Головна » 2013 » Березень » 16 » Картоплею… проти нематоди
12:53
Картоплею… проти нематоди
Всім добра картопля: смачна, корисна, ситна і одночасно дієтична. І недивно, бульба — це цінне джерело енергії, містить білок, вуглеводи, незамінні амінокислоти і вітаміни. 

До того ж нескладно вирощувати, вона дає високі урожаї на будь-яких грунтах, у тому числі на рихлих і важких. Але останнім часом одним з головних напрямів селекційної роботи стала боротьба проти найнебезпечнішого паразита — картопляної нематоди, яка здатна зменшити або зовсім загубити врожай. 

На картоплі паразитують наступні види нематод: золотиста цистоутворююча, стеблова і галлова. В Україні поширені перші дві. 

Золотиста цистоутворююча нематода — небезпечний карантинний шкідник, що вражає кореневу систему. На коренях утворюються кулясті цисти білого, жовтого або коричневого кольору, які зберігають життєздатність в грунті понад десять років. 

Щоб діяти напевно, краще вирощувати нематодостійкі сорти картоплі. Вони не тільки дають добрі урожаї навіть на заражених ділянках, але й очищають грунт від збудника хвороби. Також необхідно пам’ятати, що стійкі сорти не панацея від бід, і їх теж потрібно чергувати з іншими культурами щороку. Як варіант — вирощувати декілька різних сортів картоплі на одній ділянці. 

На сьогоднішній день виведено багато нематодостійких сортів картоплі, які вже встигли зарекомендувати себе. Наприклад, ранньостиглі сорти: «Повінь» – бульби жовті, коротко-овальні, м’якоть жовта, «Поран» – бульби рожеві, м’якоть біла. 

Середньоранні сорти. «Немішаєвський 100»: бульби рожеві, овальні, м’якоть кремова. Стійкий до картопляної нематоди і відносно стійкий до стеблової нематоди. «Обрій» – бульби коротко-овальні біложовті, м’якоть біла. «Доброчин» – бульби коротко-овальні біло-жовті, м’якоть біла. 

Середньоспілі сорти. «Лілея» – бульби подовжено-овальні, кремові, м’якоть кремова. Стійкий до картопляної нематоди і відносно стійкий до стеблової нематоди. «Слов’янка» – один з найбільш високоурожайних українських сортів. Бульби довгасто-овальні, рожеві, з кремовою м’якоттю. Відносно стійкий до вірусних хвороб. 

Середньопізні сорти. «Тетерів» – бульби округлі, рожеві, м’якоть біла. Цей сорт має підвищену стійкість до фітофторозу. «Дзвін» має бульби рожеві, овальні, м’якоть кремова. Відрізняється підвищеним вмістом крохмалю, добрими смаковими якостями. 

Всі перераховані сорти картоплі, за винятком «Доброчину», рекомендовані для умов Полісся, Лісостепу, де і розташована Київщина. Сорт «Доброчин» можна висаджувати у всіх регіонах України. 

Посів редьки олійної на сусідніх з картоплею ділянках знижує розповсюдження нематоди. Якщо в якості сусіда вибрати гірчицю білу, це значно зменшить ризик захворювання фітофторозом, паршею, ризоктонією. Посадки цибулі, коріандру, котячої м’яти справжньої, настурції, чорнобривців відлякують колорадського жука.
Переглядів: 952 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus