Головна » 2014 » Жовтень » 4 » Естафета пам’яті
11:04
Естафета пам’яті
Давно відгриміли бої Великої Віт­чизняної війни. Виросли і змужніли покоління, які не знали її жахів. Пішла з життя більшість ветеранів, уцілілих  у цій страшній битві. Уже майже 70 років минуло відтоді, як над землею прогримів салют Перемоги. Але пам’ять про подвиги і героїзм воїнів-визволителів передається нащадкам героїв Великої Вітчизняної.
 
Туристсько-краєзнавча естафета пам’яті учнівської молоді, присвячена 70-річчю визволення України від нацистських загарбників, пройшла Київщиною з червня по вересень 2014 року. Підтримали обласну акцію і юні краєзнавці Вишгородського району. Протягом червня-вересня 2014 року вихованці гуртків Вишгородського районного Центру художньої творчості дітей, юнацтва та молоді «Дивосвіт», які працюють на базі навчальних закладів міста і району (Вишгородська ЗОШ №1, Литвинівська ЗОШ, Жукинська ЗОШ, Демидівська СШ, Синяківська ЗОШ, Катюжанська ЗОШ), здійснили туристські пішохідні екскурсії та походи Вишгородським краєм. Маршрути краєзнавців пролягали шляхами бойових дій за визволення Вишгородщини від нацистських загарбників. Під час проведення походів учасники Естафети проводили зустрічі з ветеранами та дітьми війни, фотографували Братські могили, Пам’ятні знаки, присвячені подіям Великої Вітчизняної війни, упорядковували місця пам’яті.
 
Вихованцями краєзнавчих об’єд­нань Вишгородського центру творчості «Дивосвіт»,  гуртка «Юний екскурсовод», який працює на базі музею бойової слави Вишгородської ЗОШ №1 був розроблений екскурсійний мар­шрут у місті Вишгороді «Місцями пам’яті і слави». Краєзнавці пройшли шляхом визволення нашого міста від німецьких загарбників у вересні-жовтні 1943 року воїнами 167-ї двічі Червонопрапорної Сумсько-Київської стрілецької дивізії, вшановуючи пам’ять полеглих героїв, зустрічалися з ветеранами. 
 
16-17 серпня члени історико-крає­знавчого клубу «Легіон» Литвинівської ЗОШ провели моніторинг стану двох довготривалих вогневих точок Київського укріпленого району (ДОТ №179 і ДОТ № 402). Під час Естафети легіонери пройшли маршрутом с. Литвинівка – м. Київ – с. Білогородка – с. Віта Поштова – м. Київ – с. Литвинівка, загалом подолали 85 кілометрів, упорядкували територію навколо довготривалих вогневих точок, провели бесіди з місцевими жителями про важливість догляду за даними об’єктами.
 
Краєзнавці Синяківської ЗОШ впорядкували територію біля пам’ятника Івану Овчаренку та Братської могили, насадили живі квіти навколо місць пам’яті, поклали до підніжжя пам’ятників квіти, вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання. 
 
Долучилися до «Естафети Пам’яті» вихованці гуртка «Юні екскурсоводи» Демидівської спеціалізованої школи. Навесні-влітку 2014 року по місцях боїв на Вишгородщині було проведено 6 експедицій за маршрутами в районі села Лютіж.
 
Юні краєзнавці Катюжанської спеціалізованої школи розробили екскурсійний маршрут для учнів своєї школи і провели екскурсії та акції в рамках «Естафети Пам’яті». Перша зупинка маршруту – Національний музей заповідник «Битва за Київ у 1943 році» (с. Нові Петрівці). Друга зупинка – «Музей Героїв Київщини» у вищому професійному училищі в селі Катюжанка. Третя зупинка – упорядкування братської  могили та пам’ятника загиблим воїнам в селі Катюжанка. Четверта зупинка – екскурсія до меморіалу воїнам-визволителям у спортивному комплексі «Динамо» Київ. П’ята зупинка – упорядкування  братської могили та пам’ятника у селі Савенка Вишгородського району.
 
Краєзнавці Жукинської ЗОШ провели покладання квітів та впорядкування місць пам’яті в селі Жукин: «Меморіал скорботи», присвячений мешканцям села Жукин і воїнам-визволителям, загиблим у роки Великої Вітчизняної війни, та «Пам’ятник Невідомому солдату» (на сільському цвинтарі).
 
 
25 вересня 2014 року у Національному музеї-заповіднику «Битва за Київ у 1943 році» юні краєзнавці Київської області та Вишгородського району  підвели підсумок естафети пам’яті. Працівники музею-заповідника провели для учнів екскурсії залами музею. На урочистій лінійці перед краєзнавцями міст Ірпінь та Буча, Бородянського та Вишгородського районів (наш район представляли учні Вишгородської ЗОШ №1, Литвинівської  та Новопетрівської ЗОШ №1) виступили заступник директора Національного музею-заповідника «Битва за Київ у 1943 році» Тамара Сокіл, методист відділу освіти Вишгородської РДА Олена Устінова, член ради зразкового музею бойової слави Вишгородської ЗОШ №1 Євгенія Зіньковська. Проникливо розповів про свій бойовий шлях ветеран Великої Вітчизняної війни полковник Іван Іванович Чертков.
 
Естафета пам’яті стала початком проекту Вишгородського районного Центру художньої творчості дітей, юнацтва та молоді «Дивосвіт», присвяченого 70-річчю визволення України від нацистських загарбників та 70-річчю Великої Перемоги «Пам’ятати заради майбутнього», до якого вже долучаються юні краєзнавці Вишгородщини. 
 
Наталія САХАРОВА,
методист ВРЦХТДЮМ «Дивосвіт»
Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 570 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus