Головна » 2016 » Липень » 14 » Чому вода «цвіте» і пахне?
18:11
Чому вода «цвіте» і пахне?

На початку тижня мешканці Козельця (Чернігівська область), що розташований на березі річки Остер, забили на сполох – у річці масово гине риба, і вода стала темно-коричневого кольору. Громада миттєво звернулася за роз’ясненнями до місцевої влади з вимогою проведення бактеріологічного та хімічного дослідження стану води. Ще більше занепокоїла ця ситуація киян, адже Остер впадає в Десну, яка є джерелом питної води для Києва.
З цього приводу народний депутат України Олександр Бригинець, повідомив: «Річка піниться від хімікатів, дно та поверхня річки встелені трупами риби, місцеві жителі задихаються від їдкого запаху сірки. Люди скаржаться, що після того, як побувають біля водойми, болить голова та нудить». Депутат повідомив, що активісти відправили воду незалежним експертам, які зробили висновок, що у водах річки перевищена норма аміаку.
Фахівці ПАТ «АК «Київводоканал» 5 липня виїхали до Чернігівської області для з’ясування обставин та відбору проб річкової води для хімічного та бактеріологічного аналізу. Відібрано проби з річки Остер у місті Козелець та місті Остер – вода має темний колір, гнилісний запах, а вздовж берега виявлено мертвий мальок риби. Результати аналізу підтвердили відхилення за бактеріологічними та хімічними показниками. На іншій точці обстеження – ближче до річки Десна – вода прозора, дохлої риби не спостерігалось. Останню пробу було відібрано безпосередньо у річці Десна – зауважень до стану води немає, відхилень від норми не виявлено. Погіршення якості води в зоні Броварського та Деснянського водозабору не сталося, але фахівці хіміко-бактеріологічних лабораторій Дніпровської та Деснянської водопровідних станції «Київводоканалу» регулярно здійснюють аналіз води, що надходить безпосередньо на водозабірні споруди столиці. Міністерство екології та природних ресурсів повідомило про заборону на купання і вилов риби в річці Остер у зв’язку із забрудненням хімікатами. Генеральний директор столичного водоканалу Дмитро Новицький запевнив, що загрози забруднення питної води у Києві немає.
Екологи припускають, що риба гине через погодні умови – тиждень зливових дощів змінила страшенна спека, вода з боліт почала інтенсивно бродити і потекла у річки. Аналіз показав критично низький рівень кисню у річках, що підтвердило теорію. «Азот амонійний підвищений, але це через процес гниття у такий аномально-спекотний період. Якщо ми кажемо про загибель риби, то є перевищення фосфатів у рази», – пояснює  керівник відділу інструментального лабораторного контролю інспекції Ольга Шидько.
Виправити це і оздоровити річку буде вкрай важко. На це пі­дуть роки, припускають екологи і міркують, як зупинити забруднення Десни. До речі, в останні дні червня схожа біда спіткала Сумську область. Там у річці Сула зафіксували масовий мор риби і раків. Вода була затягнута маслянистою плівкою. 
Чи варто хвилюватися жителям лівобережжя Вишгородського району, особливо мешканцям населених пунктів, уздовж яких протікає Десна, поки що не відомо. Спеціаліст Вишгородського районного відділу лабораторних досліджень ДУ «Київський ОЛЦ МОЗУ» Галина Ступіна в телефонній розмові повідомила, що минулого тижня було проведено аналіз поверхневих вод у зонах рекреації на річці Десна та досліджено якість поверхневих водойм згідно з моніторингом. Результати аналізів  задовільні. Але це було тиждень тому,  до ситуації, що виникла на річці Остер.
Інф. «Слова»

*   *   *

У спекотну погоду більшість мешканців намагається провести свій відпочинок поблизу води на річках, озерах, ставках та інших водоймах. Купання та плавання – це хороший, корисний і активний відпочинок, який сприяє зміцненню організму, підвищує його опір до шкідливих впливів навколишнього середовища, запобігає простудним захворюванням. На сьогодні комунальні пляжі на території району не повністю обладнані відповідно до санітарних вимог. Усі існуючі водойми стихійно використовуються мешканцями району як зони рекреації. Обладнаними є лише пляжні місця на території баз відпочинку ПП «Джинтама-Бриз», спортивно-оздоровчий табір «Політехнік» (с. Глібівка), ДОТ «Карасик» (с. Новосілки), КП СПБ «Арсенал». 
 Фахівцями Вишгородського районного відділу лабораторних досліджень ДУ «Київський ОЛЦ МОЗУ» проведено відбір 16 проб води поверхневих водойм та 10 проб грунту на Київському водосховищі, Дніпрі, Десні, старому руслі Десни, ставках – у Вишгороді, Димері, селах Синяк, Гаврилівка, Литвинівка, у місцях масового відпочинку. Досліджені проби води відповідали вимогам СанПіНу №4630-88 «Охорона поверхневих вод від забруднення». 
Громадянам варто пам’ятати, що санітарний стан місць масового відпочинку на воді значно залежить від нас самих і є запорукою безпеки та профілактики інфекційних захворювань (вірусний гепатит А, черевний тиф, лептоспіроз, холера, рота вірусні гастроентерити та ін.). І головне, після відпочинку на природі не залишати після себе сміття на березі річки чи озера.

Галина СТУПІНА, 
спеціаліст Вишгородського районного відділу лабораторних досліджень державної установи «Київський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України»

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 481 | Додав: slovo
comments powered by Disqus