Африканської чуми свиней, введено карантин станом на 11 липня 2015 року. Проходяться повторні обстеження дворів у селі Киселівка з метою виявлення та подальшої утилізації свиней. Щодо випадку Африканської чуми свиней в Чернігівській області: відповідно до оперативної інформації Головного управління ветеринарної медицини в Чернігівській області 22.07.2015 в особистому підсобному господарстві в м. Ічня було зареєстровано захворювання свиней. 
Управління ветеринарної медицини у Вишгородському районі у особі Юрія Ротаєнка закликає завчасно здійснити заготівлю м'яса свиней у приватних та фермерських господарствах. У разі виявлення випадку захворювання на Африканську чуму свиней у приватних господарствах або диких кабанів у лісах на території Вишгородського району буде застосовано радикальні міри щодо недопущення епідемії: повна депопуляція поголів'я у лісах та господарствах. Наразі триває відлов дикого кабана у лісах та моніторинг приватних, фермерських господарств.

Щодо африканської чуми свиней в Україні детальніше: http://www.vet.gov.ua/node/3673
 

Категорія: Київщина | Переглядів: 682 | Додав: slovo
comments powered by Disqus