Головна » 2017 » Жовтень » 12 » На прощу,  до Чернігова
17:35
На прощу,  до Чернігова

Незабутню поїздку до Чернігова здійснили мешканці Старих та Нових Петрівець, відвідавши місця, котрі вважаються святинями християнства та козацтва. До поїздки долучились і підопічні Вишгородського територіального центру соціального обслуговування.
Чернігів згадується вперше в 907 році в договорі Русі з Візантією, це одне з найстаріших міст України та Європи. Чернігів у свій час вважався другим після Києва містом християнського світу, навіть переважаючи Київ чисельністю і красою своїх храмів, що є справжніми шедеврами архітектури та історії. 
Відправною точкою екскурсії прочан Вишгородщини стала Катерининська церква (козацький кафедральний собор Святої Великомучениці Катерини). Собору – більше трьохсот років. Тут зберігаються мощі Святого Меркурія, молячись якому отримали зцілення багато хворих. Ще одна цінність – ікона Святого Миколая Чудотворця, якій більше 500 років. «Втім, у нашому храмі кожна ікона унікальна, бо з кожною пов’язана чи історія зцілення, чи історична подія, у багатьох іконах святих – вмонтовано частинки їх мощей, – розповідає настоятель храму отець Роман. – А одна з Богородичних ікон зроблена дітьми з… пластиліну. Такої ікони, певно, немає у жодному іншому храмі. І цінна вона для нас тим, що створена руками і серцем юних прихожан храму».
Інша чернігівська святиня – Спасо-Преображенський собор XI століття, вважається найстарішим кам’яним храмом на території Київської Русі, він був усипальницею чернігівських князів.
До перлин Чернігівської землі належить також Троїцько-Іллінський монастир з 58-метровою дзвіницею та лабіринтами печер. Цікава історія пов’язана з будівництвом дзвіниці – у неї, вже завершену, двічі влучала блискавка, і доводилось її по-новому відбудовувати. Втретє її зробили вже нижчою, ніж планувалась на початку. І, як не дивно, блискавки перестали в неї влучати. Сам же Троїцько-Іллінський монастир ХІ-ХVІІІ ст. – один із найвиразніших архітектурних ансамблів України. Складається він з двох частин – колишнього Іллінського монастиря ХІ-ХVІІ ст. та Троїцького монастиря, зведеного на найвищому плато Болдиних гір 1677-1780 рр. та об’єднаних ландшафтом і архітектурою в єдиний ансамбль.
Лабіринти печер – це шість комплексів прихистку монахів. Однак вони, як розповідав екскурсовод, капелан Максим Щербина, на сьогодні практично не досліджені. Втім, навіть те, що вдалося побачити в унікальних Антонієвих печерах, вражає – у глибокому підземеллі побудовані церкви з вівтарями і притворами, куполами, нішами, що імітують вікна. Таке не просто вибудувати і на землі, а під землею… Скільки треба було винести піску, глини, вирубати коріння дерев… Започаткував ці печери преподобний Антоній, який у свій час заклав і Києво-Печерську лавру.
Не менш унікальними є Успенський собор Єлецького монастиря (XII ст), Іллінська (XII ст.) і П’ятницька (XII ст.-XIII ст.) церкви. Серед архітектурних пам’яток, що збереглись до наших днів, також Спаський та Борисоглібський собори, будинок Лизогуба, будинок колегіуму, Воскресенська церква, будинки архієпископа, губернатора та інші. Вишуканий архітектурний ансамбль будівель, розміщений навколо центральної площі, вражає простором і завершеністю.
Ще одна «родзинка» Чернігова – його кургани, капища, тут під час розкопок знайдено чимало зброї та обладунків. Дванадцять гармат, виготовлених у різний час, прикрашають Курганний некрополь і ніби охороняють Чернігівську землю від ворогів.
У місті багато пам’ятників видатним діячам вітчизняної історії та культури, зокрема Т. Шевченку, М. Коцюбинському, Л. Глібову. 
Якщо узагальнити враженння та емоції, які отримали прихожани від подорожі, то можна сказати: тут кожен метр землі, кожен камінь дихають історією, додають духовних сил, наснажують позитивною енергією, несуть умиротворення і примушують… нікуди не поспішати, а просто жити, насолоджуючись кожною хвилиною буття, сонцем, простором, краєвидами…

Галина МАКАРЕНКО
Фото Олександра КОНОНЕНКА

 

Переглядів: 623 | Додав: slovo
comments powered by Disqus