Головна » 2018 » Липень » 12 » Досвід «Джури»: від співпраці до гри
17:06
Досвід «Джури»: від співпраці до гри

18-20 червня відбувcя обласний етап дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»)». Найкращі 36 команд Київської області з’їхалися до Володарки, щоб випробувати себе в різних конкурсах. Вишгородський район презентував рій «Петрівські джури» Новопетрівської ЗОШ І-ІІІ ст. №1.

Перший млинець – не нанівець
Гра «Сокіл» («Джура») є поширеним напрямом патріотичного виховання у багатьох регіонах України. Активного розвитку вона набуває і в Київській області, щороку збираючи найзавзятіших джур із різних районів та міст.
Першопрохідцями від Вишгородщини довелося стати роям Димерської гімназії та Литвинівської ЗОШ І-ІІІ ст. Саме вони в попередні роки гідно презентували рідний край на обласному етапі, упоравшись із багатьма випробуваннями та життєвими викликами. Досвідчені керівники роїв – Анна Мойса (Димер) і Андрій Сологуб (Литвинівка) – стали основними порадниками в проведенні першого районного етапу гри «Джура», який пройшов 11 травня 2018 року на території Національного музею «Битва за Київ у 1943 році».
За активної співпраці Вишгородської районної держадміністрації, відділу освіти та ВРЦХТДЮМ «Дивосвіт» районний етап військово-патріотичної гри «Джура» відбувся на високому рівні. Десять команд із різних навчальних закладів Вишгородщини показали належний рівень підготовки та виявили неабиякий хист. 
Усі п’ять конкурсів, які відбулися на районному етапі, оцінювали різні люди – фахівці своєї галузі. Тож даремно звинувачувати в упередженому ставленні чи домовленості, адже різне журі визначало переможців різних етапів гри. За результатами оцінювання рій «Петрівські джури» Новопетрівської ЗОШ І-ІІІ ст. №1 посів перше місце в конкурсах «Ватра», «Рятівник», «Відун» та друге – з «Впоряду». Як наслідок – абсолютна перемога, що стала умовою участі в обласному етапі.  
   
Гуртом добре і в «Джуру» грати  
Від районного до обласного етапу – місяць наполегливої праці, матеріальних і творчих пошуків та копіткої роботи багатьох людей, яких об’єднала військово-патріотична гра «Джура». 
Директор Новопетрівської школи №1 Віталій Шевченко доклав максимум зусиль, щоб якнайкраще зібрати й підготувати шкільну команду до участі в грі на обласному рівні. Чи не щодня між директором і начальником відділу освіти Тетяною Форощею відбувалися телефонні розмови й діалоги щодо стану підготовки до «Джури». Активно допомагала з організацією участі в «Джурі» методист районного методкабінету Ольга Шматко. Усе конт­ролювала, допомагала й підтримувала заступник директора з виховної роботи Людмила Шостопаль. Про вчасну сплату рахунків і загалом про всі нюанси, пов’язані з матеріальним забезпеченням, подбала бухгалтер школи Людмила Губарева.
Новопетрівський сільський голова Радіон Старенький не лишився осторонь участі «Петрівських джур» в обласному етапі. Завдяки йому було придбано комфортні й сучасні берці для учнів і керівників рою. Радіон Миколайович також допоміг із транспортними витратами при тренуваннях і забезпечив символікою села для гідної презентації рою.
У процесі підготовки свою допомогу запропонувала Олена Андріяш – директор Вишгородського районного Центру художньої творчості дітей, юнацтва та молоді «Дивосвіт». Досвідчені й творчі Олена Титаренко і Катерина Караваєва відкоригували постановку «Ватри», додавши рухливості й гармонії номеру. Також «Дивосвіт» забезпечив джур гарними шароварами.
За сприяння директора Новопетрівського будинку культури Альони Степанівни Сивохи-Іваненко було знайдено вишиванки, пояси та зручне шкіряне взуття для «Ватри». Усе це надав Старопетрівський будинок культури.
Особливо складною була підготовка до конкурсу «Таборування». По-перше, через палатки, спальні мішки й каремати, яких немає на балансі Новопетрівської ЗОШ І-ІІІ ст. №1. Тож довелося позичати їх через районний відділ освіти, а також шукати решту через особисті знайомства. 
Директор школи Віталій Шевченко не лише організовував процес, а й власноручно витесував, забивав гвіздки та виконував іншу технічну роботу. Він також ініціював виготовлення гончарного дерева – символу новопетрівських промислів. Тож довелося збирати повсюди ще й горщики для цього дерева, яке врешті-решт стало окрасою й «родзинкою» нашого табору.
Активно долучилася до підготовки атрибутів «Таборування» завгосп школи Світлана Гайдамаченко. Вона подбала про закупівлю всього необхідного: умивальника, дротів, фарби, рукавиць, пакетів і т.д. Світлана Юріївна також координувала роботу техпрацівників школи, яким довелося зварювати й фарбувати підставку для прапорів, готувати огорожу.
Окрасою табору «Петрівських джур» став тин за національною традицією. До його виготовлення теж долучилися різні люди. Техпрацівники й колишні випускники школи Григорій Кашка й Олександр Самійленко власноручно витесували дерево й плели тин. А квітами його прикрашали Людмила Кацімон, Людмила Шостопаль, Валентина Мова та інші вчителі. Людмила Михайлівна також вирізала й клеїла букви для банеру «Петрівських джур».
Загалом увесь колектив Новопетрівської ЗОШ І-ІІІ ст. №1 долучився до підготовки команди до обласного етапу, виявивши згуртованість і небайдужість.

