Головна » 2013 » Березень » 2 » Насіння – кіт у мішку…
11:49
Насіння – кіт у мішку…
Вибирати насіння — усе одно, що купувати кота в мішку, адже переконатися в правильності свого вибору городник зразу не зможе. Отже, які хитрощі застосовують недобросовісні продавці насіння та як не потрапити на гачок шахраїв, як відрізнити закордонне насіння від вітчизняного? 

В Україні сьогодні засилля закордонного насіння, а нашого на ринку майже немає. Потужні державні спеціалізовані структури, які займалися виробництвом якісного посівного матеріалу, або зникли, або опинилися в приватній власності. Утім, закордонне насіння зазвичай якісне, вади його в іншому: воно дороге та має вузьке призначення. Наприклад, є цибуля, що дає тільки зелене перо, а цибулина не утворюється. Окрім того, овочі, які виростають із закордонного посівного матеріалу, довго не лежать і взагалі погано зберігаються, деякі сорти огірків не пристосовані до квашення, маринування. Тим часом у радянські часи було розроблено чудові універсальні зразки найпоширеніших овочів. На жаль, сьогодні мова йде не стільки про виробництво власного насіння нових сортів, скільки про захист його якості. 

Найперше та найголовніше правило: ніколи не купувати насіння на стихійних точках: біля метро, в електричках, на ринках. Товар у таких продавців навряд чи пройшов перевірку в Державній насіннєвій інспекції, а отже, не відповідає жодним нормам. Краще піти в спеціалізований магазин, де товар обов’язково буде сертифікований, а дані на пакеті збігатимуться з його вмістом. У спеціалізованих магазинах є куточки, де продають насіння нижчої якості, відповідно за нижчу ціну. Покупець про це знає і сам робить свідомий вибір, яке насіння придбати. Але, це зовсім інше, ніж хтось підсуне вам некондиційний товар, видаючи його за елітний. Наприклад, насіння петрушки або моркви псується через чотири місяці зберігання, помідорів — через вісім місяців, насіння редиски може пролежати два роки без відчутного погіршення якості. Часом городники продають на ринку надлишки насіння зі своєї ділянки, написавши на пакетику першу-ліпшу назву й видаючи це за новий сорт. Досить поширена торгівля насінням сортів, які є невизнаними в Україні. 

Вибір за вами.

                                                                                                                                     Леонід БАРИЛО, «Слово»
Переглядів: 805 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus