Головна » 2018 » Жовтень » 11 » На те й щука, щоб карась не дрімав
16:02
На те й щука, щоб карась не дрімав

Двадцять сьомого вересня в урочищі Гористе, що біля села Лебедівка,  відбулось вселення водних біоресурсів у Київське водосховище. До водойми було випущено 16200 кілограмів мальків риби. Остання подібна акція зариблення водоймища на Київщині державними рибовідтворювальними комплексами відбувалась у 2011 році.  До водойми було випущено 600 тисяч штук зарибку коропа, товстолобика, білого амура вагою 120 грамів кожен, та близько  п’яти тисяч щуки вагою 400 грамів. 
В акції вселення водних біоресурсів взяли участь перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк, голова Держриб­агентства Ярослав Бєлов, заступник начальника управління-начальник відділу  Держрибагентства Василь Плічко,  представники Національної академії наук, Держрибагентства і Держекоінспекції, державних підприємств, громадськості. Безпосередньо займався організацією зариблення голова комісії «Київрибоохорони» Олександр Квасильчук.
«На цей рік заплановано вселити понад 13 млн екземплярів молоді риб, серед яких є і червонокнижні. Зариблення водойм України є важливою державною політикою підтримки здорової екосистеми, формування промислових запасів риби та забезпечення продовольчої потреби населення», – прокоментував подію Максим Мартинюк. Він додав, що масштаб і географію зариблення у цьому році значно розширено – вселення водних біоресурсів проводиться не тільки в межах регіону розташування рибовідтворювальних заводів, а й у різних областях України, таких як Київська, Запорізька, Миколаївська та Дніпропетровська.
«Запуск риби до водойм України – одне із пріоритетних завдань Держрибагентства. Завдяки належній підтримці, співпраці і фінансуванню від Міністерства аграрної політики та продовольства протягом 2-3 років ми плануємо збільшити зариблення водойм водних біоресурсів до цифри 18 млн екземплярів», – зазначив Ярослав Бєлов. 
За словами очільника цього  відомства, у 2018 році вперше за багато часу з державного бюджету виділено 10 млн грн на реконструкцію Херсонського та Новокаховського заводів, що дозволить збільшити їх продуктивність на 20%. 
Вирощування рибопосадкового матеріалу було здійснено державними установами – Херсонським виробничо-експериментальним заводом по розведенню молоді частикових риб та Новокаховським рибоводним заводом частикових риб за рахунок державного бюджету. За бюджетною програмою на організацію діяльності рибовідтворювальних заводів у 2018 році було виділено понад 54 млн грн. 
Активну участь у зарибленні взяли участь працівники Київського рибоохоронного патруля на чолі з Володимиром Мухіним.
Відтворення та селекція водних біоресурсів здійснюється чотирма державними рибовідтворювальними заводами, які з 2010 по 2017 роки здійснили вселення до водойм України понад 66 млн екземплярів водних біоресурсів.
Доречно нагадати, що 27 квітня неподалік Сухолуччя, в урочищі Акація рибоводи випустили у водосховище 311 300 екземплярів мальків щуки.
У нинішньому заході вже традиційно взяли участь рибалки-користувачі Микола Шинкаренко, Тетяна Потоцька, Євген Курочка,  Людмила та Сергій Буяло, Сергій та Валентина Вакульчики, Владислав Кисіль, Наталя Лавренок, Ігор Калінійчук, Артем Сокол, Віталій Іващенко, Олександр  Маруженко, Олександр Стельмах, Олександр Ніколайчук. Доставка мальків риби здійснена за кошти Асоціації рибалок-промисловиків та користувачів Київського водосховища.
Асоціація рибалок-промисловиків бере активну участь і в громадському житті. Нещодавно рибалки подарували телевізор Жукинському дитячому будинку «Сонячний». У планах – відвідини з подарунками районного дитячого будинку «Любисток». 

Олексій ДЕРИБАС
 

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 422 | Додав: slovo
comments powered by Disqus