Головна » 2014 » Грудень » 6 » Горять браконьєрські сітки
11:21
Горять браконьєрські сітки
Акція з утилізації кілометрів конфіскованих браконьєрських сіток та інших знарядь незаконного вилову риби відбулася 28 листопада на березі Київського водосховища поблизу Київської ГЕС. 
 
Масштаби браконьєрства вражають. Якщо у 1991 році було затримано 19000 водних браконьєрів, то в 2013 році їх кількість зросла до 123000. Таке зростання правопорушень на воді пов’язане з двома факторами: почуттям безкарності і вседозволеності.
 
– Потрібно збільшувати штрафи щодо тих, хто займається цим потворним явищем. Щоб кожен знав: хочеш взяти незаконно у руки сітку – готуйся продати «хату», щоб виплатити штрафи і суми компенсацій за завдані збитки. А якщо хочеш взяти в руки електровудку, динаміт або отруйні речовини – суши сухарі, тому що масове вбивство водних живих ресурсів повинно каратися кримінально, – говорить голова Асоціації рибалок України Олександр Чистяков. – Теж стосується торгівлі незаконно виловленою рибою. Необхідно максимально піднімати штрафи, щоб вибити з-під браконьєрства його основу – збут. Не буде збуту – незаконний вилов риби втратить сенс. Тільки у Київській області інспектори рибоохорони з початку року попередили 2400 випадків правопорушень. Затримали 2680 порушників. Завдані збитки вимірюються сотнями тисяч гривень. Багато матеріалів передано для відкриття кримінальних справ. Під час рейдів вилучено 1450 різних незаконних знарядь лову (сіток, волоків, неводів, електровудок та інших варварських засобів вилову риби).
 
– Боротьба з браконьєрством багатоетапна і багатовекторна. Не тільки на воді необхідно припиняти факти порушень – це останній рубіж. Потрібно виховувати у нашої молоді любов до природи свого краю. Добре було б відновити «зелені» гуманні традиції – акції «Прибери берег», «Прибери галявинку» тощо. Потрібно прищеплювати нашим дітям цивілізоване, дбайливе ставлення до природи. А браконьєр – злочинець. І чинити з ним необхідно по закону, – вважає начальник «Київрибоохорони» Вадим Литвиненко.
 
Під час акції було знищено більше 22 кілометрів браконьєрських сіток. Так само в багаття потрапили й інші конфісковані знаряддя незаконного вилову. Утилізація цих снастей стала підсумком спільної природоохоронної роботи інспекторів рибоохорони,  Асоціації рибалок-промисловиків Київського водосховища та громадськості.
 
Олексій СЛОБІДСЬКИЙ, «Слово»
Фото Олександра КОВАЛЕНКА
Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 480 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus