Головна » 2016 » Березень » 3 » Читаємо книгу дітям уголос
20:43
Читаємо книгу дітям уголос

Бібліотека – один з найбільш древніх культурних інститутів людства. Про її роль і значення в житті людини можна говорити багато. А бібліотека на селі частіше за все носить особливий характер. Це найбільш доступний культурний заклад для місцевої громади, який виконує чимало завдань. Це своєрідний довідковий, інформаційний та освітній центр. 
Бібліотеки є осередком духовної культури, а значить надзвичайною цінністю. Бібліотечні працівники, як правило, є високоосвіченими, кваліфікованими фахівцями. Вони стають ще й ініціаторами цікавих починань серед громад у яких працюють, роблять відчутний внесок у формування та розвиток кращих морально-етичних якостей своїх користувачів. І дуже прикро, що їх неоцінена праця в наші дні стрімко втрачає популярність. А важливість існування бібліотек нівелюється, стирається телебаченням та інтернетом.
Щороку на початку весни, у першу середу березня, світ відзначає «Всесвітній день читання вголос». Свято започатковане американською некомерційною організацією «Lit World» у рамках руху за грамотність та пізнання світу. Цей день став святом Слова, Книги і Читання. Не випадково 2 березня голова райдержадміністрації Олександр Горган запустив хвилю проекту «Читаємо книгу дітям уголос» і прочитав маленьким мешканцям району свою улюблену книгу в читальному залі Вишгородської центральної районної бібліотеки. Ідея впровадження програми заохочення дітей до читання книг уголос сформована спільно з депутатами районної ради. Програму заплановано впроваджувати у формі читання вголос книжок дітям авторитетними мешканцями району у приміщеннях місцевих бібліотек. 
Олександр Горган передав «читацьку естафету» депутатам районної ради, котрі читатимуть книги у бібліотеках сіл, за якими вони закріплені рішенням райради. Адже саме депутати є лідерами громадської думки, а, значить, і взірцем для наслідування. У свою чергу, депутати передаватимуть естафету сільським головам та депутатам місцевих рад. Таким чином, представники органів місцевого самоврядування даруватимуть дітям радість спілкування із книгою, читатимуть їм уголос уривок зі свого улюбленого твору, фрагмент із книги, що справила незабутнє враження, мала для них доленосне значення. А відвідавши бібліотеку, у якій буде відбуватися читання, матимуть змогу поспілкуватися з мешканцями свого округу, а також звернути увагу на проблеми дітей та болючі питання бібліотек.
Нагадаємо, що ідея читацького проекту належить вишгородській студії «Творчі люди», яка успішно реалізовується з початку 2016 року. Підхопивши естафету читання, голова райдержадміністрації спільно з депутатами райради трансформували цю ініціативу в районну програму. І підсумком спільної роботи Олександра Горгана з народними обранцями стала поява програми «Читаєм книгу дітям вголос», що покликана стати потужним інструментом популяризації бібліотек. 
У цей непростий для України час економічної кризи, тенденцій деморалізації молоді, втрати нею орієнтирів вкрай важливо правильно розставити дороговкази для покоління, яке підростає. За рутинною буденністю ми, на жаль, забуваємо, наскільки важливим є читання книжок дітям. Саме книга дозволяє не тільки пізнати світ, але й сформувати свій власний. Читаючи, людина розвиває уяву, мислення, формує правильність мови, збільшує словниковий запас. Стає ерудованою та грамотною, а значить і впевненою у собі. Читання мотивує появу в нашому суспільстві людей, які можуть мислити. Люди, які читають книги, завжди будуть вести за собою людей, які дивляться телевізор.

Марія БУТКЕВИЧ
Фото Дмитра КОВАЛЕНКА

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 492 | Додав: slovo
comments powered by Disqus