Головна » 2016 » Вересень » 22 » Фестиваль народної творчості «Поліський віночок»
17:10
Фестиваль народної творчості «Поліський віночок»

Субота, 17 вересня, видалася напрочуд чудовою. Погода стояла тиха, сонячна, неспекотна. Очевдно, що Бог вирішив сприяти людям, які цього дня збирались їхати до Пиляви, де чекали на гостей з усього району, оголосивши на цей день проведення фестивалю народної творчості «Поліський віночок». А започаткований він був рішенням Богданівської сільської ради у липні 2014 року. І ось уже втретє Пилява чекала на учасників.
Дійство розгорнулося на мальовничому березі річки Тетерів, якраз у тому місці, де він впадає у Дніпро. Спокійне водяне плесо віддзеркалювало таке ж синє безмежжя неба зі сліпучо білими хмарами, на горизонті вивищувались розкішні зелені стіни очеретів – дух захоплює від цієї краси рідної землі! 
Саме тут ось уже декілька місяців тому сільська рада вирішила облаштувати зону відпочинку для своїх громадян і гостей. Затія вдалась на славу: альтанкою та дерев’яними сходами до води прикрашений берег, на якому трохи вище споруджена сцена з відкриленням, де розташована сучасна радіоапаратура і працюють звукооператори. Ще вище збудовані лавочки для глядачів, місце для вогнища, крісла, зроблені із сіна, які для «інтер’єрної гармонії» покриті тканинними накидками – вийшло красиве, стильне Співоче поле, яке розкинулось неподалік Музею військової техніки під відкритим небом. Далі розмістилась «виставкова зала», куди поспішали всі, адже там стояли скульптури із сіна – майже натуральної величини кінь, дикий кабан, баранчик, баба Йожка, вироби із рогози – лаптики-сувеніри, лапті і лаптища на будь-яку людську ногу, брилі і кепки та ще багато різних цікавих дрібничок.
Тут же і автор цих робіт Павло Іванович Даниленко, член Київської обласної спілки майстрів «Громадський устрій». Живе Павло Іванович у Лубнах Полтавської області. Разом із своєю сім’єю виготовляє ці незвичайні вироби мистецтва на радість людям і потіху малечі.
Ведучі фестивалю Ніна Клімова та Сергій Асманов оголошують склад журі фестивалю: Т. І. Савиченко – сільський голова с. Богдани, О. В. Таран – депутат Вишгородської райради, отець Олег (Петльович) ієрей Козаровицької церкви Святої Покрови, Н. П. Савенок – старожил с. Пилява, колишня звідувачка місцевого клубу та житель села Овдієва Нива О.Т. Мороз.
На сцену запрошуються знані майстри української пісні хор із Вищої Дубечні «Деснянські зорі», які виконують низку народних пісень, особливо красиво звучать у їхньому акапельному виконанні народні пісні «На улиці сурма грає» та «Не стій, дубе, не гуди».
Наступний колектив – народний ансамбль української пісні з Катюжанки «Червона калина» дарує глядачам запальний віночок із українських народних пісень, а жіночий квартет у складі Н. Кобало, М. Хильковець, С. Романенко, Л. Першиної зачарував виконанням пісні «Росте калинонька».
Третім виступав ансамбль «Любисток» із Демидова, програма якого була виконана натхненно і щиро. Особливо схвилювали слухачів пісні «Моя Україна», «Журавка», пісня воїнів УПА «Стрілецька могила» та балада «Мальви» сольно виконана 12-річним Данилом Музиченком, який викликав шквал оплесків.
Цікавим був виступ хору «Журавлині ключі» із Козаровичів. Від усіх колективів козаровичани вирізнились артистичністю, розігравши пісню «Їдемо на ярмарок» як театральну постановку. 
Від Димера участь у «Поліському віночку» взяв ансамбль «Стежина».
Творчі колективи Лютіжа представила «Лютізька левада». Сказати заключне слово у фестивальній програмі випало на долю і ще одного колективу із Демидова – хору «Джерело», розлога програма якого була цікавою для глядачів. Саме у цьому колективі є співаки-ветерани, які співають з самої юності, вірно служать рідній пісні вже понад 42 роки – Валентина Мельниченко, Григорій Зінченко, Валерій Гордєєв, Микола Кошкарьов, Тетяна Рибка. 
Журі одностайно вирішило надати перше місце демидівському «Любистку» за щирість, змістовність і майстерність виступу (Керівники Марія Сєбякіна та Володимир Ткаченко). Друге місце посіли «Деснянські зорі» (Керівник Віталій Бондаренко). «Журавлині ключі» зайняли третє місце (Керівник Петро Пишкін). Приз глядацьких симпатій беззаперечно отримав Данило Музиченко.
Усім учасникам фестивалю були вручені Дипломи, що засвідчували участь у фестивалі, а переможцям ще й Грамоти за культурне збагачення нації, відродження духовності українського народу, патріотизм і відданість українській пісні.
Усі переможці отримали від організаторів торти, цінні подарунки у вигляді настінних годинників і тамбуринів, грою на яких аматори будуть прикрашати свої майбутні виступи. 
Голова Богданівської сільської ради Тетяна Савиченко дякувала всім аматорам району, які роками кохаються у народній пісні, цьому неперевершеному у всьому світі духовному скарбі, віддаючи улюбленій справі багато сил, здоров’я і вільного часу. Незважаючи на нестатки і негаразди теперішнього життя, на сімейні проблеми і гіркоти, вони йдуть у свої колективи, лікують свої душі співом, а потім щедро несуть свій доробок слухачам.
На завершення було запалено вогнище, біля якого аматори зведеним хором виконали Гімн України та декілька пісень, а потім пообідали традиційною солдатською кашею.
Десятки людей, від’їжджаючи з Пиляви, висловили велику вдячність організаторам за теп­лий прийом, за вкладені в підготовку цього свята тепло своїх душ, за креативність. Міцно обнімали, цілували Тетяну Савиченко, Олександра Тарана, Ніну Клімову. Усі учасники та глядачі, серед яких були не тільки місцеві жителі, а й жителі багатьох сіл району, прийшли до висновку, що такі свята, які проходять далеко від центра, мають жити, радувати і згуртовувати людей, а започаткований три роки тому «Поліський віночок» буде збирати до Пиляви все більше й більше творчих колективів Вишгородщини. Адже свято відбулося, залишивши і учасникам і глядачам захопливі враження на цілий рік. 

Валентина ОСИПОВА, с. Демидів 

 

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 434 | Додав: slovo
comments powered by Disqus