Головна » 2017 » Листопад » 9 » До Кобзаря, за наукою
16:54
До Кобзаря, за наукою

Нещодавно учні школи вихідного дня з поглибленим вивченням української мови відвідали Національний музей Т. Шевченка у Києві. Слухаючи розповідь екскурсовода, виникає думка, що змінюються часи, зникають і створюються країни, режими, ідеології, а Тарас Шевченко живий, актуальний.
Господь Бог нам дав Шевченка, щоб нас із юрби перетворити в націю. Щоб кожна людина стала гідною свого імені. Зі словом Шевченка ми живемо повсякчас: духовне світло його поетичних думок тримає дух українського народу, його слово звучало на захист поневоленого Кавказу, спаленого на вогні чеського національного героя Яна Гуса. Твори Шевченка додавали патріотизму творцям української революції 1917-1920 років. Під час Революції Гідності на Майдані вірш «Борітеся – поборете» за день до смерті прочитав вірменин за національністю, українець за духом Сергій Нігоян.
47 років життя поета – із них 24 у рабстві, 10 років – муштра і пильний царський нагляд, але й за це коротке життя він встиг створити понад 240 поезій, 20 поем, драму «Назар Стодоля», 20 повістей (збережено 9), 835 живописних полотен.
Уся творчість Шевченка виражає його думи про державну волю, про самостійність українців перед чужими державами, запорізькі козаки в образах Яреми, Залізняка, Ґонти, Івана Підкови, Гамалії виступають взірцями справжніх українців, здатних захистити свою волю і гідність. Шевченко цінував у людині її індивідуальність, волю в конкретній ситуації. І це ми відчуваємо через віки – без інтелекту, волі, емоційної енергії ми були б далекі від вільного життя у «своїй хаті».
Дуже влучно про творчість і долю Великого Кобзаря сказав Іван Франко: «Доля його переслідувала, скільки могла, але вона не змогла перетворити золото його душі в іржу, ані його любові до людей у ненависть і погорду, віри в Бога у зневіру та песимізм. Десять літ він томився під вагою російської солдатської муштри, а для волі Росії зробив більше, ніж десять переможних армій...».
І це лише незначна частина з того, що почули і побачили учні школи вихідного дня з поглибленим вивченням української мови, яка працює щосуботи у районній бібліотеці у Вишгороді з 10.00.
Щиро дякуємо за організацію, фінансову підтримку екскурсії депутату міської ради, голові фонду «Покоління» Валерію Виговському.

Стефанія СІДЛЯР, радник голови райдержадміністрації
 

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 375 | Додав: slovo
comments powered by Disqus