Головна » 2017 » Вересень » 7 » Медицина на селі є
17:47
Медицина на селі є

У первинній ланці охорони здоров’я відбулася реформа, і дільничні лікарі, педіатри й терапевти перекваліфікувалися на сімейних лікарів. А у невеликих селищах і селах з’явились амбулаторії та фельдшерські пункти (ФАПи). На території нашого району  функціонує тридцять ФАПів і ФЕПів та 16 амбулаторій загальної практики сімейної медицини, які підпорядковані КЗ «Вишгородський районний центр медико-санітарної допомоги». 
 Минулого тижня   голова Вишгородської райдержадміністрації Вячеслав Савенок та головний лікар КЗ «Вишгородський районний центр медико-санітарної допомоги» Оксана Морозова відвідали Лютізьку амбулаторію загальної практики сімейної медицини.
 Вячеслав Савенок передав лікувальному закладу офтальмоскоп, завдяки якому очне яблуко можна досліджувати ізсередини, та безконтактний індикатор внутрішньоочного тиску. Голова райдержадміністрації оглянув амбулаторію та поспілкувався з медперсоналом.
Амбулаторія обслуговує понад чотири тисячі пацієнтів сіл Лютіж та Гута-Межигірська, з них 844 дитини, з яких чверть не зареєстровані у Вишгородському районі. В амбулаторії працюють 12 спеціалістів: лікар загальної практики сімейної медицини (завідувач закладу), лікар-інтерн, стоматолог, фельдшер, три медичні сестри, акушерка, лаборант, молодший медичний персонал та медичний регістратор. Заклад у квітні пройшов акредитацію, йому присвоєно другу категорію.
До послуг населення кабінет сімейного лікаря, денний стаціонар, маніпуляційний кабінет, кабінет стоматолога, здорової дитини  та акушерський кабінет, у якому проводять профілактичний огляд жінок, беруть аналізи. Також акушерка патронує вагітних, породіль та новонароджених удома.
Неабияким досягненням є наявність лабораторії, у якій обстежують диспансерні  групи пацієнтів, вагітних жінок та за призначенням лікаря. Лаборант завдяки придбаному за місцевий бюджет біохімічному аналізатору крові проводить загально-клінічні аналізи крові та сечі, а також різні біохімічні обстеження (печінкові і ниркові проби, цукор, холестерин, загальний білок та інші).
Працівники амбулаторії щиро дякували Вячеславу Савенку за медичне обладнання. Медики також наголосили, що не мали б таких умов для роботи, обстеження та лікування пацієнтів, якби не всебічна підтримка Лютізького сільського голови Тамари Савенок.  Господарка села часто навідується в амбулаторію, де разом з керівництвом медзакладу і вирішуються певні питання та проблеми.
Тож виходить, що  на селі медицина може бути більш якісною, ніж у деяких містечках, звичайно, якщо для цього добре постаратися. Шкода, що поки не у всіх населених пунктах рівень медичного обслуговування відповідає вимогам часу. Але робота щодо покращення медичного обслуговування в районі триває.

Інф. «Слова»

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 749 | Додав: slovo
comments powered by Disqus