Головна » 2015 » Травень » 2 » Неминуче майбутнє – Київський столичний регіон
10:13
Неминуче майбутнє – Київський столичний регіон
Сьогодні тільки ледачий не говорить про реформи в цілому, і у тому числі про адміністративну реформу, яка передбачає укрупнення адміністративно-територіальних одиниць. А простіше сказати – об’єднання громад у більші утворення.
 
Процес, як зав­жди в українській традиції, відданий на відкуп балакунам, яким у принципі все одно яким буде результат: головне процес, а в нім головне це піар-кампанія.  «Ініціювати» – це не значить «робити». 
 
Ні для кого не секрет, що зараз досить непросто вирішуються спільні питання на стику інтересів двох сусідніх суб’єктів – Києва і Київської області.  Навіть при  ухваленні простих управлінських рішень традиційними методами адміністративного управління виникає конфлікт інте­ресів. Та якщо реформування будемо реалізовувати через принципи простого об’єднання тільки громад Київщини та за ідеологією: з ким простіше домовитись, або в кого нерозподіленої землі побільше – нічого путнього з цього не вийде. 
 
Нагальні питання, наприклад, утилізація твердих побутових відходів та пов’язані з цим екологічні програми захисту довкілля або  питання перспективного розвитку, наприклад, єдина транспортна система для вирішення проблеми щоденної маятникової міграції майже мільйона людей не будуть вирішені, оскільки існуючий конфлікт інтересів між столицею і укрупненими містами-супутниками залишиться. 
 
Два роки тому автор цього тексту писав у статті «Погляд в неминуче майбутнє – Київська агломерація» (агломерація – від лат. agglomeratio — приєднання) про необхідність спільного вирішення проблем співіснування столиці та міст-супутників. Тоді, в умовах діючого законодавства, яке ускладнювало процес об’єднання громад, пропонувалося вирішення складних питань об’єднання через систему  спільного планування: середньострокових і довгострокових прогнозів соціально-економічного розвитку, спільних галузевих і територіальних цільових комплексних програм у цілому в Київському регіоні.
 
Однак сьогодні, коли законодавство зазнало змін на краще, за містечковими інтере­сами окремих голів міських рад, волаючих про ефемерне об’єднання, треба не забути про головне: яким чином забезпечити розвиток у довгостроковій перспективі, скажімо років на тридцять, п’ятдесят, міст-супутників при неминучому зростанні негативного тиску на них великого міста в екологічній, соціальній, економічній сфері тощо. 
 
Стратегія подальшого розвитку громад прилеглих до Києва територій не може бути реалізованою без урахування сталих інтеграційних процесів між столицею і містами-супутниками, де-факто пов’язаних спільною інфраструктурою, міграцією населення, проблемами екології, тобто тому об’єктивному процесу, який склався  незалежно від волі керівників існуючих територіальних одиниць.   
 
Тому час потребує створення Київського (столичного) регіону як єдиної адміністративно-територіальної одиниці вже де-юре. Сьогодні склалися усі передумови до агломерування території, що знаходиться в зоні впливу Києва. Існує нагальна потреба у планувальній організації приміських територій для подальшого містобудівного та соціально-економічного розвитку, розвитку рекреаційних зон, транспортно-комунікаційних зв’язків тощо, щоб зупинити негативні впливи.  Окремо треба додати, що зазначене не суперечить Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад».
 
Звісно, що просування такого об’єднання треба робити прозоро і зрозуміло для всіх суб’єктів для уникнення спротиву та соціального конфлікту. Разом з цим зрозуміло, що буде шалений супротив окремих осіб – голів рад, депутатів, які не зацікавлені у такому русі. Будуть проводити безліч круглих столів, конференцій, виїзних нарад з єдиною метою збереження власного адмінресурсу і пошуку себе любимого у майбутніх системах управління. Але процес об’єднання та створення Київської агломерації неминучий, такий шлях пройшли практично всі великі мегаполіси розвинутих і нерозвинутих країн. Тому треба дивиться у майбутнє, і якщо хочемо жити та працювати в умовах сталого розвит­ку, якщо прагнемо забезпечити комфортне та небезпечне життя  майбутнім поколінням, маємо забути містечкові інтереси і вже сьогодні зробити свій правильний вибір.  
 
Але головне має бути державницьке мислення та справжня політична воля керівників територіальних одиниць – Києва і міст-супутників.
 
Дмитро НОВИЦЬКИЙ,
депутат міської ради
Категорія: Київщина | Переглядів: 419 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus