Головна » 2015 » Квітень » 25 » Медики були в перших рядах
12:36
Медики були в перших рядах
29 років минуло після Чорнобильської катастрофи, коли світ охопила радіаційна хмара. Це була найстрашніша ядерна катастрофа в світі. Тоді загинуло близько 50 співробітників станції і постраждали сотні рятівників. 
 
Виявити масштаби катастрофи і її вплив на здоров’я людей до цього часу важко – тільки від раку, що виник у результаті отриманої  дози радіацїї, за даними різних джерел, померли від 4 до 200 тисяч людей.   Під радіаційне опромінення потрапили  мільйони людей, сотні тисяч – втратили здоров’я. У цей день ми згадуєм померлих, співчуваємо всім, кому прийшлось пережити цю трагедію. Дякуємо учасникам ліквідації наслідків Чорнобильскої аварії за мужність і героїзм, за те, що вони, не шкодуючи свого здоров’я, попередили подальше розповсюдження радіації.
 
Свій внесок зробили і спеціалісти Вишгородської районної санітарно-епідеміологічної станції, які з перших днів аварії цілодобово чергували на конт­рольно-пропускних пунктах і здійснювали дозиметричний  контроль автомобілів, вантажів, досліджували вміст радіонуклідів у продуктах  харчування, питній  воді та інших об’єктів навколишнього середовища.  У  рік  аварії  на  ЧАЕС  було    проведено  майже  10000   досліджень  вмісту радіонуклідів у продуктах  харчування  та  питній  воді,  де  зареєстровано  2500  перевищень  допустимих рівнів.  Також  було проведено  30 000  дозиметричних  замірів  повітря на  територіях  населених  пунктів району і виявлено, що рівень  забруднення повітря  перевищував  допустимі  рівні  в  десятки,  а то і  сотні  разів. Навіть сніг був радіоактивний, із 11 досліджених проб 2 були негативні. 
 
Упродовж 29  років після аварії  ситуація  щодо  рівня  радіації  об’єктів  навколишнього  середовища поступово  нормалізувалася.  Якщо  у  1986  році   радіаційне  забруднення  овочів,  фруктів,  молока,  м’яса, риби  реєструвалося  в  усіх  населених  пунктах району, то зараз  вміст  радіонуклідів у  продуктах  харчування не  перевищує  норм  допустимих  рівнів,  крім  дикорослої   продукції. Усього у 2014 році спеціалістами Вишгородського районного відділу лабораторних досліджень перевірено вміст радіонуклідів у 363 пробах харчових продуктів, перевищення норм допустимих рівнів виявлено у 10 пробах грибів та м’ясі дичини, що становить 36%.
 
За даними інституту екогігієни і токсикології ім. Л. Медведя (професор І. Карпачов) прогноз забруднення грунтів цезієм-137 показує, що, за рахунок природного розпаду, рівні забруднення повсюдно знизяться до значень менших приблизно через 300 років після катастрофи, окрім 30-кілометрової зони ЧАЕС та окремих плям, де рівні забруднення рівнозначні забрудненню зони відчуження. 
 
Пройшло багато років від дня Чорнобильської трагедії,  але  наслідки  цієї  катастрофи  ще  довго відчуватимуть  багато  поколінь  українців.
 
Ірина  КОБИЛЕВСЬКА,
завідувач Вишгородського ра­йонного відділу лабораторних досліджень державної установи  «Київський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України»
Категорія: Вишгородська громада | Переглядів: 436 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus