Головна » 2018 » Квітень » 12 » Нам потрібні підрозділи МПО
22:40
Нам потрібні підрозділи МПО

На Київщині створять підрозділи місцевої пожежної охорони. Таке рішення прийнято на засіданні Київської обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.
Так, у селах, селищах, де немає пожежно-рятувальних підрозділів, сільські та селищні ради за погодженням з центральним органом виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері цивільного захисту, утворять пожежно-рятувальні підрозділи для забезпечення місцевої пожежної охорони.
Як зауважив перший заступник голови КОДА Андрій Анісімов, обласною цільовою програмою захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, забезпечення пожежної безпеки на 2014-2017 роки, в області планувалося створити 89 МПО (місцевої пожежної охорони)  у 22 райдержадміністраціях. Ця програма не була виконана в районах з різних причин, і, найперше, через відсутність належного фінансування. Сьогодні цю роботу облдержадміністрація взяла на особливий контроль.
Андрій Анісімов підтримав пропозицію Державної служби з надзвичайних ситуацій щодо організації підрозділів у найбільш віддалених населених пунктах таких районів Київської області: Вишгородського – села Демидів, Любимівка, Києво-Святошинського – Гатне, Гореничі, Макарівського – Комарівка та Обухівського – Підгірці. Згодом на Київщині запрацюють й інші  місцеві пункти пожежної охорони. 
Фінансування та матеріально-технічне забезпечення пожежно-рятувальних підрозділів для забезпечення місцевої пожежної охорони здійснюватиметься за рахунок коштів місцевих бюджетів та інших джерел, не заборонених законодавством. Зокрема, іншими джерелами можуть бути добровільні внески мешканців, які проживають на території, де буде забезпечувати протипожежний нагляд місцева пожежна охорона. У випадку, якщо в населеному пункті, розташованому на відповідній території та з’єднаному з іншими населеними пунктами під’їзними шляхами загального користування, утворено пожежно-рятувальний підрозділ для забезпечення місцевої пожежної охорони, який здатний виконувати завдання за призначенням на території населених пунктів, де немає таких підрозділів, у відповідних місцевих бюджетах можуть передбачатися видатки на матеріально-технічне забезпечення таких підрозділів. 
*   *   *
Статистика випадків горіння трави на Київщині впродовж святкових вихідних вражає! ДСНС зазначає, що основна і найчастіша причина цього – людський фактор: кинутий недопалок, непогашене багаття від шашликів або просто дитячі пустощі. 
При випалюванні трави наноситься шкода екосистемі, гине флора і фауна, забруднюється повітря. Це призводить до збіднення рослинності, підвищення кислотності і зменшення родючості ґрунту. Тварини, комахи і навіть птахи, які живуть в сухій траві або на поверхні землі, гинуть при трав’яній пожежі. 
Вогонь завдає непоправної шкоди природі. Так, із 7 по 9 квітня на території області сталося 253 пожежі на  загальній площі 176 га. За цей період рятувальники залучались на гасіння  трави у майже всіх  районах області, а саме: Баришівський – 7 пожеж  (2,1 га); Бориспільський – 9 (6,7 га); Бородянський – 8 (10 га); Богуславський – 2 (0,11 га); Білоцерківський – 9 пожеж (0,3 га); Броварський – 13 (9,3 га); Васильківський – 6 (5,5 га); Володарський – 1 пожежа (0,02 га); Згурівський – 2 (2 га); Іванківський – 8 (14,5 га); Кагарлицький – 10  (0,3 га); Миронівський – 7  (5,4 га); Поліський – 2 пожежі (2,4 га); Переяслав-Хмельницький – 2 (0,11 га); Рокитнянський – 1 (0,002 га); Ставищанський – 1 (4,8 га); Сквирський – 2 (0,43 га); Таращанський – 3 (1,1 га); Тетіївський – 4 (1,1 га); Фастівський – 3 (6 га); Яготинський – 1 пожежа (0,3 га).    
Лідери з горіння сухих трав – пристоличні райони, де зафіксовані масові виїзди на природу: Києво-Святошинський – 46  пожеж (33 га); Макарівський – 28 (20,8 га); м. Ірпінь – 27 (18,7 га);  Обухівський – 26  (8,7 га); Вишгородський – 24 пожежі (21,5 га). 
Співробітники ДСНС звертаються з переконливим проханням до жителів області: не бути байдужими, піклуватися про навколишнє середовище, не кидати на узбіччя незагашені недопалки та сірники, стежити за розвагами дітей, дотримуватися самим і роз’яснювати дітям правила пожежної безпеки.

Інф. «Слова»

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 422 | Додав: slovo
comments powered by Disqus