Головна » 2015 » Червень » 19 » Держгеокадастр працює над створенням національної мережі
11:08
Держгеокадастр працює над створенням національної мережі

Проект реалізується в партнерстві з Картографічною службою Королівства Норвегія –  Statens Kartverket.

В Україні буде створена система сучасних референцних станцій, яка забезпечить точність вимірів та визначення просторового знаходження об’єктів, зокрема – меж земельних ділянок. Про аспекти реалізації проекту йшлося на зустрічі Голови Держгеокадастру Максима Мартинюка з представниками Картографічної служби Королівства Норвегія, в партнерстві з якою проводиться ця робота. 

На сьогодні в Україні немає єдиної геодезичної системи, що призводить до помилок в Державному земельному кадастрі та унеможливлює обмін референцними даними з сусідніми країнами – членами ЄС.

Сторони ведуть переговори про надання Норвегією біля 20 референцних станцій, на базі яких буде апробовуватись дієздатність системи. Згідно з умовами співробітництва, формується Керуючий комітет, який буде приймати всі менеджерські рішення стосовно реалізації проекту. Єдиним власником результатів проекту та поставок є Держгеокадастр. 

«Ми плануємо подальший розвиток інформаційних технологій у сфері управління земельними ресурсами та використання сучасних рішень для проведення топографо-геодезичних робіт. Створення державної системи референцних станцій є невід’ємною складовою цього процесу, – зазначив Голова Держгеокадастру Максим Мартинюк. – Враховуючи можливе зняття мораторію на продаж земель сільгосппризначення та запуск ринку, створення системи опорних станцій для вимірів та формування коректних карт власності є безумовним пріоритетом».  

Наразі розробляється бізнес-план Проекту і прораховуються технічні механізми включення до системи станцій, які вже є в Україні, та станцій, про надання яких ведуться перемовини з іншими країнами, їх співставність та можливість інтеграції. Також, на думку експертів, є необхідність оновлення розробленої раніше карти майбутнього розташування станцій та іншої документації з урахуванням геополітичних та оборонних факторів.

Проекти двохсторонніх договорів мають бути напрацьовані до кінця червня. Термін опрацювання технічних характеристик станцій визначений 15 липня.

Довідково

Проект технічної допомоги «Інструменти для сталого управління земельними ресурсами в Україні» та Грант від Міністерства закордонних справ Норвегії на виділення коштів для Проекту технічної допомоги було погоджено у 2012 році. Через ряд політичних подій та військовий конфлікт, що мали місце в Україні в 2013-2015 роках, він не був реалізований. За ініціативи Держгеокадастру співпраця була відновлена.

Категорія: Україна | Переглядів: 454 | Додав: slovo
comments powered by Disqus