Наука не йде до бука
Особливо складними й насиченими стали останні тижні підготовки до обласного етапу. Через усе це мусили пройти керівники рою Юлія Набок-Бабенко, Тетяна Крилова та безпосередньо діти-учасники. До рою «Петрівські джури» увійшли Діана Коновал (9 кл.), Вікторія Красна (9 кл.), Владислава Устінова (7 кл.), Артем Леденьов (9 кл.), Максим Апанасюк (8 кл.), Денис Шелест (8 кл.), Максим Максімов (8 кл.) та Артур Козюк (8 кл.). 
Перший конкурс – це «Впоряд», що передбачає демонстрацію навичок стройової підготовки, виконання обов’язкового й творчого завдання. До цього конкурсу посилено готувала вчитель фізкультури Тетяна Крилова. Консультував щодо правильності виконання рухів сержант Національної гвардії України Арсен Юрченко. Також спостерігали й радили працівники районного військкомату.
Відповідальною за підготовку творчо-мистецького звіту «Ватра» й автором сценарію виступу «Петрівських джур» стала педагог-організатор Юлія Набок-Бабенко. З хореографією й музичним виконанням допомогла вчитель музики Олена Устінова. Постановку номера відкоригували працівники «Дивосвіту» Олена Титаренко й Катерина Караваєва.
До конкурсу з надання першої долікарської допомоги «Рятівник» готувала вчитель основ здоров’я Наталія Руда. «Петрівські джури» також побували у Вишгородській районній організації Товариства Червоного Хреста, де дізналися про особливості першої допомоги в різних кризових ситуаціях. Медичну аптечку для участі в грі зібрала шкільна медсестра Світлана Кострикова. Також було надано аптечку районним відділом освіти.
Конкурс «Стрільба з пневматичної зброї» виявився одним із найскладніших для «Петрівських джур» через відсутність навчальної зброї та досвіду. Завдяки сприянню директора Віталія Васильовича й співпраці з Національною гвардією України кілька разів таки вдалося потренуватися в стрільбі. Першого разу – завдяки приїзду в школу Євгена Гандзія, старшого сержанта Нацгвардії. А другого – завдяки співпраці з Президентською бригадою НГУ імені гетьмана П. Дорошенка ВЧ 3027 та особисто поточним командувачем і полковником Володимиром Мусієнком. «Петрівські джури», відвідавши Нацгвардію, дізналися від Дениса Горковенка про правила прицілювання для ведення правильної прицільної стрільби. А старший лейтенант Богдан Карватко розповів джурам про стройову підготовку.
Через відсутність необхідного спорядження складною виявилася підготовка до змагання «Туристсько-спортивна смуга перешкод». Однак завдяки допомозі досвідченого й харизматичного Володимира Сивка з Катюжанки навіть із цим випробуванням вдалося гарно впоратися. Володимир Валентинович є фахівцем із проведення таких змагань і організатором багатьох поїздок, що передбачають проживання в наметах і подолання різноманітних смуг перешкод. Хотілося б, щоб цей напрям якомога більше розвивався у Вишгородському районі, оскільки є і фахівці, і багато охочих дітей.  
До конкурсу «Топографія» учнів готувала вчитель географії Світлана Чамро. Вона доклала всіх зусиль, щоб, попри відсутність засобів навчання і відповідного предмета в шкільному курсі, надати джурам необхідні знання. І варто зазначити, що учень 8 класу Денис Шелест успішно впорався з теоретичними завданнями топографії.
До конкурсів «Відун» і «Пластун» готували вчителі історії Людмила Шостопаль і Алла Тишковська. Було надто мало часу, щоб сповна охопити весь навчальний матеріал з історії загалом та історії Київщини зокрема. Найбільше труднощів додало те, що «Петрівські джури» – це учні 7-9 класів, а питання з історії були за курс 11 класу. Тож закономірно, що випускникам було значно легше давати відповіді.
Конкурс «Добре діло», до якого варто було готуватися протягом усього навчального року, теж викликав чимало труднощів. Але, з огляду на те, що в Новопетрівській ЗОШ І-ІІІ ст. №1 уже здійснено чимало добрих справ, до яких причетними були лідери «Петрівських джур», тож і на цьому конкурсі вдалося досягнути високих результатів. Звіт про «Добре діло» готувала Юлія Набок-Бабенко.
Готуючись до різних конкурсів, часто доводилося звертатися за інформацією чи порадами до Анни Мойси та Андрія Сологуба, які мають неоціненний досвід у грі «Джура».
А далі – поїздка до Володарки, що стала комфортною завдяки водію Віктору Мельниченку.

Три дні завзяття та емоцій
 На виконання наказу департаменту освіти і науки Київської облдержадміністрації від 22.05.2018 року №151 та з метою патріотичного виховання учнівської молоді, формування активної громадянської позиції, готовності до захисту Вітчизни 18-20 червня 2018 року на базі комунального закладу Київської обласної ради «Володарська спеціалізована загальноосвітня школа-інтернат ІІ-ІІІ ступенів – центр реабілітації» проведено ІІ (обласний) етап військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»).
Учасниками заходу стали 36 роїв закладів освіти міст і районів Київщини. Організатори гри – департамент освіти і науки Київської облдержадміністрації, КЗ КОР «Центр творчості дітей та юнацтва Київщини» – підготували для учасників цікаву та насичену програму.
На церемонії відкриття гри були присутні Віра Рогова – директор департаменту освіти і науки КОДА, Тамара Нестерук – директор Центру творчості дітей та юнацтва Київщини, а також представники органів місцевого самоврядування, керівники місцевих органів управління освітою, ветерани АТО, представники Ради Українського козацтва при КОДА. 
Підтримати «Петрівських джур» приїхали начальник відділу освіти Вишгородської РДА Тетяна Фороща, заступник директора з НВР Новопетрівської ЗОШ №1 Алла Тишковська та координатор гри у Вишгородському районі Сергій Сальніков. Вони були приємно вражені табором «Петрівських джур», який був високо оцінений організаторами обласного етапу й загалом громадськістю: чимало людей, які проходили повз наш табір, зупинялися й фотографувалися біля розкішних прапорів, тину, глечиків, рушників. 
Протягом трьох днів юні джури демонстрували свої вміння та навички під час 12 змагань та конкурсів. Окрім змагальної частини, для учасників заходу було запропоновано і розважальну програму: гутірки, етнодискотеку. Велике враження на молодь справив Урок мужності за участю ветеранів АТО. Надовго запам’ятаються твори Ігоря Чайківського – лауреата фестивалю авторської пісні «Пісні, народжені в АТО».
Боротьба за призерство була запеклою. Більшість команд – це досвідчені джуристи, які не вперше беруть участь у грі. Чимало учасників – це учні 10-11 класу. Наша ж команда молода, до її складу ввійшли учні 7-9 класів, які ще не мають такої фізичної сили, вправності й знань із різних предметів, як, скажімо, старшокласники. Але, незважаючи на це, старанна підготовка «Петрівських джур» була одразу помітною: у багатьох конкурсах команда Вишгородського району втрапила до першої десятки.
Отож, одними з найкращих серед 36 роїв Київщини «Петрівські джури» були в таких конкурсах: «Ватра» – четверте місце; «Впоряд» – восьме місце; «Рятівник» – восьме місце; звіт про «Добре діло» – третє місце і загалом за «Добре діло» (з презентацією) – п’яте місце; «Таборування» – четверте місце. Це – високі результати, зважаючи на юність і недосвідченість «Петрівських джур», а також на те, що випередили нас у цих конкурсах надпотужні рої з Білої Церкви, Василькова, Бучі, Фастова та інших міст, де гра «Джура» набула шаленого розвитку.

Післямова – від першої особи
Виступ нашої команди був би неможливим без участі багатьох осіб. Сподіваюся, що я ні про кого не забула й усіх назвала вище. Щиро дякую всім-всім, хто допомагав у такому нелегкому процесі підготовки до обласного етапу військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»). Особливі слова вдячності – усім учасникам «Петрівських джур» та особисто Тетяні Криловій, без якої я точно не впоралася б!
Спасибі за сприяння та підтримку відділу освіти Вишгородської РДА й районному методкабінету, ВРЦХТДЮМ «Дивосвіт», Новопетрівській сільській раді та всьому колективу Новопетрівської ЗОШ І-ІІІ ст. №1.
Гра «Джура» – це не лише шалений розвиток дітей, а й нас, дорослих. Ми зуміли об’єднатися, домовитися та справді допомогти, незважаючи на різноманітні труднощі та обмежені ресурси. 
Сподіваюся, що завдяки адміністративній підтримці гра «Джура» набуде активного розвитку на Вишгородщині. Переконана, що є чимало команд з інших навчальних закладів, які можуть гідно презентувати Вишгородський район на обласному етапі в подальшому. Успіхів усім нам у творенні майбутнього української освіти та корисного дитячого дозвілля!

Юлія Набок-Бабенко,
керівник рою «Петрівські джури»

 

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 701 | Додав: slovo
comments powered by Disqus