Головна » 2013 » Лютий » 23 » Готуймося протистояти грипу
11:30
Готуймося протистояти грипу
Традиційно, в холодну пору року, в Україні збільшується кількість захворювань на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції. Цього року епідемія зимових недуг спочатку розгорнулася в Північній Америці та Західній Європі, проте скоро, стверджують фахівці, грип добереться й до України. У групі ризику – хворі на діабет, бронхіальну астму та імунодефіцит. Наразі ж кількість захворювань не перевищує епідеміологічний поріг у жодній з областей України. 

– Сьогодні ми не переступили так званий епідеміологічний бар’єр. При появі перших симптомів грипу хвора людина обов’язково повинна залишитися вдома, щоб не провокувати ускладнення. Також у навчальних закладах або місцях великого скупчення людей обов’язково проводити профілактичні заходи для боротьби з ГРВІ, – наголосив начальник головного управління охорони здоров’я Київської області Олег Ременник. 

З метою профілактики захворювання на грип, у медичних закладах Київщини можна пройти вакцинацію, яка має державну реєстрацію. Найбільше щеплень проти грипу проведено в Білій Церкві, Броварському, Києво-Святошинському, Білоцерківському, Таращанському, Бориспільському, Бородянському, Васильківському, Тетіївському, а також Вишгородському районах. 

Відповідно до прогнозу Всесвітньої організації охорони здоров’я та Національної академії медичних наук, в епідемічному сезоні в Україні сумісно циркулюватимуть віруси грипу A(H3N2), а саме – новий штам А/Вікторія/361/2011, а також новий для України штам вірусу грипу В/Вісконсін/1/2010. Не виключена можливість циркуляції вірусу грипу А/H1N1/Каліфорнія/7/2009, але його роль в епідемічному процесі буде другорядна. 

Нині на Київщині, як свідчить вірусологічний моніторинг, циркулюють віруси парагрипу, аденовіруси, віруси грипу A(H3N2) та грипу В. 

Не треба забувати, що грип – це небезпечне вірусне захворювання з можливими тяжкими ускладненнями та ризиком смерті. Найчастішими ускладненнями грипу є пневмонія та серцева недостатність, попереджають лікарі. Грип дуже легко передається повітряно-крапельним шляхом – коли хвора людина кашляє, чхає чи просто розмовляє. У зоні ризику перебувають усі в радіусі двох метрів навколо хворого. Хвора людина, навіть із легкою формою грипу, становить небезпеку для оточуючих протягом усього періоду прояву симптомів – це, в середньому, сім днів. При появі перших симптомів грипу ви обов’язково повинні залишитися вдома, щоб не провокувати ускладнення хвороби і не наражати інших людей на небезпеку. Такими симптомами є: підвищена температура тіла, біль у горлі, кашель, нежить та біль у м’язах. 

Щоб уберегтися від недуги, потрібно звернути увагу на заходи профілактики вже сьогодні. Серед найпростіших – вживання часнику, цибулі, відвару шипшини, смородини, настоянки елеутерококу, аралії, ехінацеї, китайського лимоннику, женьшеню, застосування оксолінової мазі та гомеопатичних засобів. Водночас потрібно займатися фізкультурою, загартовуватися, перебувати на свіжому повітрі, позбуватися шкідливих звичок та раціонально харчуватися їжею з достатнім вмістом вітамінів. Також спеціалісти радять часто мити руки з милом й прикривати ніс та рот хустинкою або одноразовими серветками. 

Підраховано, що в середньому щорічно на грип хворіє кожен десятий дорослий і кожна третя дитина. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, щороку під час спалахів грипу в світі захворює 3-5 мільйонів осіб і 250-500 тисяч із них помирають. У групі пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями, патологією органів дихання у період епідемії грипу смертність у 50-100 разів вища, ніж у групі здорових людей. Бережімо себе. 

Олексій СЛОБІДСЬКИЙ, «Слово»
Переглядів: 413 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus