Головна » 2017 » Серпень » 31 » До «Лесиних джерел»
18:30
До «Лесиних джерел»

Щоліта на батьківщині Лесі Українки у Новограді-Волинському на Житомирщині ось уже 30 років проходить міжнародне свято літератури і мистецтв «Лесині джерела». Пощастило побувати на цьогорічному ювілейному святі і представникам народного аматорського ансамблю «Лютізька левада».
Святкове дійство тривало три дні. Почалося воно піднесеною ходою учасників свята від літературно-меморіального музею великої поетеси до пам’ятника Лесі Українки, де відбулося урочисте відкриття «Лесиних джерел» під девізом «Я словом правди камінь оживила і житиму, як і жила, на світі». Після цього демонструвався фільм «Лесиним джерелам – 30». А ввечері в палаці культури можна було подивитись драму-феєрію Л. Українки «Лісова пісня» у постановці артистів Львівського академічного обласного театру імені Юрія Дрогобича. Щодня для бажаючих проводились екскурсії до літературно-меморіального музею Лесі Українки, до музею сім’ї Косачів, музею льону. Учасники свята побували на виставці картин художників Новограда-Волинського, ярмарку виробів народних умільців України. Цікавою була і літературна зустріч за участю лауреатів премії імені Лесі Українки.
І, звичайно ж, скрізь звучала музика, лунали пісні. У парку культури і відпочинку відбулося свято української пісні «З народної криниці» за участі аматорських колективів Житомирської області, в музеї родини Косачів ішов концерт народного ансамблю камерної музики «Класік», а у Фортеці можна було побачити «Ювілейну веселку» – виступи зразкових дитячих фольклорних колективів, почути спів вокального ансамблю «Чорнобривці» із грузинського міста Руставі.
У рамках свята «Лесині джерела» було і проведення ХVІІ всеукраїнського конкурсу автентичного співу «Животоки», в якому взяли участь близько 40 виконавців старовинних піснеспівів із восьми областей України – серед них і солістки «Лютізької левади» К. Шостак, О. Малежчук, Г. Середа, Л. Підлісна, Г. Мельник. Усі наші співачки нагороджені дипломами, пам’ятними ювілейними значками, цінними подарунками.
Звичайно, за браком часу ми не змогли побувати на всіх святкових заходах. Та все ж поїздка на батьківщину Лесі Українки справила на нас незабутнє враження. А здійснена вона була завдяки допомозі депутата Вишгородської районної ради Ігоря Биховченка, за що ми йому щиро вдячні.

Валентина ГОЛОВКО,   Лютіж

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 485 | Додав: slovo
comments powered by Disqus