Головна » 2015 » Серпень » 21 » Київське водосховище заростає водяним горіхом
15:49
Київське водосховище заростає водяним горіхом

Екологія. Чилім загрожує Дніпру

На Київському водосховищі зменшується кількість риби. Управління охорони, використання і відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства в Київській області занепокоєне тим, що ситуацію загострює внесена до Червоної книги рослина – чилім.

Приблизно 90% водних нерестовищ водосховища покрито водяним горіхом – чилімом. Експерти стверджують, що  його плантації повністю затягнули 96 кілометрів квадратних нерестовищ. За останні п’ять років неконтрольовані розростання чиліму зменшили рибопродуктивність водосховища на 35-40%. На сьогодні ситуацію погіршує спека, викиди нечистот у воду та неконтрольоване сільське господарство.

З 2006 року чилім занесений до Червоної книги, тому, знищувати його суворо заборонено. Але, з іншого боку, існуючі в Київському водосховищі зарості призводять до зменшення рибопродуктивності  у середньому на 400 тонн щорічно. Така ситуація спричинена тим, що чилім сповільнює розвиток фітопланктону і створює під собою «мертву» воду – там не живуть біоресурси та немає кисню.  Чилім затягує непрохідною масою природні нерестовища. Небезпека в тому, що рослина дуже інтенсивно розростається. Один кущ водяного горіха дає від 5 до 10 горішків, тож вже наступного року плантація збільшиться в 5-8 разів. До того ж, його насіння швидко переноситься течією вниз по Дніпру.

Після того, як водяний горіх неймовірно розрісся, завдаючи шкоду водоймам, фактично всі країни викреслили його зі своїх Червоних книг. Заповідним він залишився в Білорусі, Литві і Україні. У деяких країнах навчились продуктивно застосовувати насіння водяного горіха. Наприклад, в Китаї, Японії, Індії його використовують як загальнозміцнюючий засіб ухарчовій та фармацевтичній промисловості, адже чилім багатий на білок, вуглеводи, вітаміни, фенольні сполуки, мінеральні солі. Для прикладу, в Індії чилімом харчується 50% населення. В Україні переваги цієї рослини використовувати поки що не навчилися.

«Необхідно знайти ефективне і комплексне рішення проблеми. Водяний горіх загрожує не лише Київському водосховищу, а й усьому Дніпровському каскаду. Взявши до уваги людський фактор та глобальне потепління, чилім отримав ідеальні умови для розвитку», – говорить начальний управління охорони, використання і відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства в Київській області Вадим Литвиненко.

Тож наразі є необхідність розробити централізовану державну програму стосовно водного горіха та способів його застосування.

 

Категорія: Київщина | Переглядів: 861 | Додав: slovo
comments powered by Disqus