Головна » 2014 » Жовтень » 18 » Нас єднає молитва і пісня
10:44
Нас єднає молитва і пісня
П’ятий Всеукраїнський Межигірський фестиваль народної пісні та ручних ремесел відбувся минулої неділі у резиденції «Межигір’я». 
 
Розпочався фестиваль молебнем за Україну, за український народ, за мир і злагоду у нашій державі, і перемогу над підступними ворогами. І це закономірно, адже ідея фестивалю саме в утвердженні української державності і української незалежності, єднанні народу заради миру і добра. Молебень відслужили священики Української православної церкви Київського патріархату отець Олег та отець Богдан. 
 
Цей фестиваль, що проводиться за ініціативи мецената Геннадія Ніколаєнка уже вп’яте, і справді все більше розширює свої межі, бо збирає аматорські і професійні колективи не тільки з Вишгородського району. Цьогоріч до свята долучились колективи з Київської православної богословської академії, міст Фастів та Коростишів, Луб’янки сусіднього Бородянського району та інші. Кожен привніс у канву свята свій талант, свою творчу енергію, свою молитву за Україну та український народ. 
 
Чимало було представлено на фестивалі дитячих колективів – їх безпосередність, творчий запал підкуповував вибагливе журі не менш ніж професіоналізм дорослих колективів. І саме юні учасники фестивалю внесли на свято багатометровий український прапор – як справжнє золоте поле і блакитне небо замайорів він серед золото-багряно-зелених кольорів осіннього парку, а всі учасники і глядачі фестивалю піднялись назустріч прапору і заспівали Гімн України.
 
Не раз доводилося бувати на різних пісенних конкурсах і фестивалях, бачити виступи не тільки аматорів, а й професіо­налів. Але цей фестиваль видався, як на мене, особливим. Певно тому, що кожен колектив включив до свого репертуару пісні козацької звитяги, життєстверджуючі мотиви рідної землі, пісні патріотичні, що підносять дух усього суспільства, пісні, в яких найширше розкривається душа українського народу. Тамара Шевченко, художній керівник відзначеного грамотою фестивалю фольклорного колективу «Золотий вік», ділиться своїми враженнями: «Ми із задоволенням взяли участь у цьому фестивалі. І не тільки тому, що мали змогу виступити перед вдячною аудиторією, яка гаряче підтримує співаків, а й тому, що змогли навчитись чогось у талановитих наших земляків, адже кожен творчий колектив по-особливому підходить до виконання тієї чи іншої пісні. А ще тому, що ось на таких фестивалях відчувається єдність нашого народу попри всі розбіжності в поглядах і життєвих позиціях – ми всі єдині в нашому бажанні досягти миру на нашій землі, ми співаємо про це і ми молимось за це». 
 
Журі відзначило багатьох учасників фестивалю грамотами, дипломами. Але, як зазначає один з меценатів і організаторів свята Валерій Виговський, талант багатий навіть не нагородами, а щирою підтримкою шанувальників. А цього – щирих аплодисментів і палкої підтримки – вистачало для всіх.
 
«Саме на таких заходах ми єднаємось, саме на таких заходах, коли лунає і щира молитва, і заклики зміцнювати мир, і задушевна пісня, приходить розуміння, що ми, українці, великий і сильний народ, і ми здолаємо усіляких ворогів», – переконана голова районної ради Ірина Побідаш, яка також взяла участь у фестивалі і навіть заспівала разом зі своїми земляками – колективом «Любисток» з Демидова.
 
Організатори фестивалю провели в цей день ще й благодійну акцію – збір коштів для учасників АТО. Частували учасників та гостей кулішем і юшкою. Межигір’я, яке кілька років слугувало лише одній людині, тепер відкрило себе назустріч талантам, назустріч пісенній душі українського народу. Будемо сподіватись, що тут більше ніколи не буде іншого господаря, окрім народу. 
 
Галина МАКАРЕНКО. Фото автора
Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 466 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus