Головна » 2013 » Березень » 2 » «Досягнуто багато, але завжди прагну більшого»
13:03
«Досягнуто багато, але завжди прагну більшого»
Підбивати підсумки розвитку Вишгородського району за 2012 рік з одного боку приємно, з іншого – важко, бо є шанс випустити з поля зору деякі важливі моменти. 

Але більшість гострих та нагальних питань, окреслених Стратегією розвитку Вишгородського району на період до 2015 року, знайшли відображення у галузевих районних програмах та консолідовані у Програмі соціально-економічного та культурного розвитку району за 2012 рік. 

Після закінчення засідання 25-ї сесії Вишгородської районної ради VI скликання, на якій розглядалося виконання Програми соціальноекономічного та культурного розвитку району за 2012 рік, на запитання нашого кореспондента відповів голова Вишгородської районної державної адміністрації Олександр ПРИХОДЬКО. 

– Який головний підсумок можна зробити, розглядаючи виконання Програми розвитку району на 2012 рік? 

– На перше місце я поставив би забезпечення збалансованого економічного і соціального розвитку району. Так, за результатами рейтингового оцінювання діяльності районних державних адміністрацій Київської області Вишгородщина посіла п’яте місце. 

Це не аби який здобуток і оцінка нашої спільної праці, тому що рейтингове оцінювання охоплює всі сфери життєдіяльності району по більш як шестидесяти показниках і здобуте почесне п’яте місце показує, що ми вибрали правильний напрямок розвитку. 

За 2012 рік до бюджетів усіх рівнів надійшло 647 мільйонів гривень, що на 17% більше минулорічних показників. З них до Державного бюджету зібрано 455 мільйонів гривень, до місцевих бюджетів – 192 мільйони гривень. 

Звісно є й недоліки з огляду на те, що протягом 2012 року сталося зростання податкового боргу майже на 10% і станом на 1 січня 2013 року він склав 77 мільйонів гривень. Таке зростання викликане несплатою в граничні терміни самостійно задекларованих податкових зобов’язань та донарахованих сум по результатах контрольно-перевірочної роботи. 

З метою стягнення цієї заборгованості з підприємств-боржників вживаються спільні заходи Державної податкової інспекції та виконавчої служби, а також комісії з питань заборгованості із виплати заробітної плати, пенсій, стипендій, інших соціальних виплат. Наразі повністю погашена заборгованість із заробітної плати працівникам на економічно активних підприємствах, але ще залишилась така заборгованість на підприємствах, що давно не працюють, в розмірі 52,2 тисячі гривень і ми тримаємо це питання на контролі. 

У досить складний для країни час в районі продовжує зростати середньомісячна заробітна плата, яка є однією з найвищих в області і сягає 3528 гривень (більше, ніж у аналогічному періоді минулого року на 14%). Це вказує на те, що район розвивається і доходи населення поступово зростають. 

– Але ж у світі й державі – криза. Що посприяло такому економічному зростанню в районі, зокрема з заробітної плати?

 – Зростанню розміру заробітної плати сприяла діяльність робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення. Ми будемо продовжувати роботу у цьому напрямку та вишукувати шляхи ліквідації «зарплат у конвертах» та приведення трудових відносин у відповідність чинному законодавству. 

Проведено ряд зустрічей з керівниками великих та малих підприємств району, громадських об’єднань підприємців для вивчення і подальшого вирішення проблемних питань бізнесу. З цією ж метою 26 червня 2012 року відбувся районний бізнес-форум «Працюємо заради майбутнього» і я задоволений тим, що наші бізнесмени врешті відчули, що влада про них турбується, стали сміливішими і впевненішими у собі. 

Незважаючи на те, що в районі є окремі підприємці, які не бажають працювати у правовому полі, більшість бізнесменів добросовісно ставляться до своїх обов’язків, своєчасно виплачують заробітну плату працівникам, сплачують податки до бюджету та фондів, приймають участь у соціальних проектах району і я за це їм вдячний. Таких підприємців я завжди підтримаю і завжди їм допоможу. 

Про ефективність проведеної роботи з підприємцями свідчить і той факт, що у районі постійно зростає кількість суб’єктів підприємництва. Сьогодні їх налічується 8690, у тому числі 3855 юридичних осіб та 4835 фізичних осіб. У порівнянні з минулим роком ця кількість зросла на два відсотки. 

Але головне – завдяки спільним зусиллям усіх органів влади, розумінням і довірою бізнесу, вдалося вдвічі збільшити кількість підприємців, які сплачують податки! Якщо у минулому році лише 40% малого бізнесу платили податки у бюджет, то у 2012 році їх частка складає 80 відсотків. На кінець 2012 року суб’єктами малого бізнесу сплачено до бюджету 112 млн. грн., або 17% загальних надходжень. У порівнянні до показників 2011 року надходження від малого підприємництва збільшились на 44 відсотки. 

У зв’язку з запровадженням у роботі дозвільного центру процедури видачі дозволів за принципом «єдиного вікна», протягом звітного року видано дозвільних документів у 5 разів більше, ніж у 2011 році. На кінець 2012 року видано 1287 документів дозвільного характеру. 

– Як вплинула на економічний розвиток району стабільна робота промислового комплексу та споживчого ринку? 

– За обсягом реалізованої промислової продукції на одну особу район посідає п’яте місце в області та перше місце в області. За 2012 рік промисловими підприємствами реалізовано продукції на суму 1 мільярд 715 мільйонів гривень, обсяг реалізованих послуг склав 422 мільйони гривень. 

На жаль, не вдалося досягти обсягів реалізації промислової продукції рівня 2011 року (недовиконання складає 4%, – ред.), але на те є ряд об’єктивних причин, характерних для усієї держави. Також, суттєво вплинуло на зниження показників припинення роботи місця прибуття та постійної зони митного контролю на території ТОВ «Кен-Пак (Україна)» та призупинення діяльності ТОВ «Фабрика «Промінь» (виробничі потужності підприємства та весь персонал переведені до концерну «Ярослав», – ред.). 

У той же час, відновив роботу ТОВ «Перший столичний хлібозавод» у Нових Петрівцях, який у 2012 році реалізував продукції в обсязі 1,5% до всієї реалізованої промислової продукції району. 

Якісна та свіжа продукція хлібозаводу вже широко представлена в магазинах та користується попитом як в районі, так і за його межами. Відкриваються фірмові торговельні точки з продажу хлібобулочної продукції на території району, в Києві та Київській області. На початок 2013 року у 13 населених пунктах працює 16 фірмових пересувних магазинів. Крім того, 8 таких магазинів діє в місті Києві та області. 

Активно ведеться робота щодо відкриття кіосків з торгівлі птицею ТОВ «Комплекс «Агромарс» майже в усіх населених пунктах району. Такі кіоски вже працюють у Гаврилівці, Литвинівці, Димері, Катюжанці та Старих Петрівцях, найближчим часом запрацюють стаціонарні кіоски у Демидові, Лютежі та Нових Петрівцях, а потім і інших населених пунктах. 

Розширення мережі фірмової торгівлі дозволить забезпечувати район продукцією місцевого виробника за доступними цінами 

– Вишгородщина традиційно вважається сільськогосподарським районом. Яка тенденція спостерігається в цьому напрямі? 

– У 2012 році ми маємо поступову стабілізацію та нарощування обсягів виробництва сільськогосподарської продукції. Виробництво валової продукції сільського господарства складає 1 мільярд 402 мільйони гривень і перевищує показник попереднього року на 2% та становить 13% до всієї виробленої продукції сільськогосподарськими підприємствами області. Як і раніше, приріст відбувся за рахунок збільшення виробництва птиці в ТОВ «Комплекс «Агромарс», обсяги виробленої продукції якого складають 99,7% до загального обсягу валової продукції району. 

Протягом минулого року сільськогосподарськими підприємствами району вироблено 144 тисячі тонн м’яса, що на 2,6% більше, ніж у попередньому році. Одержано 36 мільйонів штук курячих яєць. 

У районі зібрано зернових і зернобобових культур з площі 2,5 тисячі гектарів, що підлягали до збирання, озиму пшеницю – з площі 551 гектарів, озимий ріпак – з 35 гектарів. З площі 3,4 тисяч гектарів зібрано 53 тисячі тонн картоплі. 

Для потреб галузі тваринництва сільськогосподарськими підприємствами заготовлено 695 тонн сіна, 570 тонн сінажу та 122 тонни соломи. 

Восени 2012 року під урожай 2013 року всіма категоріями господарств посіяно 1716 гектарів озимих зернових культур, з них 715 гектарів озимої пшениці та 1001 гектар жита. 

Позитивом є те, що в районі почали оброблятись землі, які тривалий час не використовувались. У 2012 році на території Жукинської сільської ради ПП «Віра ГТП» Рокитнянського району взято в оренду 77 гектарів ріллі у власників земельних паїв і посіяно озиму пшеницю під урожай наступного року. На території Димерської селищної ради проведено підготовку ґрунту на площі 200 гектарів фермерським господарством «Віта Макс» Києво-Святошинського району. 

Хоч проблему використання земель сільськогосподарського призначення ще не вирішено, але зрушення вже є! І надалі ми працюватимемо над тим, щоб залучити в район таких сільгоспвиробників, які не лише фактично володіють земельними ділянками, а й використовують земельний ресурс та виробляють сільгосппродукцію. 

– Питання землекористування на Київщині завжди було далеко не останнім. Як воно вирішується в нашому районі? 

– Ми продовжується роботу з видачі державних актів на право власності на земельні ділянки, в тому числі з виїздом до місцевих рад. 

У районі виготовлено та видано у 2012 році 13138 державних актів, з них на право власності –– 13020, на право постійного користування – 118. Укладено 181 договорів оренди земельної ділянки. 

Як і раніше в районі проводиться суцільна інвентаризація всіх діючих договорів оренди землі та стану внесення змін до них відповідно до нової нормативної грошової оцінки, перегляд ставок орендної плати. Так, протягом минулого року залучено до оподаткування 41 новий землекористувач, з них: 19 платників земельного податку та 22 платники орендної плати за землю. 

Ще одним плюсом, чи мінусом (покаже час) є те, що з 1 січня 2013 року в районі працює новостворена реєстраційна служба. Відтепер всі реєстраційні дії на оформлення прав власності на об’єкти та земельні ділянки здійснюватимуться простіше і швидше, а також зменшаться черги до Бюро технічної інвентаризації та земельного відділу. 

– Залучення інвестицій в економіку на фоні кризових тенденцій завжди викликало певні труднощі. Як справляєтеся з цією ситуацією? 

– Незаперечним фактом є те, що у нас один з найвищих серед інших районів області рівень інвестицій. За підсумками рейтингового оцінювання район посідає друге місце в області з інвестиційної діяльності (1 мільярд 810 мільйонів гривень капітальних інвестицій та 96,5 млн. доларів іноземних інвестицій). 

За рахунок коштів бюджету розвитку в бюджетну сферу району залучено 62,5 мільйони гривень інвестицій. Ми змогли чимало зробити в галузі освіти, охорони здоров’я, культури та спорту. Провели багато робіт та закупили обладнання для соціальної сфери. Багато зроблено для створення комфортних умов для лікування, навчання, занять спортом та відпочинку наших мешканців району. 

– Завжди досить незручне, але нагальне питання – це забезпечення пасажирським транспортним сполученням населених пунктів району. Що робиться для його розв’язання? 

– На превеликий жаль до цього часу не мають прямого автобусного сполучення з районним центром населені пункти Абрамівської, Богданівської, Вахівської, Катюжанської, Любимівської, Ровівської, Руднє-Димерської, Сухолуцької, Толокуньської та Ясногородської сільських рад. Неодноразово порушувалось питання автобусного сполучення Гаврилівка-Вишгород. Це дуже складне та болюче питання, яке потребує кардинальних змін. Але діяти треба виважено, щоб створити оптимальні умови для всіх. І ми не сидимо склавши руки, тому маю впевненість, що ми з цим впораємось. 

– Я знаю, що райдержадміністрація приділяє велику увагу питанню газифікації населених пунктів… 

– Так. Протягом року збудовано 15 кілометрів газопроводів високого тиску, 40 кілометрів газопроводів середнього тиску, 27 кілометрів дворових вводів та газифіковано 827 індивідуальних житлових будинків. Газифіковано села Сувид та Боденьки, на завершальному етапі знаходяться Гута Межигірська і Гута Катюжанська. 

Нещодавно відбулась нарада з представниками ПАТ «Київоблгаз», де були намічені плани на 2013 рік щодо подальшої газифікації населених пунктів Вишгородщини і я маю надію, що зовскоро район буде газифіковано повністю. 

– На Вишгородщині завжди приділяли велику увагу питанням житлового будівництва. Що наразі робиться в цій царині? 

– Втілюються в життя наші мрії щодо становлення Вишгородського району, як великого будівельного майданчика. 

Обсяг виконаних будівельних робіт за 2012 рік складає 359 мільйонів гривень. За обсягом введеного в експлуатацію житла у розрахунку на одну тисячу населення район посідає п’яте місце в області. 

Ведеться будівництво п’яти багатоквартирних житлових будинків у місті Вишгороді та один у селі Нові Петрівці. Здійснюється високощільна малоповерхова житлова забудова типу «Таун-хауз» в селах Нові Петрівці, Старі Петрівці, Лебедівка. 

Активна забудова району дала змогу визначитись із придбанням житлових приміщень під розміщення соціального гуртожитку. На це виділено 650 тисяч гривень з районного бюджету та планується надходження 200 тисяч гривень від міжнародної благодійної організації для проведення ремонту. Нарешті ми зможемо забезпечити тимчасовим житлом дітей сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа, в яких відсутнє житло та закінчився термін їх перебування в інтернатних закладах. 

Звичайно, цього не достатньо, щоб забезпечити соціальним житлом всіх дітей, що цього потребують. Але якщо й надалі будівництво житла в районі відбуватиметься такими темпами, то при наявності фінансових можливостей ми, все ж таки, зможемо поступово вирішити цю проблему. 

– Діти – це наше майбутнє, тому їхнє моральне та фізичне здоров’я завжди було одним з пріоритетів Вашої діяльності… 

– У 2012 році на виконання районної програми оздоровлення та відпочинку дітей залучено 7 мільйонів 21 тисяча гривень, у тому числі з районного бюджету виділено 200 тисяч гривень, решта – кошти з інших джерел фінансування, не заборонених чинним законодавством. В цілому по району оздоровлено 5308 дітей, що становить 77% від загальної кількості учнів. Вперше у 2012 році до проведення оздоровчої кампанії долучились 17 місцевих рад району, які прийняли місцеві програми оздоровлення та відпочинку і спрямували на них 779 тисяч гривень на оздоровлення 485 дітей. 

Поступово ми втілюємо в життя досить амбітні плани у соціальній сфері. Наприклад, одним з головних завдань, які ми ставили перед собою у 2012 році було поліпшення матеріально-технічної бази центральної районної лікарні. Вперше за багато років нам вдалося отримати субвенцію з державного бюд жету в розмірі 5 мільйонів 900 тисяч гривень, на придбання медичного обладнання. І сьогодні з гордістю можемо констатувати – не кожна районна лікарня області має таку сучасну діагностичну апаратуру. 

Отримати ці кошти було не легко, але яких би зусиль це не вимагало – це зроблено для благополуччя і здоров’я наших жителів. 

Маючи вдалий досвід 2012 року плануємо отримати кошти державного бюд жету і на будівництво дитячих садочків в селах Нові Петрівці, Козаровичі, Синяк та Нижча Дубечня. 

Хоча і за рахунок коштів районного бюджету робимо не мало. Здійснена реконструкція приміщення з заміною віконних блоків у Гаврилівському дитсадку на суму 1,5 мільйони гривень, замінено вікна у дитячому садку села Катюжанка на суму 438 тисяч гривень, замінено вікна та двері Литвинівського дитсадку на суму 86 тисяч гривень, профінансовано виготовлення проектно-кошторисної документації на добудову груп Димерського дитсадка (255 тисяч гривень). 

В перспективі – будівництво ще одного садочка у Вишгороді та добудова садочка в Лютіжі. 

Маємо плани з реконструкції районного будинку культури «Енергетик», центру художньої творчості дітей та юнацтва «Дивосвіт» та бази водних видів спорту. Завершення газифікації населених пунктів району, ремонт і реконструкція місцевих доріг, будівництво та відновлення каналізаційних очисних споруд, тощо. 

Усім нам хочеться, аби можливості районного бюджету були набагато більшими, щоб збільшити вартість та, відповідно, якість харчування дітей у школах та хворих у лікарнях, щоб зростала зарплата працівників бюджетних установ, щоб вистачало на забезпечення поточних потреб бюджетних установ і організацій та багато інших потреб, які на жаль, сьогодні не фінансуються. 

Але не все одразу, ми працюємо, маємо позитивні результати розвитку району, резерви у нас є, тому впевнений, спільними зусиллями все заплановане буде виконано.
Переглядів: 499 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus