Головна » 2013 » Січень » 12 » Гумати – добриво і стимулятор
13:29
Гумати – добриво і стимулятор
Гумати – натрієві та калієві солі гумінових кислот, хімічна основа гумусу грунтів, його концентрат. А гумус – основа активності і стабільності більшості біохімічних грунтових процесів. 

Гумус утворюється при розкладанні грунтової органіки мікробами грунту. Нагромаджується при нестачі кисню (анаеробний процес). При надлишку кисню – окислюється і вивітрюється (результат постійної оранки). Природно, чим більше рослинних залишків, тим швидше нагромаджується і гумус. Головні умови накопичення гумусу – маса органіки і достатній анаеробний шар. Саме така компостна купа або висока грядка. Такий і грунт, постійно мульчований органікою і оброблюваний поверхнево. 

Гумати впливають на систему грунт – вода – рослина шістнадцятьма способами. Найважливіші – поставка поживних елементів, стимуляція росту і захист від важких металів і отруйних речовин. 

Гумус створює оптимальну фізику грунтів. Він забарвлює грунт в чорний колір, посилюючи її прогрів. Утримує величезну кількість води, підвищуючи вологоємність. Піщаним грунтам він додає з‘єднаності, глинистим – рихлості, і створює грудкувату структуру грунтів. 

Одночасно гумус обслуговує і хімію грунту, роблячи її доступною для рослин. Гумінові кислоти разом з вуглекислотою розчиняють мінерали і звільняють елементи живлення. Гумус – обмінний і буферний центр хімії грунтів. Він утримує на собі і віддає по потребі масу іонів (залишки різних лугів і кислот, у тому числі тих, що містять азот, а так само всі макроі мікроелементи). Так гумус гасить надлишок або дефіцит різних солей, кислотності або лужності, і зв’язує шкідливі іони й речовини. 

Крім того, гумус переводить елементи живлення у форми хелатів – органічних солей. Саме в цьому вигляді вони безпосередньо доступні рослинам. Так гумус побічно стимулює рослини. Проте хелати багатьох елементів (калія, магнію, молібдену, цинку, міді, заліза і ін.) прямо стимулюють розвиток рослин і підвищують їх імунітет. 

Застосовувати гумати просто. Чайну ложку без верху (приблизно 1,5 г порошку) гумату потрібно розчинити у відрі води. Це – робочий розчин (0,01-0,015%). Він використовується для замочування насіння й укорінюваних живців, для поливу і обприскування рослин. 

Поливати рослини треба пофазно, тричі за сезон. Відро розчину приблизно на 3 кв.м. грядки. Розумніше всього суміщати в одному відрі і гумат, і підживлення, і ЕМ (технологія заснована на використовуванні змішаних культур корисних мікроорганізмів, що живуть в природних умовах), економлячи препарати, час і сили, і посилюючи ефект. 

Обприскувати теж слід пофазно, і розумніше вводити гумат в бакову суміш з препаратами акваріном, сильком і ЕМ. Гумат сумісний також з будь-якими засобами захисту; при потребі можна додати в бак обприскувача, наприклад, агровертін і «вбити відразу багато зайців». 

Замочувати насіння слід в тому ж розчині: бульби картоплі – 12 годин, насіння томатів – 3 доби, капусту – 2 доби, решти овочів – добу. 

Замочування живців кущів і дерев потрібно в тому ж розчині протягом доби. При цьому укоріняється на 30-50% більше живців, вони розвивають удвічі більше коренів, розвиваються на тиждень раніше. Якщо живці поливаються двічі на місяць тим же розчином гумату, вони дають більш могутні рослини. 

Після стресу – заморозків, холодів, підтоплення – поливи гуматами двічі на місяць дозволяють «витягнути» рослини до нормального стану. 

Але гумати – не панацея. Вони не замінять нормальні грунтові умови – вологу, органіку, структуру, підживлення. Однак вони забезпечують рослинам можливість користуватися грунтовою біохімією. На сухому грунті, без мульчі, при дефіциті органіки ефект гуматів буде майже непомітним. Але чим кращі умови грунту – тим сильнішим буде ефект. 

Олексій СЛОБІДСЬКИЙ, «Слово»
Переглядів: 2639 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus