Головна » 2018 » Липень » 12 » Інтерактивна система локалізації проблем – у дії
17:09
Інтерактивна система локалізації проблем – у дії

На Київщині запустили інтерактивну систему локалізації проблем «UVAGA.UA». Презентували її і у Вишгородському районі у рамках розширеної наради за участі народного депутата України Ярослава Москаленка, голови Київської обл­держадміністрації Олександра Горгана, голови Вишгородської райдерж­адміністрації Вячеслава Савенка, голови Вишгородської районної ради Ростислава Кириченка, депутата Київської обласної ради Андрія Пещеріна, керівників структурних підрозділів обл­держадміністрації та райдержадміністрації, керівників підприємств, установ та організацій району, депутатів районної ради, сільських голів Вишгородського району. 
Під час наради обговорено важливість впровадження інноваційної методики управління публічного урядування. «UVAGA.UA» (https://uvaga.ua) – це спільний продукт міжфракційного депутатського об’єднання «Київщина» у Верховній Раді, яке очолює Ярослав Москаленко, та Київської облдержадміністрації на чолі з Олександром Горганом. Інтерактивна система локалізації проблем розроблена групою компаній, які співпрацюють з корпорацією «Google Україна» під керівництвом експертів Києво-Могилянської бізнес-школи. 
Кожен громадянин за допомогою свого смартфону може повідомити про актуальну проблему та відстежити хід її вирішення. «Функціональна цінність системи – чіткі дані про посадову особу, яка персонально відповідає за організацію роботи з вирішення тієї чи іншої проблеми. Програма має можливість додавання у неї медіа файлів, сканованих документів та інших необхідних матеріалів. Хід вирішення можна коментувати. Також система інтегрована з іншими сервісами. «UVAGA.UA» повинна стати частиною управлінської культури. Моя команда інтегрувала систему у роботу Київської облдерж­адміністрації», – визначив пріоритетність впровадження програми органами влади Олександр Горган. 
На мапі вже визначені у Київській області 515 повідомлень про проблеми, на 407 з них уже відреагували органи влади, а 104 – уже вирішені. «Діставши смартфон з кишені, ми можемо дізнатися про все. Лише, коли людина звертається до влади, їй пропонують «печерний» спосіб спілкування. Система, яку ми запустили, максимально спрощує процедуру звернення громадянина до влади. Навіть без реєстрації, абсолютно анонімно, можна повідомити владу про те, що бентежить», – зазначив Олександр Горган. 
У ході розширеної наради голова райдержадміністрації Вячеслав Савенок доповів про проблемні питання, які є пріоритетними для району і над вирішенням яких активно працює адміністрація. «Ми вже працювали із подібним продуктом – інтерактивна мапа сміттєзвалищ. Але «UVAGA.UA» – це її удосконалена та розширена версія. На мапі можна зазначати не лише правопорушення, а будь-яку соціально важливу проблему. Напередодні зустрічі на мапі було зафіксовано 23 проблеми у Вишгородському районі», – прокоментував впровадження інтерактивної системи Вячеслав Савенок. 
На Вишгородщині гострою є проблема утилізації відходів тваринного походження ТОВ «Комплекс-Агромарс», що розташований на території Гаврилівської сільської ради. Не менш серйозною є проблема несанкціонованого полігону твердих побутових відходів на території Демидівської сільської ради. Для вирішення проблеми залучено правоохоронні органи та зареєстровано кримінальне провадження. Проводяться слідчі дії. На сьогодні актуальним є питання перевищення великогабаритними транспортними засобами вагових норм на трасах «Київ–Овруч» та «Київ–Десна». На Вишгородщині іде боротьба із діяльністю несанкціонованих заправних модулів. Вирішується питання з капітальним ремонтом доріг населених пунктів Димер, Рикунь, Литвинівка, Тарасівщина, Гаврилівка, Синяк та ямкового ремонту на території Абрамівської, Вахівської, Любимівської, Толокунської, Богданівської сільських рад. Також проводиться робота по усуненню проблеми перенавантаження дошкільних та шкільних закладів. «У трьох діючих школах Вишгорода з початком навчального року набирається дев’ять перших класів. Адміністрацією розроблено проект на будівництво окремого корпусу на території школи «Сузір’я», який послабить напругу та дасть час для вирішення проблеми. За нашими підрахунками, для міста необхідно побудувати ще дві повноцінні школи», – зазначив голова райдержадміністрації Вячеслав Савенок. У районі є проблема із зняттям родючого шару ґрунту на території між Хотянівською та Лебедівською сільськими радами. Для вирішення цього питання залучені правоохоронні органи. 
До діалогу долучилися депутати районної ради. У ході обговорення сільські голови озвучили проблеми, які виникли у їх населених пунктах. Зокрема Литвинівський сільський голова В’ячеслав Мурга звернув увагу райдерж­адміністрації на дії незаконного притулку для тварин «Руфіджіо Італія» у с. Лісовичі, створений благодійним фондом «Міжнародна ліга захисту тварин». 
Вишгородський міський голова Олексій Момот вніс пропозицію для покращення роботи програми. «Доукомплектувати інтерактивну систему локалізації проблем обов’язковим реагуванням на повідомлення громадян правоохоронних органів, спільно із органами державної та місцевої влади. Тоді «UVAGA.UA» буде дійсно ефективною», – зазначив Олексій Момот. 
Народний депутат України Ярослав Москаленко зазначив про три найголовніші елементи інтерактивної системи «UVAGA.UA»: «Перше – виявлення, друге – швидке реагування, третє – відстеження ходу розв’язування проблеми». В умовах якісного Інтернету програма надасть можливість швидко вирішувати проблеми мешканців Київщини. «Немає значення, хто ти: чи зараз при владі, чи в опозиції, необхідно всім об’єднатися навколо вирішення актуальних проблем», – зазначив під час наради Ярослав Москаленко.
У процесі розширеної наради голова Київської обл­держадміністрації Олександр Горган представив та ознайомив присутніх із ще однією новою системою «SOLIDINFO.UA» (http://solidinfo.ua), у якій можна переглянути головні показники кожного району у різних галузях. Ця система стане орієнтиром для прийняття важливих рішень щодо розподілу бюджетних ресурсів.
Олександр Горган зазначив, що восени планується проведення наради, у рамках якої розглянуть результати реагування на проблемні питання, що позначені у системі «UVAGA.UA», та відбудеться аналіз даних районів за системою «SOLIDINFO.UA». «Упевнений, що інтерактивна система «UVAGA.UA», яку у Київській області та частково у Києві запустили спільними зусиллями команди міжфракційного депутатського об’єднання «Київщина» і обл­держадміністрації, у найближчому майбутньому охопить територію усієї України», – зазначив голова КОДА Олександр Горган. 

Христина БАРАНОВСЬКА, «Слово»
Фото Олександра КОВАЛЕНКА

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 543 | Додав: slovo
comments powered by Disqus