Головна » 2017 » Жовтень » 26 » Красень гранат  у  бонсаї
18:44
Красень гранат  у  бонсаї

Кімнатний гранат – одна з найкрасивіших рослин, особливо під час цвітіння. Карликовий гранат найкраще підходить для домашнього вирощування. Висота рослини досягає 80-90 см, така ж ширина крони. Рослина напівлистопадна, тобто в зимовий період може частково або повністю скинути листя. Листя невелике, витягнуте, до 3 см довжиною, навесні бронзове, зріле – яскраво-зелене, перед листопадом жовтіє.
Квітки гранату –  це просто диво! Яскраво-червоні ліхтарики сотнями всипають деревце, але із цих сотень квіток сформується всього кілька плодів, які цілком їстівні, хоча й маленькі.
Гранатове дерево – одне із найневибагливіших кімнатних рослин. Розмножується живцями і насінням. Насіння декількох сортів карликового гранату продається в спеціалізованих магазинах. Насіння висівають навесні в горщики із ґрунтово-піщаною сумішшю на глибину 0,5-1 см. При температурі 24-27 градусів насіння швидко проростає. У догляді за сіянцями немає нічого незвичайного, крім прищіпки верхівки для кращого кущіння. Уже на перший рік молоде деревце може зацвісти, але зав’язі плодів краще видалити.
Карликовий гранат любить світло, на північних вікнах він буде витягатися й не буде цвісти та плодоносити. Улітку рослину можна виносити на засклений балкон. У сильну спеку дерево потребує регулярного обприскування.
Ґрунт для гранату використовується дерновий, з додаванням річкового піску. Поливати рослину потрібно регулярно, гранат не любить як пересихання ґрунту, так і застою води, дренаж у горщику має бути обов’язково.
Перші чотири роки деревце пересаджують у новий, більший горщик. Потім, остаточно можна залишити для життя ємкість діаметром 35 см. Гранат дуже любить підживлення, але частіше чим двічі на місяць це краще не робити. Навесні підживлюють азотним добривом, у період цвітіння – фосфорним, у серпні – калійним. На початку вересня раз підживлюють комплексним добривом, потім підживлення припиняють.
У листопаді дозрівають плоди гранату. На початку грудня влаштовують рослині зимівлю. Підвіконня необхідно ізолювати від тепла батарей опалення так, щоб температура була постійною,  плюс 12-17 градусів. Полив скорочують, але не допускають пересихання ґрунту, не підживлюють, обприскують рідко. Рослина залишає стільки листя, скільки їй необхідно для зимівлі. 
Зимовий період найбільш небезпечний у плані поразки рослини щитівкою й павутинним кліщем. Засоби боротьби зі шкідниками такі ж, як для всіх кімнатних рослин. Можна провести обприскування слабким розчином часнику.
Навесні і влітку при великій вологості рослина може вражатися борошнистою росою, але при розміщенні на балконі цього можна уникнути.
Гранат рослина невибаглива, але вона буде вас радувати гарним зовнішнім виглядом і рясним цвітінням, якщо прикласти більше зусиль. Таким доглядом є формування крони дерева. Гранат можна стригти і прищипувати. Чим більше ви його прищипуєте, тим більше з’являється бічних пагонів із квітками на кінці. Кроні можна надати будь-яку форму, щорічно її можна змінювати. Рослина переносить навіть радикальну обрізку, із гранатового дерева успішно формують бонсаї (мистецтво вирощування карликових дерев у невеликих ємностях). Плоди карликового гранату мають такий же смак і містять ті ж поживні речовини, що й плоди великого дерева. Тому гранат у будинку – це не тільки краса, а й користь.

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 668 | Додав: slovo
comments powered by Disqus