Головна » 2016 » Жовтень » 20 » Козацького роду – українського народу
18:59
Козацького роду – українського народу

До Дня українського козацтва та Дня захисника України в Новопетрівській ЗОШ І-ІІІ ст. №1 відбулося загальношкільне свято з елементами всеукраїнської військово-патріотичної гри «Джура». Яскраві вишиванки, історичні екскурси в добу козаччини, патріотичні вірші й пісні, колоритні хорунжий, осавул та писар створили потужну атмосферу козацького свята.
Напередодні свята Покрови, 13 жовтня, українці вшановували захисників Української держави – минулих, теперішніх, майбутніх. У Новопетрівській школі №1 святкування не обмежилося лише концертною програмою і вітаннями для хлопців. З нагоди cвята стартувала всеукраїнська дитячо-юнацька військово-патріотична гра «Джура».
Колись джурами називали хлопчиків-козачат, яким доводилося виростати на Січі. Там вони вчилися вправно володіти зброєю, бути фізично витривалими, вміти доглядати за знаряддям, надавати першу медичну допомогу.
 Окрім навчання, джури виконували багато роботи, допомагали січовим козакам. Вони куховарили, доглядали за хворими та пораненими, служили у церкві. Виховний ідеал гри «Джура» – козак-лицар, свідомий, відповідальний та повновартісний громадянин-патріот, провідник у суспільстві. Є надія, що щирі патріоти, вірні козацьким і моральним принципам, зростають і в нашій школі.
Новопетрівський курінь №1 – саме так було названо наш навчальний заклад напередодні свята. Шкільним гетьманом став директор школи Віталій Шевченко. У вітальному слові він наголосив на важливості Дня захисника України для нашого народу загалом і юних українців зокрема. 
Кожен клас став роєм із власною назвою, емблемою, кличем-девізом і гаслом-позивним. Після винесення прапора всі рої, себто класи, постали зі звітом перед хорунжим – президентом школи Артемом Олійником. Назви роїв дивували різноманітністю. Деякі класи назвали свої рої іменами Петра Сагайдачного, Пилипа Орлика чи Устима Кармалюка, інші ж віддали перевагу загальним назвам, як-от «Юні патріоти», «Січові стрільці», «Сміливі козаки» та інші. Класні керівники разом із ройовими гарно відтренували декламування кличу-девізу та гасла-позивного, тож виступи роїв були злагодженими та піднесеними.
Мистецьку частину свята наповнили вірші у виконанні 3-го та 4-го класів і пісні від 2-а, 2-б та шкільного гурту «Доремікс» (керівник Олена Устінова). Зацікавила юних джур і тематична виставка про українське козацтво, підготовлена шкільним бібліотекарем Лідією Далевською. 
Загалом атмосфера заходу була урочистою, піднесеною і патріотичною. Вишиванки та українська символіка додали яскравості фотографіям, а вчителі та гості свята навіть пожалкували, що не було відеозйомки. Адже такі заходи хочеться переглядати постійно.
Виховання українського патріота – складний і багатогранний процес. Сподіваємося, що дитячо-юнацька гра «Джура» цьому лише сприятиме. 

Юлія НАБОК-БАБЕНКО, педагог-організатор Новопетрівської ЗОШ І-ІІІ ст. №1

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 573 | Додав: slovo
comments powered by Disqus