Головна » 2015 » Лютий » 21 » Насильство: ганебне явище
11:10
Насильство: ганебне явище
«Стоп насильству» – під такою назвою з ініціативи служби у справах дітей та сім’ї Вишгородської РДА 16 лютого відбулося засідання «круглого столу», модератором якого була  заступник начальника служби у справах дітей та сім’ї Валентина Коваленко.
 
Захід відбувся у рамках районної комплексної програми підтримки сім’ї та забезпечення прав дітей «Назустріч дітям». Мета заходу – підвищити правову культуру та поінформованість підлітків про проблеми насильства в сім’ї, торгівлю людьми, формувати свідомість дітей щодо негативного ставлення до насильства, поглибити знання про адміністративну, кримінальну відповідальність за вчинення протиправних дій, злочинів. 
 
Участь у заході взяли представники учнівських колективів навчальних закладів міста, учителі, керівники відділів та служб районної державної адміністрації, які займаються соціально-правовим захистом сімей з дітьми, представник правоохоронних органів,  засоби масової інформації.
 
Сьогодні тема насильства стала предметом публічного обговорення. На жаль, насильство є у всьому світі, в усіх культурах. Згідно із статистичними даними 40% усіх видів насильства здійснюється у сім’ї, не залежно від її статусу і достатку. 14 тисяч жінок щорічно у світі гине від рук насильників. В Україні 70% дітей зазнають фізичного насильства у сім’ях. Частина з них приймає його як невід’ємний процес батьківського виховання, як норму спілкування батьків з дитиною.
 
Під час проведення заходу учасники ознайомилися з результатами соціологічного дослідження з питань насильства, проведеного учнями Вишгородської спеціалізованої школи «Сузір’я». У результаті опитування серед учнів молодших та середніх класів школи виявили таких, які були свідками вчиненого насильства, один учень зазначив, що став жертвою покарання батьків. Старшокласники дали правильні відповіді на запитання «Що таке насильство?», і жоден не повідомив, що був жертвою або свідком насильства. Виступаючі Ангеліна Гущина, Ірина Проданова, Дарина Кухаренко зазначили, що заходи, подібні сьогоднішньому, проведення інформаційно-профілактичної роботи серед школярів стимулюють дітей до усвідомленості своїх дій та вчинків, прийняття правильних рішень у тих чи інших ситуаціях, уміння захистити себе та не стати жертвою насильства, не бути насильником. 
 
Про причини, що призводять до насильства, наслідки насильства та як не стати жертвою насильства розповідали учні Вишгородської гімназії «Інтелект» Катерина Соболєва, технічного ліцею КПІ Ольга Мілевська та ЗОШ №1 Олександра Пождема, Юлія Совершенна. У своєму виступі, зокрема учениці ЗОШ №1 Юлія Совершенна та Олександра Пождема, підкреслили, що юнаки та дівчата не повинні бути байдужими до тих людей, які потрапили у скрутну ситуацію, неодмінно мають надавати посильну допомогу. Крім того, учні, аби попередити насильство, можуть брати участь у різних акціях даної тематики, випускати стіннівки, розповсюджувати пам’ятки, розуміти і доносити до кожного, наскільки важливим є дане питання.
 
Практичні поради підліткам про те, як вгамувати агресію, дала головний спеціаліст, психолог Вишгородського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Аліна Стеценко.
 
Про адміністративну, кримінальну відповідальність неповнолітніх та їх батьків за вчинення протиправних дій розповіла в.о.начальника кримінальної міліції у справах дітей Вишгородського РВВС України Ірина Згонник.
 
Цікавим, змістовним і повчальним став для учасників засідання фільм «Станція призначення – життя», з якого діти дізналися про  таке ганебне явище  у суспільстві, як торгівля людьми та про основні правила, що дають можливість вберегти себе, щоб не стати жертвою.
 
Учасники «круглого столу» прийняли резолюцію, в якій висловили свої наміри продовжувати проводити інформаційно-роз’яснювальну роботу у сім’ях, серед дітей та молоді по пропаганді здорового способу життя та з питань попередження насильства. Забезпечити додержання вимог законодавства щодо проведення профілактичної та корекційної роботи  з особами, які вчиняють насильство у сім’ї, відновлення прав осіб, потерпілих від насильства. Провести у загальноосвітніх закладах району заходи на тему «Стоп насильству». Випустити стінгазети, підготувати фото, радіо репортажі у навчальних закладах. І дорослі, і діти переконані, що об’єднавшись разом можна сприяти утвердженню ненасильницької ідеології в українському суспільстві. 
 
Валентина ТИМОШЕНКО,
начальник служби у правах дітей та сім’ї РДА
Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 488 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus