Головна » 2013 » Лютий » 9 » Насильство в сім’ї попередить працівник міліції
12:53
Насильство в сім’ї попередить працівник міліції
Проблема сімейного насильства надзвичайно важлива передусім тому, що сім’я є основою суспільства і повинна перебувати під особливим захистом держави. Насильство й жорстокість у сім’ї не лише руйнують гармонію і злагоду в ній, а й виступають однією з передумов злочинності в суспільстві загалом. 

Від насильства в сім’ї можуть потерпати всі члени родини, але найчастіше воно торкається слабких, нездатних захистити себе і залежних членів сім’ї: дітей, людей похилого віку, осіб з обмеженими фізичними чи психічними можливостями, жінок. Фахівці стверджують, що найбільше потерпають від насильства в сім’ї жінки та неповнолітні діти. 

Метою домашнього насильства завжди є встановлення контролю над жертвою, коли кривдник намагається бути єдиним «розпорядником» її життя. Підкорюючись, жертва стає безпорадною, не може правильно оцінювати ситуацію, більше не намагається себе захистити. В такому стані постраждалі від домашнього насильства нерідко самі відмовляються від спроб їм допомогти. Також в українському суспільстві «не прийнято» розповідати про такі речі. У суспільстві утвердилися й багато інших стереотипів щодо насильства, які перешкоджають подолати це явище. Найбільше згубно впливають на суспільну думку уявлення про те, що поодинокі випадки агресії не є насильством. Насправді це не так. Прояви домашнього насильства мають циклічний характер: випадок насильства – примирення – заспокоєння – посилення напруги – і знову насильство. Кожного наступного разу цей цикл може скорочуватися в часі, а насильство – ставати більш інтенсивним та жорстоким. 

Ще одним поширеним стереотипом є переконаність постраждалих у тому, що вони мусять терпіти домашнє насильство задля дітей, в той час, як неповнолітні стають свідками насильства в сім’ї. Психологи стверджують, що діти, виховані в таких сім’ях, згодом самі виявляють більшу схильність ставати жертвами чи кривдниками, оскільки побачене та пережите згубно впливає на їхнє психічне здоров’я та нормальний розвиток. 

Так працівники Вишгородського РВ ГУМВС України в Київській області притягнули до адміністративної відповідальності в 2012 році за ст. 173-2 КУпАП (вчинення насильства в сім’ї або невиконання захисного припису) 411 громадян. Протягом звітного періоду 2013 року до адміністративної відповідальності за вказаною вище статтею вже притягнуто 32 особи. У вищевказаній статті роз’яснюється, що вчинення насильства в сім’ї, тобто умисне вчинення будь-яких дій фізичного, психологічного чи економічного характеру (застосування фізичного насильства, що не завдало фізичного болю і не спричинило тілесних ушкоджень, погрози, образи чи переслідування, позбавлення житла, їжі, одягу, іншого майна або коштів, на які потерпілий має передбачене законом право тощо), внаслідок чого могла бути чи була завдана шкода фізичному або психічному здоров’ю потерпілого, а так само невиконання захисного припису особою, стосовно якої він винесений, – тягнуть за собою накладення штрафу від одного (17 грн.) до трьох (51 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням двадцяти відсотків заробітку. 

Ті самі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за одне з порушень, передбачених частиною першою цієї статті, – тягнуть за собою накладення штрафу від трьох (51 грн.) до семи (119 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк від одного до двох місяців з відрахуванням двадцяти відсотків заробітку, а в разі, якщо за обставинами справи, з урахуванням особи порушника, застосування цих заходів буде визнано недостатнім, – адміністративний арешт на строк до п’ятнадцяти діб. 

Якщо хоча б один вид насильства в сім’ї має місце, потрібно звернутись за допомогою до працівників міліції. Адже основну роботу по профілактиці насильства в сім’ї, документуванню факту насильства в сім’ї та притягнення до відповідальності виконують працівники міліції. А зателефонувати можна до чергової частини – 102. 

Олена МАРЦЕНЮК, 
інспектор по РН та ГФ Вишгородського РВ ГУМВС 
України в Київській області, 
старший лейтенант міліції
Переглядів: 765 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus