Головна » 2016 » Січень » 26 » Хрещення Господнє: сила здорового духу
12:33
Хрещення Господнє: сила здорового духу

19 січня усі православні християни та греко-католики відзначали свято Хрещення Господнього. Святе Водохреща, або Йордана, або ж Богоявлення – третє і завершальне велике свято різдвяно-новорічного циклу. Згідно з Євангелієм, у цей день відбулося хрещення 30-річного Ісуса Христа в річці Йордань, він явився світу як син Божий, спаситель. «І сталося у ті дні, прийшов Ісус із Назарету Галілейського і хрестився від Іоанна в Йордані. І коли виходив з води, зараз же побачив Іоанн небеса, що розкривалися, і Духа, Який сходив на Нього, мов голуб. І голос був з небес: Ти Син Мій Улюблений, в Якому Моє Благовоління». 
Із цим святом пов’язане також вірування у цілющість води, навіть вода з крану вважається такою, що змиє духовно нечисте, а також вилікує тілесні хвороби людини. Освячена вода може зберігатися весь рік, не втрачає запаху і не псується. Таку особ­ливість рідини і досі ніяк не можуть пояснити, але деякі вважають, що цілющою її робить срібло від хреста, якого священик занурює у воду. Тож щороку по всій Україні проводиться освячення води у церквах та водоймищах, купання в ополонках, окроплення осель та господарства. 
На Вишгородщині у кожному храмі відбулися Божественні літургії, після чого віряни взяли активну участь в обряді освячення води. Майже в кожному населеному пункті нашого району, де є водойма, місцеві  мешканці мали змогу  зануритися в ополонку, оскільки ввжається, що цього дня вода освячується в хрестоподібній ополонці – «йордані».
Найбільш велелюдно було у Вишгороді на березі Київського водосховища. Традиційно присутніх привітав зі  святом настоятель храму Бориса і Гліба протоієрей Димитрій. Він відправив святкове богослужіння, а потім освятив усіх свяченою водою. 

Фото Олександра КОВАЛЕНКА

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 396 | Додав: slovo
comments powered by Disqus