Головна » 2014 » Травень » 17 » Маленькі села – великі і щирі серця
11:46
Маленькі села – великі і щирі серця
На честь 9 травня у селі Пилява відзначили День Перемоги. На святі були присутні Богданівський сільський голова Тетяна Савиченко, заступники голови райдержадміністрації Валентина Духота і Тамара Овчиннікова, депутат районної ради Олександр Мороз, сільські депутати Віктор Таран та Ігор Губенко, місцевий меценат Олександр Таран. 
 
До речі, завдяки організаторській та фінансовій діяльності Олександра Тарана й був заснований у Пиляві Музей-меморіал техніки часів Великої Вітчизняної війни, який згодом став візитівкою Богданівського куща і місцем проведення багатьох свят та організації дозвілля місцевої громади. 
 
– У цей день традиційно згадують про героїчний подвиг наших предків, які віддали свої життя заради світлого майбутнього нащадків, – зазначила Надія Савенок, дитина війни, яка зіткнулася з трагедією у чотирирічному віці. – І ми, місцеві мешканці, пам’ятаємо та цінуюємо подвиг пращурів. На братській могилі з іменами воїнів, які загинули в роки Великої Вітчизняної війни, завжди свіжі квіти, а велика кількість військової техніки, що знаходиться неподалік, завжди в доглянутому стані та приваблює дітлахів і дорослих. 
 
На сьогодні в п’яти селах Богданівської сільради мешкає близько 150 жителів, але свято в Пиляві зібрало більше 300 гостей. Це і місцеві, і колишні Богданівці, і просто близькі та друзі селян, які приїхали на свято Перемоги. 
 
І свято дійсно видалося, як то кажуть, на відмінно. Свіжі квіти покладали не «призначені з верху» люди – місцеві мешканці самі покладали їх до братської могили.
 
Запав у душу момент, коли молода мати з маленькою дитиною покладали квіти, малеча запитала: «А чому ми це робимо?» Мати спокійно та виважено почала пояснювати, що тут поховані наші військові, які віддали свої життя задля перемоги над страшним ворогом – нацистськими загарбниками та вибороли нам свободу і можливість вільно жити. Що це наші герої і що при покладанні квітів треба знімати головний убір і підтримувати на меморіалі тишу. Велика терпимість матері і її бажання того, щоб дитина усвідомила повагу до полеглих воїнів дуже зворушили. Маленькі села – великі щирі серця. Цієї терпимості нам усім зараз дуже не вистачає.  
 
А свято тривало. Воєнні пісні у виконанні музичного колективу «Барви», молодь у костюмах наших воїнів часів ІІ Світової війни, усе це  викликало підтримку присутніх  та овації.
 
– 9-го травня ми відзначаємо найбільше для нашого народу свято – День Перемоги, тому повинні сказати «Дякую» усім ветеранам, вклонитися їм низько і зробити все, щоб зберегти той мир, який вони здобули нам великою ціною, – поділилася своїми емоціями Тетяна Савиченко. – Сьогодні у Пиляві будуть і фронтові сто грамів, і солдатська каша, і мітинг, і виступи. Та найголовніше – увага, якої ніколи не буває забагато для тих, хто своїми руками виборював для нас мир. Тепер наше завдання – зберегти його і передати наступним поколінням.
 
Володимир Потапов, «Слово»
Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 564 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus