Головна » 2013 » Лютий » 9 » Час декларування доходів
13:28
Час декларування доходів
«Кампанія декларування доходів громадян розпочалася 1 січня і триватиме до 1 травня 2013 року, – розповідає «Слову» заступник голови ДПС у Київській області Вікторія ПЄХОВА (на знімку). – Визначальною ідеологією у проведенні кампанії декларування 2013 року є спрямованість на налагодження партнерських взаємовідносин з платниками податків, добровільність плати ними податків і створення умов, які гарантують якісне обслуговування платників податків».

– Вікторіє Миколаївно, скажіть будьласка, чим відрізняється цьогорічна кампанія декларування? 

– Особливістю цьогорічної кампанії декларування є значне скорочення випадків обов’язкового подання річних декларацій за результатами 2012 року у порівнянні з попередніми роками. 

Зокрема, фізичні особи, які у другому півріччі 2012 року одержали спадщину чи подарунок, у 2013 році можуть не подавати річну податкову декларацію, за умови сплати податку при нотаріальному посвідченні договору дарування чи при одержанні свідоцтва про право на спадщину. 

Також, для зручності обслуговування громадян, у цьому році Державна податкова служба України запровадила електронний сервіс, який дає можливість заповнити та направити до податкової служби декларацію у режимі реального часу (оnline). 

Такий сервіс надає можливість громадянину заощадити свій час на складання, подання звітності до податкової. Оскільки подавати декларацію потрібно за місцем реєстрації, то цей сервіс стає особливо зручним для тих платників, у яких відрізняється адреси реєстрації та фактичного проживання. 

Для користування цією послугою платникові необхідно мати електронний ключ цифрового підпису та відповідне програмне забезпечення. І що найголовніше – те й інше можна отримати цілком безкоштовно в органах податкової служби.

– А куди, кому і в який термін необхідно подати декларацію? 

– Подається декларація до органу державної податкової служби за місцем паспортної реєстрації в термін до 1 травня 2013 року, а з метою отримання податкової знижки – до 31 грудня 2013 року. 

Зобов’язані подати річну декларацію про майновий стан і доходи ті громадяни, які у 2012 році отримали: 

- доходи, з яких при їх нарахуванні чи виплаті податок не утримувався, але ці доходи не є звільненими від оподаткування; 

- доходи, що оподатковуються за ставками, в розмірі 15-17 відсотків, виплачуються платнику двома або більше податковими агентами, і при цьому загальна сума таких доходів за будь-який календарний місяць перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року (у 2012 р. – 10730 грн.); 

- доходи від особи, яка не є податковим агентом, тобто від нерезидента або фізичної особи, яка не має статусу суб’єкта підприємницької діяльності або не є особою, яка здійснює незалежну професійну діяльність; 

- іноземні доходи, доходи від нерезидентів (у т.ч. за кордоном); 

- інші доходи, отримані не від податкових агентів, та доходи, з яких протягом року податок не утримувався. 

Крім того, подати декларацію можуть громадяни, які мають право на податкову знижку.

Нагадаю, що неподання декларації, подання її з перекрученими даними або із затримкою, тягне за собою відповідальність. 

– Які саме витрати дозволено включати до податкової знижки, щоб повернути частину сплаченого податку? 

– Громадяни, які сплачували протягом минулого року за навчання закладам освіти, страхували себе або членів своєї сім’ї, сплачували внески у недержавні пенсійні фонди, перераховували кошти у вигляді пожертвувань неприбутковим організаціям, усиновлювали дітей, сплачували проценти за іпотечним житловим кредитом, понесли витрати у зв’язку із переобладнанням транспортного засобу, що належить платникові податку, з використанням у вигляді палива моторного сумішевого біоетанолу, біодизелю, стиснутого або скрапленого газу, інших видів біопалива мають право подати декларацію на податкову знижку та отримати частину сплаченого протягом 2012 року податку на доходи фізичних осіб. 

Щоб правильно заповнити податкову декларацію, платники податку, які зобов’язані подавати декларацію або мають право на таке подання з метою повернення надміру сплачених податків, у тому числі при реалізації права на податкову знижку, повинні вести облік отриманих доходів. 

– Скажіть чи можливо подати декларацію у позаробочий час або у вихідний день? 

– Так, це можливо. На період проведення кампанії декларування доходів громадян, працівники податкової служби працюють за подовженим графіком у робочі дні, а також приймають декларації і надають консультації по їх заповненню у вихідні. Бланки декларацій надаються безкоштовно. 

Консультації можна отримати і за телефонами своєї податкової у цей же час, або за багатоканальним телефоном 080 0501007.
Переглядів: 658 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus