Головна » 2013 » Лютий » 9 » Юним талантам – зелене світло
13:46
Юним талантам – зелене світло
Протягом останніх десятиліть через відсутність належного державного фінансування в країні поменшало гуртків, студій та секцій, в яких мали б і виявляти, і підтримувати талановитих дітей. Президент України Віктор Янукович оголосив 2013-й – роком дитячої творчості. Тож ми відкриваємо нову рубрику, де розповідатимемо про талановитих дітей та їхні успіхи, мистецькі виставки, гуртки та школи, про перші малюнки та справжні шедеври від дітей, що дозволить нам долучитися до прекрасного. 

Вишгородщина багата здобутками талановитих дітей, і село Нові Пет рівці – не виняток. На його теренах розташована «Новопетрівська дитяча школа мистецтв», де викладачі плідно працюють із обдарованими учнями. Одним із педагогів є і директор школи Ярослав Сидоренко. До 1999 року заклад мав статус звичайної музичної школи, а на сьогодні є закладом з висококласною платною позашкільною освітою. До речі, це єдина школа мистецтв у районі, тому до неї їздять діти з Лютіжа, Демидова, Димера та навіть із Києва. Сьогодні понад 300 учнів мають можливість отримати знання та навички музичного, хореографічного та театрального мистецтва. Особливий інтерес у дітей викликають заняття з образотворчого мистецтва. Цікавим є те, що набір дітей проводиться у формі співбесіди. Вже знайомлячись із першими роботами дитини, педагог має розгледіти її талант, визначити рівень умінь та навичок. 

Діти більш зручно та вільно почуваються серед однолітків, тому дітей поділили на дві групи за віковою категорією. Викладач першої, Катерина Василевська, навчає дітей від п’яти років. У Олександра Русінова, викладача другої групи, діти отримують академічні знання, що стає їм в нагоді при вступі у вищі навчальні заклади. Сам викладач є ілюстратором книжок та журналів, зокрема: альманаху «Тут живе Бог», книги «Обратный гость». 

Катерина Володимирівна та Олександр Леонідович є висококваліфікованими художниками. Працюючи з дітьми, ці майстри постійно підвищують свій професійний рівень. Так, нещодавно вони побували на курсах підвищення кваліфікації міжнародного навчального центру ЮНЕСКО. 

Викладачі прагнуть, щоб діти досягли найвищої майстерності, але головна мета – навчити їх основам саморозвитку, особливо у молодшому віці. Батьки теж беруть активну участь у творчому житті дітей, цікавляться їх роботами, успіхами і навіть дечому навчаються самі. У такі моменти спільної творчості батьки та діти більше зближуються, коло їх спільних інтересів розширюється. Створюючи навчальні програми для дітей, педагоги школи обов’язково звертають увагу на ці тонкощі. 

За роки існування класу образотворчого мистецтва, навіть другий поверх школи, на якому він розташований, пройнявся атмосферою живописної творчості, що надихає не лише учнів, але й викладачів інших спеціальностей. Так, педагог музики, Клавдія Захарій, відкрила у собі здібності до малювання. 


– Я все життя займаюся музикою, – розпочинає розмову Клавдія Анатоліївна. – Працюю викладачем на музичному факультеті. Та тільки відкрився клас живопису, у мене з’явилося бажання самій спробувати щось намалювати, і вийшло дуже гарно. 

– Що для Вас стало поштовхом до створення власних робіт? 

– Коли малюєш – відчуваєш щось неземне, воно і є постійним поштовхом до творчості. А от моїм джерелом натхнення стали посмішки дітей, їхні роботи та роботи відомої художниці Катерини Білокур. 

– Ви сказали про неземні відчуття… 

– Так, коли малюю, час навколо зупиняється і ніби потрапляєш в інший вимір. Коли беру в руку пензля чи олівця та починаю творити, забуваю про час. У такі моменти просто малюю, відчуваючи захоплення, красу, магічне тяжіння до прекрасного. Вкладаю частинку себе у роботу. 

– А що саме Ви любите малювати? 

– Квіти, природу, те, що викликає захоплення. Я вважаю, що гарними роботами навіть відомих художників є ті, на яких відтворено прекрасне: природу, яскраві розкішні квіти, пейзажі. Мені важко зрозуміти такі напрями мистецтва як сюрреалізм або кубізм. На мою думку, картини мають виглядати мов живі та бути зрозумілими. 

Хоча роботи викладачки є надзвичайно оригінальними, але малювання для неї – це лише хобі. Бо у Нових Петрівцях Клавдія Анатоліївна відома як висококваліфікований фахівець саме у своїй, музичній справі. 

Творці натхненної атмосфери, тобто самі учні, є переможцями та номінантами багатьох районних та обласних конкурсів. Гордістю викладачів образотворчого мистецтва стала Аліна Горницька, яка посіла третє місце на обласному конкурсі «Дебют». 

Після закінчення школи, діти продовжують розвивати свої творчі здібності у спеціалізованих навчальних закладах. Так, Яна Римарчук є студентка Київського національного університету будівництва та архітектури, а Юля Міщенко, Леся Козир та Юля Романенко – державної художньої школи ім. Т.Г. Шевченка. 

Багато хто з дітей вважає звичайну 11-річну школу, як мінімум, тягарем, який псує здоров’я і, як максимум, чимось непотрібним. У контексті цієї думки треба більше уваги приділяти позашкільній освіті – це дасть можливість дітям розкрити таланти, проявити свої творчі здібності. Тож проголошення 2013 року – Роком дитячої творчості, та практичні заходи в кожному учбовому закладі, допоможуть підняти рівень як позашкільної освіти, так і освіти в цілому, та підвищити її авторитет серед батьків та їх дітей. 

Анастасія ЖИТКОВА, м. Вишгород
Переглядів: 475 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus