Головна » 2018 » Квітень » 5 » Декупаж: творчість для вашого дому
19:25
Декупаж: творчість для вашого дому

Життя творчої людини – постійний рух від однієї мети до іншої і певний очікуваний   позитивний результат. Три роки тому Олена Павлюк захопилася декоративною технікою декупаж. Про амбітні плани, цікаві вироби і несподівані повороти долі читайте у нашому інтерв’ю. 
– Доброго дня, Олено! Дякую, що погодились на розмову. Розкажіть про своє життя до того, як захопилися декупажем.

– За фахом я мікроелектронник, але спробувала багато професій. Працювала барменом, згодом комерційним директором.
– Чому Ви почали займатися декупажем, може, вплинуло виховання у дитинстві?
– Можливо. Батько випилював лобзиком, захоплювався різьбою по дереву, створював дуже гарні речі.
Я завжди мріяла малювати, а декупаж дозволяє імітувати розпис і є не менш привабливим. Любов до роботи з деревом, яка передалася від батька, також допомагає мені. Спочатку це було як хобі. Вироби створювала для себе, почала із великих речей – старої тумбочки.
– Як довго працюєте у техніці декупаж? Чи пригадуєте свій перший виріб?
– Перше, за що взялася – маленька вазочка. Придбала необхідний набір матеріалів для роботи – фарби, пензлики, керамічну вазочку. Прикрасила її, розмалювала і зрозуміла, що можу. З цього часу минуло понад три з половиною роки.
– Що потрібно для початку?
– Заготовка, серветка (це найлегше), біла фарба, клей, можна звичайний ПВА, якщо ви тільки починаєте, щоб не брати дорогий декупажний клей і лак. Це мінімальний набір для створення виробу власноруч.
– Олено, скільки часу минає від ідеї до готового виробу?
– Однозначно відповісти не можу. Скриньку можна зробити десь за п’ять днів з урахуванням технологічних аспектів. Інколи хочеш щось зробити, або малюнок надихнув, починаєш, а закінчуєш через деякий час. Можу відкласти і взятися за почату роботу згодом.
– Ви працюєте лише із заготовками, а чи оновлюєте старі речі?
– Звісно, оновлювала. Але не дуже люблю братися за таку нелегку роботу. Процес дуже складний, адже потрібно зняти декілька верхніх шарів покриття, довести до потрібного результату. Зазвичай витрачається дуже багато часу і матеріалів. Не завжди витрати виправдовують процес реставрації.
Одного разу на блошиному ринку побачила кавомолку. Давно її хотіла, напевне, років два шукала таку. Із старенької і пошарпаної вона перетворилась на гарний декоративний елемент мого помешкання. Її хотіли купити, але залишила собі.
– Як Ви зрозуміли, що на хобі можна заробляти?
– Пішла з роботи, потрібно було чимось займатись і якось жити. Спочатку майже нічого не продавалось, а потім мої речі почали купувати і навіть замовляти. Це довгий процес удосконалення мене як майстра та створення власної клієнтської бази.
– Олено, Ви вже сформований майстер, який працює лише на замовлення? А чи створюєте щось для душі?
– Наприклад, зараз у мене є замовлення. Мені подобається робити приємне для людей. У дорогоцінні хвилини роботи між замовленнями я роблю те, що мені подобається. Такі вироби зазвичай мають попит.
– Де можна придбати Ваші витвори, чи співпрацюєте з магазинами?
– Роботи можна придбати у київському магазині, проте не зацікавлена надалі розширюватися, бо 100% накрутки «відбиває» і покупців, і бажання дистрибуції моїх виробів через магазини.
У соцмережах ви можете знайти мою сторінку (https://www.facebook.com/dobritskay), на якій я завжди демонструю свої нові роботи. Також на платформах Інтернет-магазинів «Крафта» (https://crafta.ua), «Скриня» (http://skrynya.ua).
– Скільки коштують Ваші роботи? Чи відрізняється ціна покупки готового виробу і замовлення?
–Я вважаю, що мої вироби недорогі, як для ручної роботи. Намагаюсь не завищувати ціни, бо наші люди не багатії. Цінова політика готових речей і на замовлення, за смаком і вимогами клієнта не відрізняється. За терміновість теж не накручую ціну.
– Ви дуже лояльно ставитесь до покупців. Чи були випадки, коли вони цим зловживали?
– На жаль, так. Одна дівчина замовила сім скриньок, що стояли у мене 10 місяців. Вона не відповідала на дзвінки, повідомлення. Згодом я виставила їх на продаж, і вони швидко знайшли свого покупця.
– Олено, а чи відвідуєте майстер-класи для самовдосконалення?
– Так, якщо мені цікавий майстер, його техніка. До Києва приїжджала талановита майстриня. Ми товаришуємо, майстер-клас об’єднав нас. Ми спілкувалися, обмінювалися досвідом, створили виріб, відпочили душею.
– А що Вас мотивує на власні майстер-класи?
– Моя подруга – волонтер, запропонувала провести заняття з онкохворими дітками. Тож проводила майстер-класи у лікарні, згодом у школах. Виникла потреба і в майстер-класі для дорослих.
Люблю проводити заняття для дітей. Вони відповідально ставляться до процесу та старанно виконують всі вказівки. А їх оченята аж світяться, коли виріб готовий, це неможливо передати словами (сміється). З дітьми хочеться працювати, вони мене надихають.
– Яка цінова політика щодо проведення майстер-класів?
– Дитячий майстер-клас коштує 70 грн, дорослий – від 300, в залежності від складності та матеріалів. Я забезпечую сформовану групу бажаючих необхідними матеріалами, орендую студію на час роботи.
– Олено, а що Вас надихає на творчість?
– Набираюсь емоцій від навколишньої природи, особливо люблю квіти. У моєму садочку можна знайти все – від пролісків до гортензій та троянд.
Коли буваю біля моря, збираю різні камінці та мушлі, вони такі неповторні, кожен камінчик щось нагадує. Друзі завжди дивуються, як їх згодом використовую.
– Що найбільше користується попитом?
– Майже всі роботи та найкраще ідуть ключниці. Річ гарна, функціональна – і для своєї оселі, і на подарунок. Створюю різні ключниці, то й ціна на будь-який гаманець – від 150 до 700 грн.
– Олено, яка у Вас особлива «родзинка», як у майстра декупажу?
– Коли починала творити, то чоловік завжди давав слушні поради. Тепер йому вельми вдячна, адже мої вироби відрізняються високою якістю.
– Яким досягненням пишаєтесь?
– Дуже подобається, коли вироби замовляють чоловіки. Одне із таких замовлень – створення скрині для кованої троянди. Приємно, коли мої роботи гармонійно доповнюють інтер’єр. Із замовником обговорюємо лише основні деталі (колір, малюнок), тому, коли всі елементи поєднуються в одне ціле – це виглядає чудово.
– Тож які маєте плани самовдосконалення?
– Заплановано багато, навіть список є. Хочу спробувати імітацію художньої вишивки, попрацювати з поталлю (імітація золота) та ще багато чого цікавого…
– Напевне, берете участь у виставках та ярмарках?
– Так, у Києві, на Андріївському узвозі тричі на рік проводяться ярмарки майстрів. Перед новим роком брала участь у виставці «Чобіток святого Миколая». Хочу презентувати роботи на Костьольній. І, звісно, у Вишгороді.
– І, будь ласка, декілька слів для читачів «Слова».
– Якщо ви чогось хочете – це потрібно робити. Не бійтесь. Людині підвладне все.

Христина БАРАНОВСЬКА, «Слово»

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 515 | Додав: slovo
comments powered by Disqus