Головна » 2018 » Листопад » 1 » Люди свободи і гаранти незалежності
17:21
Люди свободи і гаранти незалежності

Вишгородський історико-культурний заповідник презентував для відвідувачів  нову виставку «Люди свободи. Гаранти незалежності».  Залучившись підтримкою Українського інституту національної пам’яті, Центру досліджень визвольного руху, провівши чимало часу в архівах Служби безпеки України, працюючи разом із загальнонаціональним українським суспільним каналом UA:Перший, музейники підготували виставку і розповіли про тих, хто, маючи  високу громадянську позицію у ХХ столітті, наближав  незалежність України.
«Виставка складається з 26 плакатів, частина з яких представлена в Історичному музеї (вул. Шкільна, 58), а інша – в адміністрації заповідника за адресою: вул. Грушевського, 1. Експозицію умовно можна поділити на блоки – це політичні діячі, меценати, діячі науки і культури часів проголошення Української Народної Республіки, які боролися за незалежність України від часів утворення Радянського Союзу до проголошення Незалежності у 1991 році (друга частина експозиції представлена в адміністрації заповідника)», – зазначив в.о. завідувача краєзнавчого музею ВІКЗ Василь Михальчук.
Нова виставка присвячена 100-річчю встановлення влади Директорії Української Народної Республіки, яка діяла з грудня 1918-го по листопад 1921 року. Директорія відновила республіканський лад і демократичне правління в Україні. Акт Злуки Української Народної Республіки із Західноукраїнською Народною Республікою засвідчив прагнення українського народу до соборності. У цей період УНР вела важкі бої за незалежність і територіальну цілісність. «Відсутність боєздатної армії для охорони кордонів та невизначеність членів Директорії у подальшому курсі – є основними причинами поразки великої революції. Але своїм прикладом ці діячі надихнули інших. За часів УРСР винищувався дух свободи, зокрема в українській інтелігенції. Попри це, подвижники національної ідеї зуміли зберегти внутрішню свободу та пронести її через часи неволі. Із послабленням тиску тодішньої держави і так званої хрущовської «відлиги»  – українська еліта, яка сформувалася у дисидентський рух та створення Української гельсінської групи, вже не могла мовчати про приховані злочини комуністичної влади. Наприкінці 80-х років відкрились архіви, стало відомо про Биківнянську трагедію, про масові розстріли. І заговорили про найважливіше – Голодомор в Україні. Це був шанс для національної еліти створити незалежну Україну, адже була єдина ідея, яка мала вагоме підґрунтя», – розповів Василь Михальчук відвідувачам Історичного музею.
Плакати розповідають про людей, які жили у різні епохи, але були об’єднані однією метою – створення сильної незалежної держави. Завдяки їм свобода стала реальною для українців, і кожен отримав можливість вільно реалізовувати свій потенціал. На жаль, на Донбасі ми зараз боремося із російським агресором за соборну незалежну Україну.
Цікава експозиція не залишить жодного байдужого – для цього співробітники заповідника докладають чимало зусиль, розповідають дорослим і юному поколінню про історію рідного краю, про всеперемагаючий український дух.
«Плануємо розширити експозицію, залучившись підтримкою Київського національного університету імені Тараса Шевченка, який надасть фотодокументальні копії рідкісних архівних документів. Тож стежте за оновленнями», – зауважив в. о. завідувача краєзнавчого музею Василь Михальчук.
Виставка діятиме більше місяця, також відвідувачі можуть ознайомитися із виставкою живопису «Вишгород: зв’язок часів» київських художників Генрі Ягодкіна та Тетяни Ягодкіної. Творчість митців лине на мальовничі схили Вишгородщини, у багатьох роботах ви знайдете частинку себе. Двері Історичного музею завжди відкриті для поціновувачів високого мистецтва та спраглих на нові враження і відкриття. 

Христина БАРАНОВСЬКА, «Слово»

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 471 | Додав: slovo
comments powered by Disqus