Головна » 2017 » Квітень » 28 » Головний творець пожеж – людина
12:01
Головний творець пожеж – людина

Масштабні пожежі – проблема, яка щорічно постає влітку на теренах України, зокрема і на території Вишгородського району. Особливе занепокоєння викликають пожежі в природних екосистемах та на відкритих територіях. 
Причинами пожежі в лісі та на відкритих місцевостях можуть стати блискавка або засуха, але головною причиною виникнення пожеж є необережність людини. 
Здебільшого загорання у природних екосистемах виникають внаслідок випалювання сухої рослинності, порушення громадянами правил пожежної безпеки під час проведення сільськогосподарських робіт на власних присадибних ділянках, перебування в лісових масивах і на торфовищах. Особливу небезпеку становить саме випалювання залишків рослинності на власних присадибних ділянках, адже такі дії призводять до виникнення масштабних пожеж. 
Найбільше шкоди завдає займання торфовищ, які дуже важко загасити і які тліють тижнями та місяцями, отруюючи повітря. Торф набув сумної популярності у зв’язку з підземними пожежами, відомими людству протягом тисячоліть. Такі пожежі практично не піддаються гасінню і становлять величезну небезпеку. Торф’яні пожежі рухаються повільно, по кілька метрів на добу. Більше того, у деяких місцях шар торфу може сягати 2-4 метри. Навіть коли вже здається, що пожежу вдалось ліквідувати, через деякий час тління може розпочатись знову. 
Однією із головних проблем горіння торфу є те, що у багатьох випадках пожежу майже неможливо виявити на ранніх стадіях. 
Як ми всі пам’ятаємо, у нашому районі значного масштабу та небезпеки набули пожежі торфовищ у 2015 році. Так, за 2015 рік на території Вишгородського району було зареєстровано 546 повідомлень про пожежі (у 2014 році – за такий же період було зареєстровано 201 повідомлення), з них трав’яний настил – 270 (у 2014 році – було 31), сміття – 40 (у 2014 році – було 7) та загоряння торфовищ – 45 (у 2014 році – було 10). Основною причиною виникнення пожеж стало необережне поводження з вогнем при спалюванні сухої рослинності та необережне поводження з вогнем під час сільськогосподарських робіт.
У свою чергу гасіння пожежі найчастіше ускладнювалось важкодоступністю районів горіння та віддаленість їх від джерел водопостачання, неможливість залучення автотранспорту для доставки води. У деяких випадках для ліквідації пожежі потреба в ній може досягати декількох тисяч тонн на добу. Враховуючи всю масштабність торф’яних пожеж у 2015 році рятувальники Вишгородського району щоденно в кількості декількох десятків  чоловік та великої кількості техніки ліквідовували загоряння на всій території району. За рішенням керівництва Державної Служби з надзвичайних ситуацій для ліквідації торф’яних пожеж до Вишгородського району також було направлено на допомогу працівників із шести областей (Чернігівська, Сумська, Вінницька, Черкаська, Хмельницька, Чернівецька). Щоденно 40 чоловік особового складу та 12 одиниць спеціальної техніки були задіяні у ліквідації цих пожеж. 
Успіх боротьби з торф’яними пожежами залежить від їх своєчасного виявлення і швидкого прийняття заходів щодо їх обмеження та ліквідації.  
Аналізуючи досвід минулих років, саме безвідповідальне ставлення населення призводить до виникнення торф’яних пожеж. Кожного року керівництво району звертається до населення щодо виконання заходів з попередження пожеж в екосистемах. Але кількість пожеж внаслідок цього залишається сталою, а в деяких населених пунктах навпаки – збільшується. Основними територіями в Вишгородському районі, де знаходяться поклади торфу, є території Демидівської, Абрамівської, Катюжанської, Литвинівської, Козаровицької, Руднє-Димерської, Вищедубечанської, Синяківської сільських рад. Саме тут виникнення пожеж на торфовищах становить найбільший відсоток. 
Аналіз пожеж торфовищ у населених пунктах Вишгородського району

Назва населеного пункту

2014 рік

2015 рік

2016 рік

с. Демидів

7

10

1

с. Савенка

1

с. Гута–Катюжанська

9

с. Катюжанка

8

2

с. Козаровичі

2

с. Литвинівка

3

1

с. Вахівка

2

с. Дудки

2

с. Рудня–Димерська

1

с. Раківка

3

3

с. Абрамівка

1

2

с. Жукин

1

с. Синяк

1

с. Вища Дубечня

1

1

смт  Димер

1

с. Володимирівка

1

с. Воронківка

1

с. Червоне

1

 Всього

10

45

11

Проблема торф’яних пожеж для України не є чимось новим, бо ситуації виникають щороку. Запобігти пожежам можна лише не допускаючи людей в пожежонебезпечний період до лісів та забороняючи випалювання залишків сухої рослинності поблизу залишків торфу. 
Незважаючи на вжиті заходи без допомоги та розуміння населення забезпечити пожежну безпеку вкрай важко. Усім нам необхідно докласти максимум зусиль, аби запобігти виникненню пожеж, подбати про свою безпеку та безпеку близьких. Не можна нехтувати правилами пожежної безпеки. Вогонь не питає дозволу, щоб зробити свою «чорну» справу.

ГеннадіЙ  БОНДАРЕНКО, 
начальник Вишгородського РВ Головного управління ДСНС України у Київській області

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 511 | Додав: slovo
comments powered by Disqus