Головна » 2018 » Червень » 27 » Милосердя і добро: два крила, на яких тримається людство
11:32
Милосердя і добро: два крила, на яких тримається людство

Теплого літнього дня у Вишгороді відбувся фестиваль «Зіроньки досяжні». 21 червня за ініціативи Вишгородської міської ради, Вишгородського історико-культурного заповідника та собору Вишгородської Богородиці УГКЦ, а також партнерів фонду «Жовто-блакитні крила», «SOS» та центру розвитку «Вінні» організували день залучення до активного способу життя та інтеграції дітей з обмеженими можливостями у суспільство. 
У заході взяли участь голова Київської облдержадміністрації Олександр Горган, Вишгородський міський голова Олексій Момот, секретар Вишгородської міськради Тетяна Бражнікова, працівники Вишгородського історико-культурного заповідника та собору Вишгородської Богородиці, педагогічний колектив та учні Вишгородської районної загальноосвітньої спеціалізованої школи «Надія», батьки.
У Вишгороді урочисто відкрили перший інклюзивний майданчик на проспекті Мазепи, 3. «Цей день особливий. Ми відкриваємо об’єкт, який облаштований для дітей з інклюзивними потребами. Вони можуть не боятися, адже всі елементи майданчика пристосовані для особливих дітей і сприяють їхньому розвитку та активному відпочинку», – зазначив Олександр Горган.
 Цей проект став переможцем громадського бюджету міста Вишгорода, але коштів не вистачало для створення комфортного дитячого майданчика, тому до проекту долучилися меценати Максим Калінкін, Роман Буковський, Олексій Поліщук, «Fozzy group». Над втіленням ідеї у життя працювали Наталя Унучко та Анна Поліщук. Завдяки злагодженій роботі сьогодні діти з інклюзивними потребами можуть активно та пізнавально проводити час на ігровому майданчику. Також він привертає увагу й інших діток. «У місті розробляється програма створення комфортних умов для дітей з особливими потребами, тому відкриття майданчика – це перший крок на зустріч до дітей», – зазначив Вишгородський міський голова Олексій Момот.
На цьому сюрпризи не закінчилися – до події долучилися працівники Вишгородського історико-культурного заповідника. У Музеї гончарства діти разом із батьками та працівниками виліпили карту України з глини. Під гаслом «Україна Єдина» робота над мапою здружила та розповіла більше про учасників фестивалю «Зіроньки досяжні». 
Завідувач музею Олександр Кочубей познайомив дітей із українським екстремальним мандрівником Миколою Подрезаном. На візку він здійснив подорож дорогами шести континентів за маршрутом всесвітньої естафети Олімпійського вогню у 2004 році. Загалом він побував у понад 55 країнах світу. Микола Подрезан відразу знайшов спільну мову із дітьми та у формі захоплюючої казки розповів про свої подорожі, дав повчальні настанови. Малеча уважно слухала, запитувала. «Дітки, все можливо! Я знаю, як усе важко досягається. Але потрібно завжди вірити у свої сили. Тоді ми все здолаємо!», – зазначив відомий український мандрівник.
Також працівниками музею створені цікаві фото зони, які не обійшла жодна дитина. Вироби майстрині трансформаційної скульптури Лесі Колосенко зустрічали дітей, які неодмінно прагнули зробити фото верхи на бичку із трав. Майстриня авторської етноляльки Олена Беззубенко презентувала чудові вироби, які є не лише естетичною окрасою, а й пізнавальними, адже розповідають про розвиток українського одягу.
Естафетну паличку перехопили працівники собору Вишгородської Богородиці і відразу закружляли дітей у атмосфері творчості. Кожен із учасників фестивалю «Зіроньки досяжні» створив для себе і своєї родини оберіг, який власноруч наповнили символом краси – калиною, сімейного благополуччя – соняшником, матеріального достатку – кукурудзою. Також діти мали змогу перевтілитися у будь-якого улюбленого героя за допомогою аквагриму та побешкетувати разом із шоу мильних бульбашок. Символічні нагороди за активність та силу духу отримав кожний учасник фестивалю «Зіроньки досяжні» із рук українського екстремального мандрівника та вже друга Миколи Подрезана. 
Цей день неодмінно увійде у життєву скарбничку спогадів кожного учасника фестивалю як дорослого, так і малечі, адже милосердя і добро, як два крила, на яких тримається людство. Маємо надію, що цей теплий спогад ще довго зігріватиме кожне серце, яке долучилося до створення фестивалю «Зіроньки досяжні».

Христина БАРАНОВСЬКА, «Слово»

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 460 | Додав: slovo
comments powered by Disqus