Головна » 2017 » Листопад » 10 » Нас об’єднує християнська культурна спадщина
10:23
Нас об’єднує християнська культурна спадщина

Минулої п’ятниці відбулося урочисте відкриття виставки «Християнська спадщина нашої землі» у рамках проекту Вишгородського державного історико-культурного заповідника «Дніпро єднає Україну». Презентовано унікальні хрести з археологічних розкопок князівського Вишгорода, а єдиний в Україні і Європі сторографічний музей хреста за підтримки програми  міського голови м. Дніпра Бориса Філатова «Культурна столиця» представив знахідки хрестів з 20 областей України. 
Зі словами подяки відкрила виставку директор Вишгородського історико-культурного заповідника Влада Литовченко: «Дякуємо райдержадміністрації, районній раді та міській раді за можливість ознайомити громаду Вишгорода з історією України та її регіонів. І, звісно, всім присутнім та колективу Вишгородського історико-культурного заповідника».
Історія України вже понад 1000 років пов’язана з християнством. Одним із символів віри є хрест, який люди носять на грудях, засвідчуючи належність до віросповідання. Унікальна виставка «Християнська спадщина нашої землі» показала різноманіття натільних та нагрудних хрестів різної форми. На презентації відвідувачам представили 109 натільних, нагрудних та інших хрестів з території Києво-Святошинського, Білоцерківського, Таращанського, Богуславського та Рокитнянського районів. Надав інформаційні матеріали для виставки єдиний в Україні і Східній Європі громадський історико-етнографічний сторографічний музей хреста.
До присутніх звернувся Вишгородський міський голова Олексій Момот, який зазначив: «Символічним є відкриття виставки у день визволення Вишгорода від німецько-фашистських загарбників. Вишгородщина – унікальна історична місцевість, і вона має приймати такі виставки та проводити такі заходи». Засновнику і директору музею хреста Віктору Векленку за вагомий внесок у популяризацію історико-культурної спадщини Вишгорода та Вишгородського району вручено грамоту. Віктор Векленко подарував місту єдину в Україні видавничу роботу з історії хрестів та місць, де вони були знайдені.
За традицією експонати виставки освятили священики Української православної церкви Київського патріархату Вишгородського благочиння. 
Чим цікава виставка, про захоплюючий шлях її створення і відкриття нових експонатів розповів засновник і директор музею хреста Віктор Векленко. «Вишгородщина розповідає про надзвичайно важливі історичні події часів княгині Ольги, Бориса і Гліба, а згодом і Межигірського Спаса. Це все наше коріння. Потенціал у Вишгорода і Київщини – величезний. Деякі експонати з області стали справжнім відкриттям для мене, наприклад, запорозький хрест з Білоцерківського району», – висловив захоплення гість.
«Ми показуємо нашу християнську культурну спадщину, яка об’єднує всі області та регіони України. Незважаючи на те, що на українських землях впродовж віків жили представники різних конфесій, власне українська складова у цій виставці є визначальною та концептуальною», – зауважив Віктор Векленко.
Від Вишгородської районної ради Віктору Векленку за популяризацію культурно-історичних цінностей Вишгородщини, активну громадянську позицію, визначну наукову та просвітницьку діяльність вручили подяку. До привітань долучився і колектив Вишгородського історико-культурного заповідника.
Серед експонатів особливе місце зайняли пам’ятні срібні медалі, присвячені традиціям українського хреста, що їх надав медальєр Дмитро Піркл. Праобразом хреста, який зображений на медалі, став жіночий хрестик, виконаний у полтавських традиціях. Дмитро Піркл зазначив, що буде працювати над продовженням серії «Українське мистецтво сакральне».
Науковий співробітник заповідника, археолог Всеволод Івакін розповів про успіхи археологічних досліджень на Вишгородщині: «Така виставка вперше відбувається на теренах Вишгородщини, думаю, не востаннє. Вже п’ять років працює археологічна група, яка зібрала вельми цікаву та різноманітну колекцію  – колекцію особистого благочестя. Основну її частину складають давньоруські хрестики, а також монети з викарбуваними хрестами. Наші подальші дослідження, сподіваємося, розширять колекцію, і ми зможемо наступну виставку організувати на базі фондів  Вишгородського історико-культурного заповідника».
«Виставка нараховує 1166 експонатів, зокрема й Вишгородського регіону. Вони демонструють багатство культової пластики нашої країни. На виставці представлені українські натільні і нагрудні хрести, православні, католицькі і греко-католицькі вироби. Саме завдяки такому розмаїттю можна відстежити регіональні особливості хрестів, а також спільну духовну основу України: від Криму до Волині, від Карпат до Донбасу.  Такі заходи дуже важливі, адже вони демонструють єднання країни. Ми радо вітатимемо цінителів української культурної спадщини», –зазначила директор Вишгородського історико-культурного заповідника Влада Литовченко.
Виставка працюватиме до 3 грудня за адресою: м. Вишгород, вул. Шкільна, 58. Обов’язковим є попередній запис за телефоном (067) 900-57-32.

Христина БАРАНОВСЬКА, «Слово»
Фото Олександра КОВАЛЕНКА

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 549 | Додав: slovo
comments powered by Disqus