Головна » 2017 » Листопад » 3 » Доглянути, підтримати, допомогти…
10:24
Доглянути, підтримати, допомогти…

У першу неділю листопада своє професійне свято відзначають працівники соціальної сфери. У цій когорті й працівники Вишгородського  районного територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг), котрі щодень приходять в оселі людей, що потрапили у складні життєві обставини, щоб доглянути, підтримати, допомогти...
Територіальний центр опікується майже 1700 громадянами у Вишгороді та сільській місцевості, надаючи послуги через чотири відділення – соціальної допомоги вдома, стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання, організації надання адресної та грошової допомоги, денного перебування. 
Наші працівники добре розуміють, що у соціальній роботі з літніми одинокими людьми, котрі є основною категорією наших підопічних, потрібно не тільки організовувати довготривалий догляд, а й надавати цим людям можливість реалізовувати свої здібності, брати участь у громадській діяльності, сприяти адаптації особистості до нових умов, пошуку незадіяних на попередніх етапах життєвого шляху ресурсів тощо. 
Саме тому у відділеннях постійно проводиться комплекс заходів, спрямованих не тільки на зміцнення здоров’я, а й на розширення культурних контактів і соціальних зв’язків одиноких людей поважного віку, на розвиток їх різнобічних інтересів і потреб. Надзвичайно важливою на сьогодні є і робота з учасниками АТО та їх сім’ями, внутрішньо переміщеними особами, надання їм не тільки матеріальної, а й психологічної та юридичної підтримки.
Найбільше підопічних на обслуговуванні у відділенні соціальної допомоги вдома – 728 одиноких непрацездатних громадян, яких обслуговує 56 соціальних робітників. Соціальні робітники, надаючи соціально-побутові послуги одиноким непрацюючим літнім громадянам, незважаючи на важку щоденну працю, дуже сумлінно виконують свої обов’язки, постійно проводять моніторинг матеріально-побутових умов проживання пенсіонерів та інвалідів з метою удосконалення соціально-побутових послуг. У багатьох випадках соціальний робітник чи не єдина людина, котра буває в господі одинокої хворої людини. Саме тому, крім щоденної роботи – прибрати в будинку, принести дров та води, купити продуктів та ліків, оформити субсидію, допомогти по господарству, соціальні робітники виконують і функції своєрідного психолога. І, треба сказати, що виконують вони їх не формально, а співпереживаючи своїм підопічним. Часто буває, що на відвідування йде не відведений за планом час, а набагато більше, навіть вільного часу працівника. «Але ж хіба можливо не поспівчувати, не розрадити, не вислухати стареньку людину, яка прагне поділитись своїм наболілим, якій так кортить і новини по селу довідатись, і самій щось розказати?», – кажуть наші соцробітники. Хочу щиро подякувати кожному працівникові цього відділення за їх роботу, адже вони вкладають у неї усю душу.
Для відділення стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання територіальний центр орендує приміщення у Димерської районної лікарні. Дуже складне відділення, тут проживає 25 підопічних, які потребують постійного стороннього догляду (більше половини з них – вже не встають з ліжка), нашим працівникам важко і у фізичному, і у психологічному плані. Як, втім, нелегко і самим підопічним, для кого це відділення, через відсутність чи відмову рідних і близьких, стало останнім пристанищем у цьому житті. Однак, дякуючи старанням наших працівників, літні люди не лишились наодинці зі своїми проблемами, а огорнуті теплом і увагою. Тут також часто бувають волонтери з тих населених пунктів, де раніше проживали пацієнти відділення, школярі, художні колективи, щоб підтримати стареньких.
 Окремо хочу сказати про те, що неоціненну допомогу надали відділенню райдержадміністрація та районна рада, депутатський корпус, керівництво Вишгородської центральної районної лікарні. Дякуючи їм у корпусах відділення проведено капітальний ремонт, і тепер наші підопічні проживають у якісно відремонтованих і добре облаштованих кімнатах, а працівники мають добрі умови для роботи, зокрема у кухонному та пральному блоках.
Відділення денного перебування надає соціальні послуги, спрямовані на усунення обмежень життєдіяльності та підтримку соціальної незалежності громадян похилого віку та інвалідів. З числа працівників та підопічних відділення створено фольклорний колектив «Золотий вік», який неодноразово ставав лауреатом обласного конкурсу працівників соціальної сфери, брав участь у програмі Першого національного каналу «Фольк-мюзік», успішно виступає на районних та міських заходах. Нинішнього року колектив посів третє місце на IV всеукраїнському відкритому пісенному конкурсі «З любов’ю до життя». 
Соціальні послуги, які надає відділення, спрямовані на пропаганду здорового способу життя та формування позитивного світогляду. Налагоджені тісні зв’язки з колективами художньої самодіяльності районного будинку культури та дитячим психологічно-реабілітаційним табором «Лісова застава», які на волонтерських засадах дають концерти для відвідувачів відділення. Одним з напрямків в організації дозвілля підопічних є проведення культпоходів до театрів та музеїв. 
Територіальний центр також активно співпрацює з районною організацією Товариства Червоного Хреста, районною та міською радами ветеранів, спілкою «Чорнобиль-86», іншими громадськими та благодійними організаціями, церковними громадами, долучаючись до заходів, які вони проводять.
Своє завдання щодо розширення соціальних послуг терцентр бачить у тому, щоб на основі Положення про терцентр та моніторингу потреб і побажань територіальних громад організовувати надання нових соціальних послуг. Реалізацію цих потреб втілюємо через університет третього віку «Активне довголіття», при якому працюють факультети – художньо-мистецький, інформаційних технологій, основ медицини та здорового способу життя.
   Через відділення організації надання адресної натуральної та грошової допомоги здійснюється виплата матеріальної допомоги малозабезпеченим громадянам району за районними комплексними програмами «Турбота» та «Соціальний захист». 
Крім цього, територіальний центр при підтримці комерційних структур, благодійних та релігійних організацій, волонтерів також надає малозабезпеченим одиноким громадянам похилого віку та інвалідам гуманітарну допомогу.
 Уся ця наша робота, сподіваємось, дає змогу нашим підопічним не почуватись самотніми, бути у гущі життя громади, заряджатись позитивом і не втрачати віру у добро, мати у житті отой світлий промінець, який додає сил.
У переддень свята хочу подякувати усім працівникам територіального центру за працю, за терпіння і доброту, яку вони виявляють до наших підопічних у щоденній роботі. Усім колегам з інших установ соціальної сфери – за взаєморозуміння і підтримку у реалізації спільних соціальних проектів. Керівництву району і міста, селищному і сільським головам, депутатському корпусу, меценатам і благодійникам – за розуміння проблем наших підопічних і сприяння діяльності територіального центру. Бажаю усім миру, здоров’я, достатку і благополуччя, віри у свої сили і підтримки партнерів!

Наталія РУДЬКО,
директор територіального центру, заслужений працівник соціальної сфери України
Фото Олександра КОНОНЕНКА

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 614 | Додав: slovo
comments powered by Disqus