Головна » 2015 » Березень » 14 » Чи шкодять недолугі «інновації» економіці?
12:58
Чи шкодять недолугі «інновації» економіці?
Виявляється, безперебійність і якість тепло- та енергопостачання  для споживачів залежить не стільки від своє­часних оплат за комунальні послуги,  скільки  від безвідповідальних чиновників, які готують уряду всілякі розпорядження, постанови та рекомендації. Часто представники уряду, не вдаючись у подробиці, обмежуються лише резолюцією «До обов’язкового виконання».
 
Рішення вищих інстанцій місцевих виробничників, здавалося б, геть не повинно стосуватися. Їх завдання полягає в іншому. Сумлінно виконувати  поставлені завдання, забезпечувати безперебійно споживачів теплом і контролювати своєчасність оплат за попередньо надані послуги.
 
– Так то воно так, – згоджується  заступник директора районного підприємства «Вишгородтепломережа» Галина Коваль, – от лише інструменти для виконання поставлених завдань щоразу змінюються урядовцями в негативний бік. А то й взагалі переглядаються, «удосконалюються» і, зрештою, взагалі вилучаються. Що й сталося останнього разу. Мова йтиметься  про постанову Кабінету Міністрів «Про затверд­ження порядку розподілу коштів, що надходять на поточні рахунки із спеціальним режимом використання для проведення розрахунків з гарантованим постачальником природнього газу». Мені здається, що будь-який хоч трохи обізнаний з економікою підприємства фахівець до подібного не додумався б.
 
Справа в тому, що на сьогодні, згідно з постановою, усі перераховані кошти, що надходять від споживачів за виробництво теплоенергії (100% перерахованих коштів) забирає гарантований постачальник газу, не залишуючи тепловиробнику і постачальнику кінцевого продукту – тепла, грошей ані на зарплату, ані на податки та прирівняні до них обов’язкові збори, ані на розвиток підприємства та обслуговування  боргів. При цьому виникає ще й борг перед постачальником газу, бо утворюється він через невідповідність проплат населенням за використане тепло. Простіше кажучи, за використаний газ ми маємо сплачувати до 14 числа календарного місяця, а населення та підприємства за те  ж самісіньке тепло можуть сплачувати до 20 числа. Крім населення, існує ще й ряд спеціальних платників, які є бюджетними організаціями, і через причину відсутності фінансування не завжди мають змогу з нами вчасно розраховуватися, а ми відповідно, з газопостачальником. 
 
– Подібні «інновації» з боку чиновників порушують ще й низку важливих легітимно прийнятих законів України, – додає начальник відділу правового забезпечення підприємства Любов Дяченко.  «Про оплату праці», наприклад, або « Про житлово-комунальні послуги». Чи варто казати, що  вчасна невиплата зарплат працюючим, несвоєчасні взаєморозрахунки не лише шкодять економіці загалом, а можуть приз­вести до психологічної дестабілізації та виникнення соціальних конфліктів, чого так чекають наші недруги та прямі вороги. 
 
Це, звичайно, можливі негативні наслідки незовсім продуманої фінансово-економічної політики, якими змушені керуватися керівники підприємств, організацій та установ. Лишається із сумом констатувати, що наслідки такого «ручного керування» економікою в умовах фактичної війни на віт­чизняних теренах можуть обернутися не лише свідомою  відмовою від взаєморозрахунків взагалі, а й загрозою  українській державності в цей непростий період.
 
Юрій ГОРОВИЙ, «Слово»
Категорія: Україна | Переглядів: 361 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus