Головна » 2013 » Лютий » 9 » Громадянська позиція у конкретних справах
12:42
Громадянська позиція у конкретних справах

Вітчизняна система позашкільної освіти, як і освіта в цілому, потребує змін. Застарілі методи навчання та виховання не дають тих результатів, яких вимагає сьогодення. Сучасний навчальний заклад має бути закладом творчості, пошуку істини, закладом, який дає можливість проявити себе кожній дитині, знайти своє місце в житті. Такі зміни вимагають від педагогів пошуку нових методів виховання – сучасних, неординарних, здатних зацікавити, захопити дітей. І тішить те, що такі педагоги є. 

 
З 2006 року на базі Литвинівської ЗОШ І-ІІІ ст. діє історико-краєзнавчий клуб «Легіон» Вишгородського районного Центру художньої творчості дітей, юнацтва та молоді «Дивосвіт», керівником якого є молодий вчитель історії, педагог-організатор Андрій Олегович Сологуб. 
 
Ідею створення клубу, який би об’єднував дітей спільною, корисною справою, Андрій Олегович виношував давно, тому і виписав разом з учнями статут, за яким усі вихованці займаються різноплановою, творчою діяльністю, підпорядковуються єдиним вимогам і головне – кожен може реалізувати себе в тій чи іншій ролі. 
 
Діяльність клубу направлена на військово-патріотичне виховання підлітків, вивчення та популяризацію української військової історії, проведення краєзнавчих досліджень. Юні легіонери на чолі зі своїм керівником ходять у походи, беруть участь у різноманітних зльотах, змаганнях, інших заходах. Загалом займаються цікавими, захоплюючими справами, що до душі будь-кому з дітей, але основною діяльністю залишається пошукова робота. Завдяки налагодженим зв’язкам з офіційними пошуковими організаціями, легіонери беруть участь в археологічних експедиціях, активно співпрацюють з музейними установами, вивчаючи історію рідного краю, збирають історичні матеріали. 
 
У 2007 році на території села Литвинівка співробітниками Археологічного інституту Академії Наук України проводилися археологічні розкопки, до яких долучилися і вихованці клубу. За результатами розкопок легіонери підготували дослідницьку роботу «Давня історія села Литвинівка в світлі археологічних досліджень», яка посіла І місце на районному та обласному етапах Всеукраїнської історико-географічної експедиції «Історія міст і сіл України» у 2008 році та ІV Громадянська позиція у конкретних справах місце на обласному етапі конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук 2009 року. 
 
Особливо зацікавились юні пошуковці темою партизанського руху, який охоплював територію Вишгородського району у роки Великої Вітчизняної війни. Було проведено багато зустрічей, архівних досліджень, зібрано матеріали, на основі яких у вересні 2007 року на базі Литвинівської школи силами легіонерів було відкрито музей Партизанської слави. 
 
Музей складається з двох невеликих кімнат, у першій кімнаті відвідувачі знайомляться з експонатами, знайденими під час розкопок або переданими місцевими жителями. Стіни кімнати оформлені стендами, що висвітлюють події того періоду. Наступна кімната переносить відвідувачів у партизанську землянку. Щоб відтворити атмосферу землянки юні пошуковці власноруч оббили дошками стіни і стелю, під ногами – справжня долівка. З дощок змайстрували ліжко, стіл, лаву. На столі друкарська машинка на якій, за версією пошуківців, партизани друкували листівки. Тут каганець, казанок, нехитрі партизанські пожитки, зібрані вихованцями клубу. Юний екскурсовод веде розповідь, але увагу відвідувачів привертає невелика постать у благенькій куфайці і завеликих чоботах, що «спить» на дерев’яному ліжку. Та коли заходить мова про юного партизана Родіона Овражка, постать поволі піднімається з ліжка і юний партизан розпочинає розповідь про своє обпалене війною дитинство. Вся розповідь хлопчини побудована на свідченнях, які пошуковці дізналися від двох партизан. Цей міні-спектакль завжди вражає відвідувачів, адже стирає ту межу між сьогоденням і страшними воєнними роками, примушує наблизитися до трагічної долі людей, що пережили війну. 
 
Зазвичай влітку, на чолі з керівником, юні пошуковці ходять в історико-патріотичні походи по місцях бойової слави. Під час цих походів легіонери розчищають від сміття дзоти і доти, ставлять охоронні таб лички. За період діяльності вихованці клубу провели 26 походів по місцях бойової слави «Пояс Слави. Київський укріпрайон». Результатом їх розвідок стало дослід ження «Київський укріплений район (КиУР). Західна ділянка Поясу бойової слави міста-героя Києва» та розробка екскурсійного маршруту по місцях бойових дій під час оборони Києва у липні-серпні 1941 р. Дане дослідження посіло І місце в районному етапі туристсько-краєзнавчої експедиції «Краса і біль України» у 2009 році. 
 
Ще одна цікава справа, до якої залучив своїх вихованців Андрій Олегович, – створення фільмів та відеокліпів про події Великої Вітчизняної війни та діяльність клубу. Цікаво, що фільми легіонери знімають в своєму власному стилі, використовуючи оригінальні ефекти і сучасний музичний супровід, що робить відзнятий матеріал неповторним, захоплюючим, цікавим для молоді. 
 
Разом зі своїм наставником легіонери презентують свою роботу на різноманітних семінарах, конференціях, зустрічах перед дорослою та дитячою аудиторією. Особливо вражає реакція однолітків з міських шкіл, адже нинішнє юне покоління є досить байдужим, навіть цинічним. Та після перегляду відеокліпів легіонерів про їхні походи, екологічну діяльність, участь в археологічних експедиціях, в очах цих дітей читається заздрість і повага до звичайних сільських хлопців та дівчат. Після таких виступів у легіонерів з’являються безліч друзів та прихильників, з якими клуб «Легіон» співпрацює в подальшому. 
 
Окрім пошукової роботи, вихованці разом з наставником проводять екологічну діяльність. Вони є ініціаторами та учасниками різноманітних акцій цього напрямку. Розпочинали з упорядкування території біля школи, а нині охопили різноманітні ділянки села і території навколо нього. Це і постійне прибирання, і висаджування дерев, і виготовлення домівок для птахів, підгодівля їх взимку. 
 
Звичайно, таке цікаве життя приваблювало все більше школярів, робота клубу розповсюдилася на весь заклад, впливаючи на життєдіяльність усіх учасників навчально-виховного процесу. Тоді вихованці запропонували своєму наставнику перебудувати структуру учнівського самоврядування школи, підпорядкувавши її статуту клубу. І нині орган учнівського самоврядування Литвинівської школи носить назву Легіон. 
 
Найпрестижніше для школярів – це бути в центрі подій і займатися черговою спільною справою, ініційованою керівним складом Легіону. З яким захопленням і неприхованою заздрістю дивляться молодші школярі на хлопців та дівчат у військовій камуфляжній формі та чорних беретах (форма легіонерів). То й не дивина, що варто легіонерам лише кинути клич, розпочати нову справу, як за неї з великим ентузіазмом береться вся школа: чи то збір благодійної допомоги в рамках Всеукраїнської акції «Милосердя», чи то допомога ветеранам та людям похилого віку, чи то підготовка концертної програми для друзів з районного дитячого будинку «Любисток», чи участь у черговому заході будьякого рівня. 
 
Враховуючи багатий досвід роботи клубу у напрямку героїко-патріотичного виховання, було вирішено створити тут районний осередок цього напрямку – комісію з питань патріотичного виховання Вишгородської районної ради учнівського самоврядування. Легіонери відразу розробили і запропонували учнівській громаді району районну акцію «Почесна варта», за положенням якої усім учнівським колективам було запропоновано взяти під постійну опіку братські могили та місця поховань років Великої Вітчизняної війни, організовувати біля них почесну варту з числа учнів під час святкових заходів з нагоди визволення населених пунктів і Дня Перемоги. На сесії районного органу самоврядування вихованці «Легіону» презентували свій досвід такої діяльності. Ініціативу з ентузіазмом підхопили в школах і акція стала популярною в усьому районі. Роботу комісії з питань патріотичного виховання не раз визнано найефективнішою в діяльності Вишгородської районної ради учнівського самоврядування. 
 
Вихованці клубу є активними учасниками районних, обласних, всеукраїнських заходів військово-патріотичного, туристичного, фізкультурно-спортивного, культурно-масового характеру, про що свідчать численні нагороди та відзнаки. У травні 2010 року історико-краєзнавчий клуб «Легіон» став володарем Бронзового Кубку Київського обласного рейтингу успішності «Лідер позашкільної освіти першого десятиліття ХХІ століття» у номінації «Дитяче творче об’єднання, клуб туристсько-краєзнавчого напрямку». 
 
Головним завданням позашкільної освіти є створення умов для самовизначення, саморозвитку, самореалізації особистості формування у вихованців моральних якостей, соціально-громадського досвіду, сприяння розвитку творчих здібностей. Успішно справляється з цим завданням молодий педагог, керівник історико-краєзнавчого клубу «Легіон» Андрій Сологуб, який зміг надати своїм вихованцям змістовну альтернативу їх сьогоднішнім захопленням та вподобанням, допоміг зрозуміти перспективність та суспільну користь від участі в позитивно спрямованій, змістовній діяльності, створив середовище однодумців, де є взірці для наслідування, є можливість кожній дитині конкретними справами проявляти свою громадянську позицію, громадянську активність, відповідальність, де формується світогляд, де виховується справжній громадянин своєї країни. 
 
Оксана ДАНИЛОВА, 
заступник директора з організаційно-
масової роботи Вишгородського районного 
Центру художньої творчості дітей, 
юнацтва та молоді «Дивосвіт»
Категорія: Литвинівська громада | Переглядів: 813 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus