Головна » 2018 » Квітень » 19 » Краще зрозуміти своє історичне коріння
17:11
Краще зрозуміти своє історичне коріння

Тринадцятого квітня відбулося відкриття проекту «Переяславщина у світлі новітніх археологічних досліджень» у Музеї давньоруського гончарства Вишгородського історико-культурного заповідника. Це перший дзвіночок програми співробітництва між музеями Київської області у царині збереження археологічної спадщини Київської землі «Київщина археологічна» в рамках Року культурної спадщини в Україні з нагоди 100-річчя від створення Національної академії наук України. 
Школярі завітали до Музею давньоруського гончарства, щоб доторкнутися до артефактів. Майстриня Леся Колосенко продемонструвала присутнім свої дивовижні вироби, створені із трави, та розповіла про важливість віри у свої сили. «У кожному із вас живе великий геній», – зазначила майстриня.
Заступник генерального директора Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав», кандидат історичних наук Олександр Колибенко та співробітники Дмитро Тетеря та Олександр Прядко подарували у фонд Вишгородського заповідника книгу, присвячену діяльності патріарха музейної справи Михайла Івановича Сікорського, та каталоги із працями заповідника «Переяслав». Директор Вишгородського історико-культурного заповідника, кандидат історичних наук Влада Литовченко також вручила гостям пам’ятні подарунки, а саме: книгу «Межигірська старовина» Олексія Кузьмука та мистецький альбом «Мистецтво Київської Русі». «Щоб знати, цінувати і популяризувати археологічну спадщину, ми співпрацюємо з іншими музеями у рамках проекту «Київщина археологічна», – зауважила Влада Литовченко. – Сьогодні свої артефакти презентували колеги з Переяслава, які допоможуть глибше пізнати історію, доторкнутися до старовини, краще зрозуміти своє історичне коріння».
Про роботу та амбітні плани Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» розповів заступник генерального директора Олександр Колибенко. З експозицією, у якій представлені експонати часів трипільської культури, школярів ознайомив Дмитро Тетеря. «Давні шумери казали, що життя почалося на Землі тоді, коли люди почали виплавляти метал і випікати хліб. На українських землях цей період припав на розквіт трипільської культури. Чи знаєте ви, з яких часів бере свій початок сучасний одяг? – звернувся до школярів Дмитро Тетеря. – Тканина на землях України з’явилася у часи Трипілля у V тис. до н.е. Знахідки цієї культури вдалося виявити і нам». Діти слухали із задоволенням, адже, попри розповіді про знайдені експонати, представлені на виставці, співробітник Переяславського заповідника розповів про археологічні дослідження, які проводяться на базі заповідника разом із школярами. Цим Дмитро Тетеря неабияк зацікавив молоде покоління. 
Про роботу Вишгородського історико-культурного заповідника розповів провідний науковий співробітник Інституту археології НАН України, кандидат історичних наук, завідувач відділом археології Вишгородського історико-культурного заповідника та голова Вишгородської археологічної експедиції Всеволод Івакін: «Ми прагнемо ознайомити якомога більше людей з археологією. Протягом травня-листопада 2018 року будуть представлені експозиції Яготинського історичного музею, Київського обласного археологічного музею, Білоцерківського краєзнавчого музею, Бориспільського державного історичного музею та Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав», на яку ми вас запросили». 
Нині співробітники ВІКЗ готуються до нового польового сезону на теренах колишнього гончарного посаду стародавнього міста Вишгорода. «Вже маємо цікаві знахідки, які хочемо представити широкому загалу. Під час роботи робимо все нові дивовижні відкриття. Зупинятися не збираємося, адже ми повин­ні знати наше минуле, щоб збудувати краще майбутнє», – зазначив Всеволод Івакін.
Олександр Прядко розповів про артефакти, археологічні дослідження на території Переяславщини й зазначив, що археологія – це не лише польові дослідження, а й наукова робота. А розповіді про застосування нових технологій дуже зацікавили школярів.
Учнівська молодь отримала чимало емоцій, адже школярі могли доторкнутися та навіть спробувати скласти фрагменти археологічних знахідок, які були представлені в експозиції. А фахівці обмінялися досвідом та налагодили дружні відносини для подальшої співпраці.

Христина БАРАНОВСЬКА, «Слово»
Фото Олександра КОВАЛЕНКА

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 460 | Додав: slovo
comments powered by Disqus