Головна » 2017 » Серпень » 22 » Ліки є, і проблеми наявні
17:47
Ліки є, і проблеми наявні

Із 1 квітня в Україні стартувала програма «Доступні ліки». Як вона працює у Вишгородському районі, які є проблеми та певні досягнення, редакція «Слова» поцікавилася у головного лікаря КЗ «Вишгородський районний центр медико-санітарної допомоги» Оксани МОРОЗОВОЇ.
– Оксано Валеріївно, як працює програма «Доступні ліки» на теренах Вишгородського  району?

– Програма не стартувала у Вишгородському районі з 1 квітня. Виділені кошти потрібно було розподілити та затвердити план програми на сесії районної ради. Певний час ми втратили на паперову тяганину. Перші місяці після повноцінного запуску у нашому районі ледь виконували план. Далі ситуація змінилася. На початку червня, а згодом і липня, люди зрозуміли переваги цієї програми. Саме тому зараз ми перевиконали план і маємо борг у двісті тисяч перед аптеками, які підписали з нами договір. Ми активно вирішуємо цю проблему, загалом голова департаменту охорони здоров’я КОДА Алла Арешкович запевнила, що Вишгородський район отримає дофінансування і зможе вирішити ситуацію, яка склалася. Як тільки ми отримаємо гроші, програма «Доступні ліки» поновить свою роботу, бо в цей момент вона призупинена.
– Хто має право виписувати рецепти на препарати за програмою «Доступні ліки»?
– Лише сімейний лікар на спеціально підготовлених бланках має право виписати рецепт. Спеціалісти вузького профілю не мають права виписувати рецепти, як і приватні лікарі. Адже, якщо лікар не отримав фінансування на цю програму, він не зможе виплатити аптеці кошти за надані препарати. Гроші, які отримав наш центр за програмою «Доступні ліки», розподіляються по аптеках Вишгородського району, які підписали з нами договори. А бухгалтерія нашого центру кожного тижня звітує про передані кошти тій чи іншій аптеці.
– Які аптеки району беруть участь у програмі?
– Із початком запуску програми «Доступні ліки» наш центр активно інформував аптеки Вишгородського району про можливість надання такої послуги їхнім покупцям. Більшість аптек відмовилась, адже держава не підтримує такі заклади, а відповідальність набагато більша. З нами підписали договір і ми активно співпрацюємо з такими аптеками у Вишгородському районі: КП «Вишгородська центральна районна аптека №23» (м. Вишгород, вул. Шолуденка, 6; с. Нові Петрівці, вул. Жовтнева, 8; Димер, вул. Революції, 320), ТОВ «Інтелекс» (м. Вишгород, вул. Симоненка, 7-а та пр. Мазепи, 1, 1-а, 8), аптека «Доброго дня» (м. Вишгород, пр. Мазепи, 13/9), ФОП «Глущенко М. М.» (с. Пірново, вул. Набережна, 5; с. Катюжанка, вул. Поштова, 81).
– Оксано Валеріївно, зазначте перелік препаратів у програмі «Доступні ліки».
– Пацієнти можуть отримати ліки від серцево-судинних захворювань (аміодарон, амлодипін, атенолол, верапаміл, гідрохлортіазид, спіронолактон, фуросемід, дигоксин, еналаприл, ізосорбіду динітрат, карведілол, клопідогрель, метопролол, нітрогліцерин, симвастатин, бісопролол), діабету ІІ типу (метформін, гліклазид) та бронхіальної астми (беклометазон, будесонід, сальбуталон).
– Чи існує у районі така проблема, як достатня наявність в аптеках потрібних препаратів?
– Проблема мала місце з початком запуску програми. На базах не вистачало певних препаратів, а ціни відрізнялися від заявлених. Аптекам потрібно було відслідковувати не лише можливість придбати той чи інший препарат, а й стежити за ціновою політикою пропонованих ліків. На сьогодні ця проблема нівельована.
– А чи можна отримати ліки в аптеці в іншому районі?
– На жаль, цього зробити не можна. Якщо аптека відпустить рецепт з іншого району і принесе до нашого центру реєстр на цей рецепт, ми не зможемо його оплатити, адже гроші також виділені і для того району. Якби єдиний центр займався виплатами, тоді можна було б говорити про таку можливість. Натомість гроші розподілені по бухгалтеріях різних районів України, і вони відслідковують їх у межах району.
– Як забезпечують потрібними препаратами людей за програмою «Доступні ліки», які не можуть дібратися до аптеки?
– У більшості є рідні, які допомагають їм у цьому. Якщо ж людина не має родичів, вона знаходиться на обліку у Червоному Хресті чи в управлінні соціального захисту населення. Працівники цих соціальних структур їх забезпечують потрібними ліками. Вони приходять до нашого центру, виписують рецепти для пацієнтів та доставляють ліки їм, або ж лікар під час виклику виписує рецепт, за яким соцпрацівник купує та приносить ліки хворому.
– Розкажіть про не менш актуальну проблему з отриманням лікарняного листа. Чи існує напруга, і чим вона зумовлена?
– Наш центр не закуповує самостійно бланків лікарняних листів. Ми отримуємо їх за розподілом з департаменту охорони здоров’я Київської області. У департаменті лікарняні листи закінчилися у квітні паралельно з нами. Наш центр за один робочий день виписує багато лікарняних. Лікарняні листи, які надходять до нас, розраховані лише на прописане населення, але ми не можемо відмовити у допомозі людині без прописки, а це понад 50%. Із виникненням цієї проблеми наш центр, керуючись наказами з департаменту охорони здоров’я КОДА, видає пацієнтам довідки, котрі потім будуть замінені на лікарняні листи. Зараз у Вишгородській амбулаторії виписано понад тисячу таких довідок, згодом для їх заміни потрібно, щоб пацієнти знову прий­шли до лікарні та замінили свої довідки на лікарняні листи, інакше вони не отримають лікарняного відшкодування. Через проблеми з тендером та невчасним підписанням контракту Міністерства охорони здоров’я з підприємством, яке друкує лікарняні листи, склалася ця неприємна ситуація. Зараз договір підписаний, тому найближчим часом очікуємо на надходження лікарняних листів.
Також, користуючись нагодою, звертаюсь до мешканців Вишгородського району з проханням, щоб вони поважали себе та оточуючих. Склалася така ситуація, що екстрена медична допомога делегує деякі свої повноваження на невідкладну медичну допомогу. 
Невідкладна медична допомога має два основних відділення у  Вишгороді та Димері, планується відкриття нового відділення у вересні для обслуговування лівого берега Вишгородського району.
Хочу роз’яснити, на які виклики повинна виїжджати екстрена та невідкладна медична допомога. 
Екстрена медична допомога виїжджає до хворих на інфаркти, інсульти, травми, кровотечі, втрату свідомості, судоми та пологи. 
Невідкладна медична допомога прибуває при високій температурі у хворого, тиску, адже виїздить лише фельдшер, який може зробити укол від високої температури, але не доставити пацієнта до лікарні. 
Будьте чуйними один до одного!

Христина БАРАНОВСЬКА, «Слово»

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 602 | Додав: slovo
comments powered by Disqus