Головна » 2017 » Березень » 16 » Їхні серця з тобою, Україно!
19:24
Їхні серця з тобою, Україно!

У Національному музеї-заповіднику «Битва за Київ у 1943 році» провели заходи до Дня українського добровольця. Відбулася презентація виставки «Твої сини, Україно!», присвячена учасникам АТО. 17 січня 2017 року Верховна Рада України прийняла постанову № 1822 «Про встановлення Дня українського добровольця», який відзначатиметься щорічно 14 березня. Саме 14 березня 2014 року понад 500 бійців Самооборони Майдану прибули на полігон у Нові Петрівці під Києвом. Так розпочався бойовий шлях першого добровольчого батальйону.
Виставка «Твої сини,Україно!» – другий музейний проект, організований спільно з всеукраїнською громадською організацією «Союз «Народна пам’ять», благодійним фондом «З відкритим серцем у майбутнє», Вишгородським районним військовим комісаріатом, учасниками АТО, Національною гвардією та волонтерами. Першу виставку було відкрито в травні 2015 року. За час, що минув, музеєм зібрано багато нових експонатів, половина з них демонструється вперше. Головні герої виставки – живі і загиблі захисники України.
Із вступним словом виступив директор Національного музею-заповідника «Битва за Київ у 1943 році» Іван Вікован, який зазначив, що сьогодні нащадки тих, хто воював в 1941-1945 роках, захищають свою Вітчизну  в зоні АТО. Вони – воїни-добровольці, які пішли воювати за покликом серця.
Військовий капелан 90-го окремого аеромобільного батальйону, настоятель Свято-Покровської церкви села Нові Петрівці отець Тарас провів молитовне вшанування пам’яті і подвигу захисників України.
Військовий комісар Вишгородського районного комісаріату полковник Микола Прибора згадав усіх земляків, які загинули в зоні АТО. Це Євген Єрмаков, Костянтин Непоп, Микола Чердловський, Денис Ханчич, Руслан Арсієнко, Віталій Благовісний, Олександр Костюченко, Анатолій Савченко, Яніс Лупікс, Олександр Устименко, Олег Орлов, Олександр Юрченко, Павло Білоус. Хвилиною мовчання присутні вшанували полеглих бійців. Вдові загиблого бійця Руслана Арсієнка Наталії вручено орден «За мужність» III ступеня, яким він нагороджений посмертно за особисту мужність, виявлену у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України.
Виконуючий обов’язки голови райдержадміністрації В’ячеслав Савенок подякував усім добровольцям, які захищають незалежність нашої держави на її східному кордоні, та висловив співчуття рідним загиблих бійців, які віддали своє життя за вільну Україну.
Спогадами поділився доброволець, командир 90-го окремого десантного батальйону, кавалер орденів Богдана Хмельницького II та III ступенів Віталій Баранов, який брав участь у боях за Донецький аеропорт, Піски, Авдіївку, Водяне, Опитне. 
Начальник управління культури, національностей та релігій Київської облдержадміністрації Ігор Подолянець привітав присутніх від імені голови Київської облдержадміністрації Олександра Горгана з Днем українського добровольця та подякував учасникам АТО за ратний подвиг.
 У своїх виступах голова Вишгородської районної ради Ростислав Кириченко та Новопетрівський сільський голова Радіон Старенький висловили співчуття рідним та близьким загиблих героїв та подякували усім бійцям АТО, які захищають цілісність та незалежність України. З березня 2014 року до армійських лав з Нових Петрівець мобілізовано 110 громадян, з них 94 побували у зоні АТО. 
Військовий хірург, капітан Василь Яковенко, служив з лютого 2015 року у першій медичній роті Національної гвардії України, надавав першу допомогу пораненим бійцям у найгарячіших точках. 
Військовий психолог, полковник Олександр Макаревич, від імені громадського об’єднання «Сильні духом» за роботу із національно-патріотичного виховання молоді та вшанування пам’яті загиблих бійців АТО вручив директору музею Івану Віковану медаль «Сильні духом». Сам Олександр Платонович служив у батальйоні «Київська Русь», побував на передовій у містах Авдіївка, Піски, Водяне, поблизу Донецького аеропорту. 
Учасники заходу оглянули виставку «Твої сини,Україно!», а також експозицію музею.
Очільники Вишгородського району та військовий комісар поспілкувалися з родинами загиблих бійців,вислухали їхні прохання та побажання. Дирекція та колектив музею вдячні за допомогу у проведенні заходу депутату районної ради Олександру Приходьку, депутату Київської обласної ради Роману Буковському, Новопетрівському сільському голові Радіону Старенькому, Київській обласній бібліотеці для дітей, Вишгородській районній бібліотеці, директорам Новопетрівських шкіл № 1 та № 2.

Олена ВІТРЯНА, 
старший науковий співробітник Національного музею-заповідника «Битва за Київ у 1943 році»
Фото Олександра КОВАЛЕНКА

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 585 | Додав: slovo
comments powered by Disqus