Головна » 2013 » Березень » 2 » Чи обов’язковим є священний обов’язок?
12:53
Чи обов’язковим є священний обов’язок?
Вишгородський військовий комісар підполковник Микола ПРИБОРА вважає, що так, але, зараз уже не для кожної людини. 

– У майбутньому мова може йти лише про окремих юнаків і дівчат, – впевнений він. – Країну має захищати лише та людина, що свідомо обрала професію захисника Вітчизни, а не будь-хто. До того ж, гендерний відбір має стати надбанням минулого… 

З такої ємкої і дещо нової для розуміння фрази і розпочалася розмова про майбутнє Української армії. 

– Тож якою бачиться Вам оновлена і, здавалося б, надійно захищена військовими традиціями армія? 

– Головне я вже сказав: професійною! Адже ні в кого не викликає сумнівів теза, що кожну справу повинен робити професіонал. Мова йде про будьяку сферу людської діяльності. Нехай то буде сільськогосподарська справа, лікарська чи військова. Ми всі вже стомилися від непрофесіоналізму, але як залучити саме професіоналів? Очевидно, що готових нам знайти не вдасться. Вихід один. Самим зацікавлювати, навчати, створювати належні умови для служби і побуту. 

– Але це справа теж не одного дня, я вважаю. Чи реально вже з цієї весни відмовитися від призову на строкову військову службу і перейти на контракт? 

– Гадаю, що ні, з огляду на економічні показники країни та досвід сусідів – країн зі стабільною економікою, державними бюджетами та інфраструктурою… 

– Наприклад? 

– Австрія, Норвегія, Росія, Казахстан – це ті країни, які першими спадають на думку. Ці країни ще й досі повністю не перейшли на контрактну форму служби. Вони комбінують службу строкову з контрактною через певні фінансові питання, пов’язані з матеріальним забезпеченням військовослужбовців. Є підстави стверджувати, що з весни 2014го українська армія перейде таки на контракт, але все залежить від економічних показників, які на той час матиме країна. 

– Які будуть моральні та матеріальні заохочення, що можуть зацікавити майбутніх контрактників? 

– Мова може йти про вдосконалення існуючих, оскільки моральні та матеріальні стимули діють вже зараз. Так, оклад контрактника у нашій місцевості – 1800 гривень. У Криму зарплатна планка вище – 3500 гривень. Це «чиста» зарплата. Обчислені для нарахування податки повертаються контрактнику. Всі військовослужбовці мають змогу вчитися у цивільних ВИШах, або військових коледжах чи інститутах заочно. Щоправда, за навчання потрібно платити на загальних підставах. Проте, двічі на рік надається оплачувана відпустка на період екзаменаційних сесій. 

– Останнє запитання важко назвати етичним. Ви особисто задоволені своїм матеріальним та майновим становищем після 25-річної служби в армії? 

– Особисто я – так! Я, зрештою, маю все, що необхідно людині. Улюблену роботу, нормальну і стабільну зарплату. Підтримку в роботі на всіх рівнях району, що істотно впливає на моральне здоров’я і якість військової служби. А про те, що служба військкома потрібна і плідна – каже хоча б Подяка від Вишгородської райдержадміністрації та районної ради. Як йдеться у документі: «за чесне бездоганне і сумлінне виконання службового обов’язку, високий професійний рівень, військову майстерність, ратні й трудові звершення, зміцнення обороноздатності держави та з нагоди Дня захисника Вітчизни». 

Юрій ГОРОВИЙ, «Слово»
Переглядів: 463 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus