Головна » 2018 » Листопад » 8 » Дорога ціна перемоги
18:55
Дорога ціна перемоги

У Національному музеї-заповіднику «Битва за Київ у 1943 році» 30 жовтня  відбувся круглий стіл, присвячений 75-річчю з дня визволення Києва від нацистських загарбників. Учасників зустрічі привітав директор музею, заслужений працівник культури України Іван Вікован, який підкреслив, що ми не можемо забувати, що саме завдяки Україні здобута перемога над нацизмом.
У роботі круглого столу взяли участь відомі науковці із Національного університету оборони України ім. Івана Черняховського: із доповіддю «Київська стратегічна наступальна операція військ Воронезького ( Першого Українського фронту) 11 жовтня-24 грудня 1943 року» виступив Валерій Грицюк, кандидат історичних наук, доцент, провідний науковий співробітник науково-дослідної лабораторії (проблем воєнної історії України) науково-дослідного центру воєнної історії. Тема доповіді доцента кафедри історії війни і воєнного мистецтва кандидата історичних наук, старшого наукового співробітника, полковника Володимира Резніка – «Застосування авіації в операціях Першого Українського фронту на Київському напрямку (1943 р.)».
З цікавою доповіддю «Органи СМЕРШ та війська по охороні тилу Першого Українського фронту напередодні і під час звільнення міста Києва» виступив Анатолій Чайковський, доктор історичних наук, професор Національної академії внутрішніх справ.
В обговоренні взяли участь: Анатолій Збанацький, заступник директора Музею історії Києва, Михайло Крисько, голова Українського фонду пошуку «Пам’ять», Олександр Чудновець, голова Київського військово-історичного товариства, Григорій Алєксєєнко, історик, краєзнавець, Федір Семченко, полковник внутрішньої служби у відставці, Наталія Сахарова, заступник директора Вишгородського центру художньої творчості дітей, юнацтва та молоді «Дивосвіт», Андрій Сологуб, керівник історико-краєзнавчого клубу «Легіон», Людмила Карпенко, директор Ржищівського археолого-краєзнавчого музею та інші.
Учасники круглого столу на знак шани та поваги до подвигу і пам’яті захисників та визволителів Києва поклали квіти до пам’ятника воїну-визволителю, пам’ятника Невідомому солдату і фрагментів броні танка Т-94/76.
У рамках круглого столу проведено презентацію нової виставки, присвяченої 75-річчю визволення Києва, яка є спільним проектом Національного музею-заповідника «Битва за Київ у 1943 році» та всеукраїнської громадської організації «Союз «Народна пам’ять». Провели презентацію Ігор Слюсар, керівник відокремленого підрозділу ВГО «Союз «Народна пам’ять» та Ольга Субач, завідувач відділом музею.
За матеріалами круглого столу буде підготовлено збірник матеріалів.

Тамара СОКОЛ, 
заступник директора Національного музею-заповідника «Битва за Київ у 1943 році»

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 362 | Додав: slovo
comments powered by Disqus