Головна » 2015 » Січень » 24 » Кожен із нас – часточка єдиної держави
10:43
Кожен із нас – часточка єдиної держави
 Нещодавно здавалося, що День Соборності України (звичніше День Злуки) стало святом сталим, ледь не ритуальним, на зразок «вшанування модних дат, звичаїв та ювілеїв». Цього року 22 січня набуло для українців нового змісту, адже виявилося, що єдина і соборна Україна може існувати лише в умовах постійної ідеологічної боротьби і постійних перемог у ній.
 
Вишгородці свято Соборності відзначили покладанням квітів біля пам’ятника Т. Шевченку на центральній площі міста біля БК «Енергетик». В.о. голови райдерж­адміністрації Вячеслав Савенок, голова районної ради Ірина Побідаш та мер міста Віктор Решетняк від імені жителів району висловили впевненість та надію на безхмарне і заможне майбутнє спільної нашої неньки – єдиної, соборної України.
 
У різний спосіб відзначили всенародне свято і жителі району. Зокрема, у живий, ледь не двокілометровий ланцюг, вишикувалися діти та дорослі села Нові Петрівці на чолі з сільським головою Радіоном Стареньким. Директор музею «Битва за Київ у 1943 році» Іван Вікован чи не найповніше висловив думку всіх присутніх на заході мешканців.
 
– Мрія всіх українців – це єдність, свобода і незалежність. Основа державності, якої споконвіку намагалися позбавити нас так звані сусіди і «брати по крові», прикриваючись «високими ідеологічними» інтересами. Так сталося і на початку 1918-го. У цей січневий місяць у запалі революційних змін була створена Українська Народна Республіка відома як УНР. Більш того, на тих територіях, які входили до складу колись потужної Австро-Угорської імперії, була утворена Західно-Українська Народна Республіка. Уже до кінця року, у грудні 1918-го у Фастові, лідерам цих двох держав вдалося підписати договір, який увійшов у нашу сучасну історію як «Акт злуки», і 22 січня 1919 року був публічно оприлюднений на знаменитій Софійській площі у Києві. Пам’ятна мені особисто ця дата ще й тим, що саме 22 січня 1990 року мільйони українців вишикувалися у справж­ній живий ланцюг, що розтягся від Києва до Львова. Вони відзначали День Соборності, День своєї української єдності та свободи. Сьогодні ми всією громадою Нових Петрівець відчуваємо себе невеличкою часточкою єдиної і справді соборної держави, якою є і буде Україна.
 
У День Соборності України педагогічні працівники й учні Катюжанського вищого професійного училища та Катюжанської спеціалізованої школи пройшли факельною ходою присвяченою боротьбі за мир  від училища до центру села. 
 
Юрій ГОРОВИЙ, «Слово»
Фото Олександра Коваленка
Категорія: Україна | Переглядів: 481 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus