Головна » 2015 » Квітень » 25 » Колізії довкола дитячого садка
12:45
Колізії довкола дитячого садка
У державі, яка будується на демократичних засадах, виховання дитини є справою всього суспільства, що має не тільки визнавати право дитини на щасливе дитинство, а й створювати для цього реальні умови. Дошкільна освіта – наявність розгалуженої мережі дошкільних навчальних закладів, доступних для кожної дитини, у населених пунктах району – є самодостатнім стимулом і державним освітньо-виховним орієнтиром.
 
Проте не всі діти Вишгородського району мають змогу здобувати дошкільну освіту. Мова йде про село Нижча Дубечня, де сьогодні проживає понад 100 дітей дошкільного віку і лише третина з них відвідує садочки. Решта дітей змушена навчатися дома, адже на території села відсутній дошкільний навчальний заклад, а найближчий знаходиться на відстані 10 км у селі Пірнове. 
 
Історія почалася ще у 2004 році, коли Нижчедубечанською сільською радою під головуванням сільської голови В. Кли­­менко приміщення дитячого садочка «Золотий Півник», який був збудований радгоспом «Деснянський» та переданий на баланс сільської ради, було включено до об’єктів, що підлягали приватизації та в подальшому продано ТОВ «Олми». 
 
Згідно з законом «Про дошкіль­ну освіту», дитсадки не можна не те що передавати у приватну власність – заборонено навіть переробляти їх на щось таке, що не слугуватиме дитячій осві­ті. Проте сільська рада віддала приміщення дитячого садка, розрахованого на 140 ді­тей, приватному комерційному підприємству, яке в даному приміщенні утворило побутові склади. 
 
На даний час прокуратурою Вишгородського району, на підставі колективного звернення мешканців села Нижча Дубечня, подано позовну заяву до Господарського суду Київської області з вимогою скасування незаконного рішення сесії Нижчедубечанської сільської ради, на підставі якого було укладено договір купівлі-продажу приміщення садочка, розірвання цього договору та повернення спірного приміщення до власності територіальної громади. На даний час позов уже прийнятий судом до розгляду.
 
Здавалося б, усе зрозуміло: прокурор виявив порушення закону та звертається в інтересах територіальної громади і, у першу чергу, в інтересах дітей до суду з метою повернення приміщення дитячого садочка селу. Однак дивує той факт, що голова Нижчедубечанської сільської ради В. Клименко з позовом прокурора не згідна. На підтвердження цього 10 квітня 2015 року голова сільради В. Клименко надіслала до Господарського суду Київської області підписаний нею відзив на вказаний вище позов прокурора.
 
Отже, не зрозуміло чиї інтереси представляє В. Клименко як голова Нижчедубечанської сільради? Можливо ТОВ «Олми», яке на даний час володіє приміщенням дитячого садочка та організувало в ньому склад. Цікаво, що ж таке ТОВ «Олми» запропонувало чи пообіцяло В. Клименко, що вона проміняла інтереси територіальної громади на інтереси комерційної приватної організації.
 
Поряд з цим виникає питання: а чи знають депутати сільради та мешканці с. Нижча Дубечня, що їхня сільська голова приймає такі «виважені» рішення та чи для цього вони її обирали?! 
 
Юрій ДМИТРУНЬ,
прокурор Вишгородського району
Категорія: Нижчедубечанскьа громада | Переглядів: 1001 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus